Avtal 2020

Låglönesatsningen skapar strid i avtalsrörelsen

LO. Om en vecka bryter strejken ut inom handeln, om inte parterna kommer överens om hur satsningen på de lägst avlönade ska betalas. Arbetsgivarna hävdar att pengarna ska tas från det ”märke” på 5,4 procent i lönelyft som industrin la fast förra helgen. Handels och LO anser att låglönesatsningen ska ligga utanför.

Avtalsrörelsen rullar vidare och efter industrins målgång den 31 oktober har även Kommunal och Pappers tecknat nya löneavtal. Det är två förbund som båda valde att stå utanför de samordnade krav som majoriteten av LO-förbunden enats om att driva.

Kommunal skrev på en uppgörelse som gäller i fyra år. Till skillnad från industriarbetarna får kommunalarna retroaktiv betalning för de sju månader som gått sedan de gamla avtalen löpte ut. Samtliga anställda får ett engångsbelopp på 5 500 kronor.

Under de tre första åren höjs sedan lönerna i tre etapper, med totalt 5,4 procent. Alltså det märke som industrin la fast. Utöver det får Kommunalarna ett extra påslag på 0,6 procent till arbetare som är yrkesutbildade.

Vad det fjärde och sista avtalsåret ger är oklart. Då förbinder sig parterna att följa den norm som industrin då gör upp om.

Kommunal fick också igenom kravet på kompensation för personal som inte kan få fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli eller augusti. Minst 3 000 kronor ska arbetsgivaren betala extra, om den anställde tvingas förlägga ledigheten utanför de tre sommarmånaderna.

Noterbart är att Kommunal sedan lång tid accepterat principen om individuella löneökningar fullt ut. Det är bara engångsbeloppet på 5 500 kronor som går till alla. Övriga uppräkningar fördelas individuellt. I teorin kan det innebära att vissa kommunalare blir helt utan löneökning de kommande fyra åren.

Fackförbundet Pappers gick ut hårt och krävde ettårsavtal med en lönehöjning på minst 4 procent. Besvikna pappersarbetare konstaterar att förbundet knöt näven i fickan och gick med på industrins märke. Det vill säga 5,4 procent på 29 månader. 36 månader blir det, om man räknar från tidpunkten i våras då de gamla avtalen förlängdes.

– Det är ingen som är glad åt det här, sa Pappers ordförande Pontus Georgsson i en intervju för förbundets tidning Dagens Arbete.

På Pappers område är det få om någon heltidsanställd som tjänar under 26 100 kronor i månaden. Det gör att låglönesatsningen inte blir någon stridsfråga på bruken.

Det så kallade knäet gör annars att lågavlönade som tjänar under 26 100 kronor får samma lönehöjning som om de tjänat just 26 100 kronor. Det blir ett fast krontal i stället för procent.

Knä-konstruktionen fanns med i 2017 års avtalsuppgörelser och skapade problem redan då. Arbetsgivarna hävdade att låglönesatsningen skulle räknas av från märket, som då var 6,5 procent på tre år.

Den gången fick arbetsgivarna vika sig. Nu har arbetsgivarparten Svensk Handel retat upp fackförbundet Handels och övriga LO genom att på nytt hävda att de extra pengarna som går till lågavlönade ska betalas genom avdrag för de övriga löntagarna med något bättre löner.

Handels har varslat om strejk på 22 butiker och lager, bland annat inom Ica, Ikea och Biltema. Strejken löser ut den 13 november, om parterna inte enats innan dess. Medlare har kopplats in.

I tidningen Arbetet konstaterar IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä att knäet var en viktig princip som sattes 2017. Och som nu har satts en gång till.

– Det är olyckligt att arbetsgivarna dribblar om det här igen. De får väl sprattla en stund. Vi kommer ändå att få igenom detta, säger Säikkälä.

Nästa vecka, den 12 och 13 november, fortsätter Transport förhandla med Biltrafikens Arbetsgivareförbund. Det handlar om villkoren för förbundets största yrkesgrupp – chaufförer och terminalarbetare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Industrins märke passar inte alla förbund

Ordförandeord. Ett samordnat LO vore givetvis det bästa, men… Varför blir det inte alltid så? Det finns givetvis flera orsaker och anledningar.

Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Allt har blivit så dyrt

Ledare. Det tredje och fjärde av fem av Transports avtalsråd pågår just nu. Förtroendevalda från hela landet har samlats och diskuterat fram och tillbaka för att ta fram krav inför de kommande avtalsförhandlingarna. Förhandlingar som kommer allt närmare.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.