Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg
Close
Teslas verkstad i Segeltorp i Huddinge, söder om Stockholm, är en av de verkstäder där avfallshanteringen är försatt i blockad från och med nyårshelgen.
Close
Strejken på Tesla

Lång färd mot kollektivavtal

Konflikt. Tesla rundar hamnblockaden och tar in bilar landvägen från Tyskland. Transport öppnar för fler sympatiåtgärder framöver till stöd för IF Metall, som skulle acceptera om den amerikanska elbilstillverkaren lägger verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal – ”gör en Amazon”.

Den 29 december, fredagen före nyårshelgen, inledde Transportarbetareförbundet blockaden av all avfallshantering vid elva Teslaverkstäder i landet. Då hade bilmekaniker vid svenska Teslaverkstäder strejkat för rätten att teckna kollektivavtal i drygt två månader.

Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Martin Hörner Kloo
Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Martin Hörner Kloo

Hittills har sopblockaden inte lett till några dramatiska konsekvenser, men Transport tror att blockaden kommer att få effekt inom de närmaste veckorna.

– Det kommer sannolikt att bli rätt stora problem att bedriva verksamhet, man får ju inte ha hur mycket avfall som helst stående. Men jag är övertygad om att Tesla kommer försöka med något slags motåtgärd, så har det varit hittills, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Transport var det första fackförbund som varslade om sympatiåtgärder. I dagsläget har ytterligare ett tiotal svenska fackförbund tagit till åtgärder mot den amerikanska elbilstillverkaren.

Sedan november är lastning och lossning av Teslor i svenska hamnar försatt i blockad. Och nu blockerar transportfacken i Norge, Danmark och Finland också införsel av Teslabilar till Sverige.

Men elbilstillverkaren har ändå lyckats föra in bilar, landvägen från Tyskland.

– Det blir väldigt krångligt att ta varenda bil den vägen och till slut får vi väl begära sympatiåtgärder i Tyskland om det behövs, säger Tommy Wreeth.

Transports förbundsordförande utesluter inte ytterligare sympatiåtgärder:

– Det är klart att vi kan göra mer. Vi har andra grupper i åtanke.

Tommy Wreeth nämner grupper som arbetar med bärgning och på gummiverkstäder. Samtidigt understryker han vikten av att först förankra stöd för sympatiåtgärder hos medlemmarna:

– Vi vill ha medlemmarna med oss, och även undvika att sympatiåtgärderna drabbar privatpersoner så långt det går.

Kringgår åtgärderna

Trots IF Metalls strejk pågår arbete på Teslas verkstäder. Alla anställda är inte med i facket, och inte samtliga som är medlemmar har deltagit i strejken.

– Vi var beredda på att det skulle ta tid, så det är bara att gneta på och vi ser att det kommit grus i deras maskineri. Tesla försöker kringgå våra åtgärder. Därför behövs det sympatiåtgärder, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, till Dagens Nyheter.

IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä uppger också för DN att det ”finns massor mer” att ta till när det gäller stridsåtgärder men också att det pågår hemliga samtal med Tesla. Och att det kan finnas en annan lösning än att Tesla tecknar kollektivavtal direkt med IF Metall.

En lösning som fackförbundet skulle acceptera vore om den amerikanska elbilstillverkaren gör som e-handelsjätten Amazon; lägger den svenska verksamheten i ett annat bolag – ett bolag som har kollektivavtal.

Starkt stöd internationellt

Teslas ägare Elon Musk – en av världens rikaste människor – har också gjort sig känd som en av världens mest antifackliga. IF Metall har fått ett brett stöd för sin kamp för kollektivavtal, både i Sverige och i en rad andra länder.

Nyligen uttryckte det amerikanska fackförbundet United Auto Workers (UAW) stödet i ett solidaritetsbrev till IF Metall, och kallar i brevet strejken för modig. Det amerikanska bilarbetarfacket menar att strejken skickar ett viktigt budskap till Tesla.

UAW, som är ett av Amerikas största fackförbund med nära 400 000 medlemmar, har tidigare hindrats att organisera arbetare hos Tesla. Shawn Fain, UAW:s ordförande, lyfter i solidaritetsbrevet som Sveriges Radio tagit del av, även Transports sympatiåtgäder och kallar dem ett föredöme.

Kamp för kollektivavtal

Nya Teslor fraktas trots konflikten in i Sverige från Tyskland. Där har IF Metalls systerförbund, IG Metall, länge försökt få teckna kollektivavtal för medlemmar på Teslas jättelika bilfabrik utanför Berlin. Hittills förgäves.

Elbilstillverkaren säger blankt nej till att teckna kollektivavtal med det tyska fackförbundet, rapporterar tidningen Berliner Kurier. Liksom i Sverige framhåller Tesla i Tyskland att båda produktionen och arbetsförhållandena, med bra löner och generösa förmåner för anställda, fungerar bäst utan inblandning.

Tyska IG Metall har tidigare uttalat sitt stöd för den svenska konflikten men beklagat att det måste stanna vid ord. Sympatiåtgärder är inte möjliga, enligt det tyska facket.

– Det skulle vara olagligt. Man strejkar för den egna verksamheten, för de egna lönerna. En politisk strejk skulle innebära att man bryter mot arbetsplikten, och då skulle arbetsgivaren kunna agera mot de anställda, sa Markus Sievers, IG Metalls presstalesperson, till DN i december.

En sympatiåtgärd behöver dock inte handla om strejk. Det kan handla om att blockera viss verksamhet som inte får utföras.

En rad svenska fackförbund har sedan IF Metall inledde strejken på Teslaverkstäder varslat om sympatiåtgärder. På sin hemsida har IF Metall listat information om åtgärder olika fack, i huvudsak LO-förbund, lagt under konflikten. Sidan uppdateras löpande, för närvarande är det tio förbund:
Transport, Målarna, Elektrikerna, Musikerförbundet, Byggnads, Seko, Hamnarbetarförbundet, Fastighets, Kommunal och Fackförbundet ST.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Mats L Andersson, ombudsman avdelning 4. Foto: John Antonsson

”Stor skillnad”

På tisdagen var ombudsman Mats L Andersson, från Transports Östgötaavdelning, och träffade folk från IF Metall vid Teslas verkstad i stadsdelen Hageby i Norrköping. Enligt honom var allt i området lugnt, med ”väldigt få” bilar i rörelse:

– Det är inte alls mycket inleveranser som kommer, det märks stor skillnad mot hur det var i höstas.

Enligt IF Metall centralt kan Tesla inte alls bedriva sin verksamhet  och leverera i samma takt som innan strejken inleddes i oktober. Det gäller både service och införsel av nya Teslor.

Konfliktåtgärderna har med IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäles ord  ”skapat grus” i Teslas maskineri. Men den amerikanska biltillverkarens motåtgärder har gjort att det krävs sympatiåtgärder från andra fackförbund för att nå framgång, något IF Metall vände sig till Transportarbetareförbundet om i ett tidigt skede.

Blockaden av all avfallshantering vid Teslaverkstäder är den senaste sympatiåtgärden Transport inlett till stöd för IF Metalls  rätt att teckna kollektivavtal. Men det kan alltså bli aktuellt med fler sympatiåtgärder på Transports avtalsområden i år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Rolf:
    13 januari, 2024

    Bra artikel, men nu får ni sluta, det ska vara fritt att ansluta sig som företag, så länge som man följer lagar och regler. Vart är vi på väg....nytt östblock?

  2. Kent Bodin:
    11 januari, 2024

    Tesla gör fler saker, de säljer bilar oskyltade till kund som i sin tur beställer nya skyltar mot de befintliga skyltarna som inte finns, även så gör Tesla hembesök av mekaniker hos kund som äger en Tesla bil

  3. Lars-Göran Holmlund:
    11 januari, 2024

    För att använda en Klyscha, "Upp till kamp". Så anser jag att förbundet handlar helt rätt. Jag är nu pensionär, men att utländska företag som är verksamma i Sverige och som vägrar att teckna kollivavtal , inte har rätt att bedriva verksamhet i Sverige. Jag stöder helt och fullt förbundets kommande åtgärder mot Tesla!

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Transport får många frågor om kabinavtalet

Flyg. Den 1 februari tog Transport över avtalet för flygets kabinpersonal från Unionen. Nu är arbetet med ett nytt kollektivavtal i full gång.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Jimmy Liljensöe trivs med att köra timmerbil och möta ut­maningarna – ensam i skogen. Foto: Justina Öster

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.