Avtal 2020

Låglönesatsningen skapar strid i avtalsrörelsen

LO. Om en vecka bryter strejken ut inom handeln, om inte parterna kommer överens om hur satsningen på de lägst avlönade ska betalas. Arbetsgivarna hävdar att pengarna ska tas från det ”märke” på 5,4 procent i lönelyft som industrin la fast förra helgen. Handels och LO anser att låglönesatsningen ska ligga utanför.

Avtalsrörelsen rullar vidare och efter industrins målgång den 31 oktober har även Kommunal och Pappers tecknat nya löneavtal. Det är två förbund som båda valde att stå utanför de samordnade krav som majoriteten av LO-förbunden enats om att driva.

Kommunal skrev på en uppgörelse som gäller i fyra år. Till skillnad från industriarbetarna får kommunalarna retroaktiv betalning för de sju månader som gått sedan de gamla avtalen löpte ut. Samtliga anställda får ett engångsbelopp på 5 500 kronor.

Under de tre första åren höjs sedan lönerna i tre etapper, med totalt 5,4 procent. Alltså det märke som industrin la fast. Utöver det får Kommunalarna ett extra påslag på 0,6 procent till arbetare som är yrkesutbildade.

Vad det fjärde och sista avtalsåret ger är oklart. Då förbinder sig parterna att följa den norm som industrin då gör upp om.

Kommunal fick också igenom kravet på kompensation för personal som inte kan få fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli eller augusti. Minst 3 000 kronor ska arbetsgivaren betala extra, om den anställde tvingas förlägga ledigheten utanför de tre sommarmånaderna.

Noterbart är att Kommunal sedan lång tid accepterat principen om individuella löneökningar fullt ut. Det är bara engångsbeloppet på 5 500 kronor som går till alla. Övriga uppräkningar fördelas individuellt. I teorin kan det innebära att vissa kommunalare blir helt utan löneökning de kommande fyra åren.

Fackförbundet Pappers gick ut hårt och krävde ettårsavtal med en lönehöjning på minst 4 procent. Besvikna pappersarbetare konstaterar att förbundet knöt näven i fickan och gick med på industrins märke. Det vill säga 5,4 procent på 29 månader. 36 månader blir det, om man räknar från tidpunkten i våras då de gamla avtalen förlängdes.

– Det är ingen som är glad åt det här, sa Pappers ordförande Pontus Georgsson i en intervju för förbundets tidning Dagens Arbete.

På Pappers område är det få om någon heltidsanställd som tjänar under 26 100 kronor i månaden. Det gör att låglönesatsningen inte blir någon stridsfråga på bruken.

Det så kallade knäet gör annars att lågavlönade som tjänar under 26 100 kronor får samma lönehöjning som om de tjänat just 26 100 kronor. Det blir ett fast krontal i stället för procent.

Knä-konstruktionen fanns med i 2017 års avtalsuppgörelser och skapade problem redan då. Arbetsgivarna hävdade att låglönesatsningen skulle räknas av från märket, som då var 6,5 procent på tre år.

Den gången fick arbetsgivarna vika sig. Nu har arbetsgivarparten Svensk Handel retat upp fackförbundet Handels och övriga LO genom att på nytt hävda att de extra pengarna som går till lågavlönade ska betalas genom avdrag för de övriga löntagarna med något bättre löner.

Handels har varslat om strejk på 22 butiker och lager, bland annat inom Ica, Ikea och Biltema. Strejken löser ut den 13 november, om parterna inte enats innan dess. Medlare har kopplats in.

I tidningen Arbetet konstaterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att knäet var en viktig princip som sattes 2017. Och som nu har satts en gång till.

– Det är olyckligt att arbetsgivarna dribblar om det här igen. De får väl sprattla en stund. Vi kommer ändå att få igenom detta, säger Säikkälä.

Nästa vecka, den 12 och 13 november, fortsätter Transport förhandla med Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Det handlar om villkoren för förbundets största yrkesgrupp – chaufförer och terminalarbetare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Klubbordförande Stellan Malmroos och Alexander Malmqvist, avdelningsordförande, utanför Frigoscandias terminal i Helsingborg. Foto: Lilly Hallberg

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.