Cassandra Svensson och kollegan Rickard Hasmar
Close
Lite snack, skratt och en nypa råd på vägen hinner Cassandra Svensson och kollegan Rickard Hasmar med innan klockan slår fem och de kör åt olika håll.
Close

”Lagandan är det bästa med jobbet”

Gravid! Mungiporna kunde ha dykt till golvet på Ekdahls miljö AB i Skurup. Men allt Cassandra Svensson fick höra var: ”Grattis!” Sen var det inte mer med det. Hon älskar sitt jobb som kranbilsförare.

Klockan är före fem på terminalen i Malmö. Cassandra klättar upp på flaket till sin tolv meter långa lastbil och kollar morgonens last av järnrör, balkar, pallar och armering. Hon är gravid, i femte månaden, och trots det fysiskt tunga arbetet har det gått bättre att jobba på än hon vågat hoppas.

Tack vare åkeriledningens anpassningar.

– Jag kan förstå om de blev lite oroliga först. En kranbilsförare som blir med barn var något nytt för dem. Vi är bara tre kvinnliga chaufförer på åkeriet, säger hon.

En kollega kommer fram. De pratar lite om gårdagen och han tar ett par snabba kliv upp på flaket. Några ord till hinner de med innan Cassandra styr mot Örkelljunga och Ljungby. Hon är alltid på plats i god tid.

Det är transportledaren Cassandra ringer, när det kör ihop sig. Han försöker ge henne lättare och kortare körningar med färre stopp, nu när sparkandet i magen stör hennes nattsömn.

Ledningen har också lovat göra en riskbedömning av hennes arbetsuppgifter.

– Vi ska tillsammans titta på hur många tunga lyft jag har och så där.

Transports ombudsmän och regionala skyddsombud lade pannan i djupa veck när Transportarbetaren bad om tips på transportare som har det bra på jobbet. De tar ju mest hand om medlemmar som har problem. Men Cassandra var en av dem som nappade när vi la ut samma fråga på tidningens Facebook-sida.

Hon älskar utmaningen att tråckla sig in med jättebilen i trånga villakvarter, där ägarna vill anlägga pool. Härom dagen fick Cassandra köra ända in i en ladugård, som skulle byggas ut. Dosan, för att styra den väloljade kranen, kräver fingertoppskänsla. Cassandra är blixtsnabb upp och nerför trappan till flaket, fixar med stroppar och landar godset, mjukt och lätt.

Det är nog lagandan hon uppskattar mest på åkeriet. En kultur som sitter i väggarna och sprids av vd, transportledare och kollegor. Cheferna är som ”vanligt folk”, hälsar alltid och frågar hur det är, är lätta att nå och prata med, beskriver hon.

De hjälper till att lösa problem och ger feedback som ”bra jobbat”. Klagar inte om Cassandra ringer och berättar om fördröjda leveranser, av olika skäl.

Det dagliga småpratet med arbetskamraterna är viktigt. Att höra efter hur det gått under dagen och tipsa varandra om det ena och det andra.

– Ibland när det ser helt galet ut på flaket kommer kollegor upp och hjälper mig. Det blir teamwork. Jag brukar fråga andra också om de vill ha hjälp. Vi kan lita på varandra.

Cassandra Svensson
”Lagandan och att vi hjälps åt gör jobbet och allting så mycket lättare”, säger kranbilsföraren Cassandra Svensson. Som inte kan tänka sig ett roligare jobb.

Att kunder, som känner igen Cassandra, byter några ord bidrar till trivseln. Hon önskar alla en trevlig dag, innan hon kör vidare.

– Några ord kan göra mycket om man känner sig trött och sliten en dag.

På pluskontot står också att Cassandra har sin egen kranbil att ansvara för. Verkstan ligger nära hemterminalen och hon gör själv upp om tider för att underhålla bilen. Nya arbetskläder går att hämta ut nu när magen växer.

Cassandra ser lätt i arbetsmobilen hur mycket hon jobbat, vad ob-tillägget blir och så vidare. Men hon stänger av den klockan fyra på eftermiddagen.

Friskvård eller gymkort finns inte, men det bekymrar inte Cassandra. Hon tycker hon får nog med träning varje dag när hon flänger upp och ner för flaket. Och så har hon jakthunden Berit.

– Hon är mitt träningsredskap, säger Cassandra Svensson och skrattar.

Det värsta som skulle kunna hända på jobbet vore nog att bli diskriminerad, mobbad och utfryst, funderar hon.

– Men jag stortrivs. Jag stannar på det här jobbet tills jag tröttnar på att köra kran.

 

Fotnot: På försäkringskassans hemsida, forsakringskassan.se, kan du som har ett tungt jobb läsa om graviditetspenning och omplacering till ett lättare jobb under graviditeten.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Fredrik Söderqvists doktorsavhandling handlar om maktbalansen på arbetsmarknaden och arbetsplatsen i moderna arbetsmarknader.

Reducera inte de anställda till biorobotar

Appar som chefer och realtidsövervakning. Digitalisering och datastyrt ledarskap är här och kommer att stanna. Men hur det används beror till stor del på hur arbetsgivare och fack samverkar, det är en slutsats som går att dra från LO-ekonomen Fredrik Söderqvists doktorsavhandling.

Max Torell, bärgare

”Det går inte att vara rädd i det här yrket”

Mitt jobb. Max Torell har ett av Sveriges farligaste jobb. Han är bärgare. – En kille tryckte en pistolmynning mot mitt bakhuvud och sa: ”Ge mig bilen eller jag skjuter”. Både kriminella och bilister som saknar respekt för vägarbetare gör hans arbetsmiljö livsfarlig.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.