Kvinnor tar sig långsamt i kapp manslönerna
3,1 procentenheter har kvinnorna knappat in på männens löner de senaste tio åren. Förra året var löneskillnaden mellan könen 13,2 procent. När sådant som yrke, utbildning, ålder och arbetstid räknas bort blir den löneskillnad som kallas oförklarad 5,0 procent.
Varje år när statliga Medlingsinstitutet släpper sin rapport om löneskillnader mellan män och kvinnor andas presentationerna en viss optimism. Samma sak i år när myndighetens fyra manliga experter, högsta chefen inräknad, beskriver utvecklingen.
På en fråga räknar statistikansvariga John Ekberg mycket motvilligt ut att det tar bortåt 30 år innan löneskillnaderna mellan män och kvinnor är utjämnade. Om takten är densamma som de senaste sju åren.
I vissa yrken gör en ändrad struktur att det kan gå snabbare. Och på så sätt påverka statistiken för hela arbetsmarknaden. Avgående generaldirektören Claes Stråth tar läkare som ett exempel: De senaste årtiondena har majoriteten av nya läkare varit kvinnor, till skillnad från tidigare.
– Och om kanske tio år kan många fler kvinnor ha gjort karriär och fått bättre avlönade läkarjobb, säger han. Medan männen med seniora, välavlönade positioner fasas ut från yrkeslivet.
Någon påverkan på löneläget eller löneskillnader mellan män och kvinnor ser han dock inte bland lastbilschaufförer, trots att situationen påminner om läkarnas. Där är kvinnorna i dag 5 procent, medan de bland nyanställda lastbilschaufförer är 12 procent – och på yrkesutbildningarna 18 procent.
– I yrken som chaufför som har en mer sammanpressad lönestruktur och inga direkta karriärvägar vågar jag inte säga något om utvecklingen, säger Claes Stråth.
Årets statistik visar att kvinnor på arbetarjobb i privat sektor är den grupp som i minst utsträckning har närmat sig manslönerna. Den största minskningen av könsgapet har skett på statens område.
Medlingsinstitutet har flera förklaringar till att lönegapet ändå fortsätter att krympa i alla sektorer…
– Stora grupper där kvinnor dominerar har fått avtal med större löneökning än industrin som brukar vara normen för löneutvecklingen, säger John Ekberg.
– En annan förändring som driver på är att könsfördelningen i har blivit lite mindre segregerad på arbetsmarknaden. Fler kvinnor jobbar i traditionella mansjobb och tvärs om.