Kvotplikt – snabbare väg till gröna drivmedel?

De som går vilse i biobränsledjungeln dök in på sin debatt vid Elmiamässan. I en annan sal fördjupade sig en rad tillverkare och försäljare av drivmedel i den så kallade kvotplikten, ett sätt att skynda på lastbilstrafikens övergång till fossilfria drivmedel.

Utgångspunkten för samtalet var att flertalet partier i riksdagen visat sig positiva till en kvotplikt på biobränslen. Med kvotplikt menas att en viss andel biodrivmedel ska blandas i diesel eller bensinbränslet.

I våras publicerade Sveriges Åkeriföretag tillsammans med Naturskyddsföreningen och tankesmedjan Fores ett debattinlägg med en uppmaning till regeringen att införa ett kvotpliktssystem. Något som miljödebattören och professorn Per Kågesson, tidigare intervjuad i Transportarbetaren, också propagerat för.

Debattörerna såg med oro på den ökade försäljningen av fossila drivmedel, vilket går på tvärs mot klimatmålen. För att bryta trenden krävs politiska styrmedel som kvotplikt. Koldioxidskatten minskar klimatutsläppen, men behöver kompletteras med ”mer kraftfulla styrmedel” när priset på olja sjunker. Krafttag krävs för att anpassa fordonsflottan och skapa anläggningar för nya biodrivmedel, ansåg debattörerna.

På Lastbilsmässan berättade biobränsletillverkaren Karin Varverud från Energifabriken att flertalet länder inom EU valt kvotplikt och full skatt på biobränslen.

– I Sverige har vi haft en annan strategi med skattelättnader för att stimulera till användning av fossilfria bränslen. Det har skapat en ny marknad och en bred fordonsflotta som är godkänd för flera biodrivmedel. Att införa en kvotplikt kan vara bra för att säkerställa inblandningen av biodrivmedel och skapa långsiktighet, anförde hon.

För att inte tränga undan miljövänligare drivmedel propagerade Karin Varverud för att succesivt öka beskattningen på förnybara bränslen. Lika höga skatter på klimatpåverkande som miljösmarta bränslen riskerar att bromsa utvecklingen och slå ut tillverkare av alternativa drivmedel, varnade hon.

På seminariet fanns också representanter för Shell truck diesel, Preem, Circle K och OKQ8. Flera anmärkte att de flesta länderna inom EU inte har godkända system för kvotplikt. Där krävs påtryckningar på unionens beslutsfattare för en samstämd lagstiftning. Som följs. Sverige har också fått ta strid för sin koldioxidskatt.

Morten Bendz från Preem berättade att bolaget påbörjat omställningen till förnybara bränslen, erkände att man inte kommit så långt men i alla fall hade ambitionen. Förändringen kommer att kräva omfattande forskning och investeringar.

– Det förra kvotpliktsförslaget blev en flopp och nu verkar en reduktionsplikt vara hetast bland våra politiker. Det betyder att man reducerar koldioxidutsläppen med en viss procent, som succesivt räknas upp.

– Att nå dit blir tufft och det kommer att behövas många olika former av drivmedel som biogas, etanol och så vidare, sa Morten Bendz.

Han trodde att en reduktionsplikt skulle gynna både oljebolagen och statens finanser, men samtidigt öka kostnaden för åkerierna med en krona eller ytterligare 20 öre, i en redan pressad bransch.

Erik Moglia på OKQ8 gav en bild av bolagets distribution inom både Sverige och Danmark, där kvotplikt redan införts. Moglia är positiv till ett svenskt kvotsystem, men det måste vara ett styrmedel som är tydligt, överskådligt och minimerar de ekonomiska riskerna, betonade han.

– Vi vill självklart att våra bilar ska ha så lite miljöpåverkan som möjligt. Men i dag vet vi knappt om det vi har i lager ena året är säljbart nästa. Det är ett stort steg att våga satsa på nya bränslen.

Erik Moglia tror att det finns en marknad för gröna drivmedel, även om kostnaden ökar för köpare som är beredda att satsa mer på miljön. I dagsläget främst staten och kommunerna, men också större företag.

Alternativbränsle-tillverkaren Karin Varverud var rädd att en snabb prisökning skulle sätta en stor ekonomisk press på kommunerna, som är bundna av miljökrav. Hon tillbakavisade synpunkter om att biobränslen inte kan göras kostnadseffektiva. Att förstöra vår livsmiljö kostar också.

– Det är som med hus. Har man ett hål i taket så lagar man det! Samma sak med miljön. Det är kostnadseffektivt att fasa ut de fossila bränslena. Därför är det jätteviktigt att vi får tydliga och klara regler, som skapar en långsiktig investeringsvilja. Och att konkurrensen förs på lika villkor, som inte gynnar vissa drivmedel. I Sverige ligger vi långt före övriga Europa.

– Ett bra system är en bottennivå inblandning av förnybara bränslen som ökar. Och ger möjlighet att gå över den nivån, tyckte Karin Varverud.

Erik Moglia ville ta ett bredare grepp och få i gång ett offentligt samtal.

– Att tro att bara kvotplikten ska lösa allt är fel. Vi behöver nog titta på ett helt paket av åtgärder.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.