”Bryt tystnaden och lyft varandra”
Kvinnor i Transport. Tankarna började gro redan 2018. Året därpå drog ett gäng kvinnor på Transport i Örebro i gång en kvinnokommitté. Den har nu spridit sig till avdelningarna i Södermanland och Halmstad.
– Alla avdelningar borde starta kvinnokommittéer. Synd att det ska behövas 2020. Men behovet att träffas och dela erfarenheter är stort bland Transports kvinnor, säger Örebroavdelningens ordförande Emma Brodin (åkeri/miljö).
Hon får medhåll av Sigrid Wahlin (bevakning), Sirke Karlsson (bevakning) och ombudsman Annika Hedström. De utgör kärntruppen.
Machokultur, som fortfarande lever, och arbetarkvinnors underordning i arbetslivet är bakgrunden till initiativet, förklarar Örebrokvinnorna. Det blev en kommitté för att transportkvinnor, som inte gillar mötesformalia, lätt ska kunna haka på vid träffar med olika program.
Hittills har allt från 5 till 16, 17 kvinnor anslutit. I februari såg de tillsammans Bombshell – När tystnaden bryts. Metoo-filmen följdes upp med en diskussion. I vår står självförsvar på programmet.
– Vi startade i skuggan av metoo. När vi börjar prata visar det sig att nästan alla varit utsatta för något. På något sätt, säger Annika Hedström.
– Det händer på Transports arbetsplatser. Hur mycket som helst finns att ta upp, inflikar Sigrid Wahlin.
Vägen var inte spikrak. Kommittén vållade diskussion i avdelningens representantskap innan beslutet om resurser kom. Kvinnorna gissar på avundsjuka, anar att männen är lite rädda. Tror att kunskap hjälper.
Att tre kvinnor toppar Örebroavdelningens styrelse sen i fjol har också ifrågasatts.
– Men tre män går jättebra!
Örebrokvinnorna skrattar och ordningsvakten Sirke Karlsson påpekar att ensamjobb skapar utsatthet. Oönskade inviter, kränkningar och övergrepp sker sällan offentligt. Och vissa män blir provocerade av kvinnor i uniform, som säger ifrån.
– Vi kan stödja och backa upp varandra. Händer det något så finns vi där, säger Sirke Karlsson.
En viktig fråga, som tagits upp, är att kvinnor lätt trär på sig hårda skal i mansdominerade branscher, tar efter männen. ”Får en tjej en ny lastbil så är det för att hon haft ihop det med chefen.”
– Kvinnor måste lyfta varandra i stället för att tävla, säger Örebrogänget.