Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg
Close
Teslas verkstad i Segeltorp i Huddinge, söder om Stockholm, är en av de verkstäder där avfallshanteringen är försatt i blockad från och med nyårshelgen.
Close
Strejken på Tesla

Lång färd mot kollektivavtal

Konflikt. Tesla rundar hamnblockaden och tar in bilar landvägen från Tyskland. Transport öppnar för fler sympatiåtgärder framöver till stöd för IF Metall, som skulle acceptera om den amerikanska elbilstillverkaren lägger verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal – ”gör en Amazon”.

Den 29 december, fredagen före nyårshelgen, inledde Transportarbetareförbundet blockaden av all avfallshantering vid elva Teslaverkstäder i landet. Då hade bilmekaniker vid svenska Teslaverkstäder strejkat för rätten att teckna kollektivavtal i drygt två månader.

Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Martin Hörner Kloo
Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande. Foto: Martin Hörner Kloo

Hittills har sopblockaden inte lett till några dramatiska konsekvenser, men Transport tror att blockaden kommer att få effekt inom de närmaste veckorna.

– Det kommer sannolikt att bli rätt stora problem att bedriva verksamhet, man får ju inte ha hur mycket avfall som helst stående. Men jag är övertygad om att Tesla kommer försöka med något slags motåtgärd, så har det varit hittills, säger Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande.

Transport var det första fackförbund som varslade om sympatiåtgärder. I dagsläget har ytterligare ett tiotal svenska fackförbund tagit till åtgärder mot den amerikanska elbilstillverkaren.

Sedan november är lastning och lossning av Teslor i svenska hamnar försatt i blockad. Och nu blockerar transportfacken i Norge, Danmark och Finland också införsel av Teslabilar till Sverige.

Men elbilstillverkaren har ändå lyckats föra in bilar, landvägen från Tyskland.

– Det blir väldigt krångligt att ta varenda bil den vägen och till slut får vi väl begära sympatiåtgärder i Tyskland om det behövs, säger Tommy Wreeth.

Transports förbundsordförande utesluter inte ytterligare sympatiåtgärder:

– Det är klart att vi kan göra mer. Vi har andra grupper i åtanke.

Tommy Wreeth nämner grupper som arbetar med bärgning och på gummiverkstäder. Samtidigt understryker han vikten av att först förankra stöd för sympatiåtgärder hos medlemmarna:

– Vi vill ha medlemmarna med oss, och även undvika att sympatiåtgärderna drabbar privatpersoner så långt det går.

Kringgår åtgärderna

Trots IF Metalls strejk pågår arbete på Teslas verkstäder. Alla anställda är inte med i facket, och inte samtliga som är medlemmar har deltagit i strejken.

– Vi var beredda på att det skulle ta tid, så det är bara att gneta på och vi ser att det kommit grus i deras maskineri. Tesla försöker kringgå våra åtgärder. Därför behövs det sympatiåtgärder, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, till Dagens Nyheter.

IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä uppger också för DN att det ”finns massor mer” att ta till när det gäller stridsåtgärder men också att det pågår hemliga samtal med Tesla. Och att det kan finnas en annan lösning än att Tesla tecknar kollektivavtal direkt med IF Metall.

En lösning som fackförbundet skulle acceptera vore om den amerikanska elbilstillverkaren gör som e-handelsjätten Amazon; lägger den svenska verksamheten i ett annat bolag – ett bolag som har kollektivavtal.

Starkt stöd internationellt

Teslas ägare Elon Musk – en av världens rikaste människor – har också gjort sig känd som en av världens mest antifackliga. IF Metall har fått ett brett stöd för sin kamp för kollektivavtal, både i Sverige och i en rad andra länder.

Nyligen uttryckte det amerikanska fackförbundet United Auto Workers (UAW) stödet i ett solidaritetsbrev till IF Metall, och kallar i brevet strejken för modig. Det amerikanska bilarbetarfacket menar att strejken skickar ett viktigt budskap till Tesla.

UAW, som är ett av Amerikas största fackförbund med nära 400 000 medlemmar, har tidigare hindrats att organisera arbetare hos Tesla. Shawn Fain, UAW:s ordförande, lyfter i solidaritetsbrevet som Sveriges Radio tagit del av, även Transports sympatiåtgäder och kallar dem ett föredöme.

Kamp för kollektivavtal

Nya Teslor fraktas trots konflikten in i Sverige från Tyskland. Där har IF Metalls systerförbund, IG Metall, länge försökt få teckna kollektivavtal för medlemmar på Teslas jättelika bilfabrik utanför Berlin. Hittills förgäves.

Elbilstillverkaren säger blankt nej till att teckna kollektivavtal med det tyska fackförbundet, rapporterar tidningen Berliner Kurier. Liksom i Sverige framhåller Tesla i Tyskland att båda produktionen och arbetsförhållandena, med bra löner och generösa förmåner för anställda, fungerar bäst utan inblandning.

Tyska IG Metall har tidigare uttalat sitt stöd för den svenska konflikten men beklagat att det måste stanna vid ord. Sympatiåtgärder är inte möjliga, enligt det tyska facket.

– Det skulle vara olagligt. Man strejkar för den egna verksamheten, för de egna lönerna. En politisk strejk skulle innebära att man bryter mot arbetsplikten, och då skulle arbetsgivaren kunna agera mot de anställda, sa Markus Sievers, IG Metalls presstalesperson, till DN i december.

En sympatiåtgärd behöver dock inte handla om strejk. Det kan handla om att blockera viss verksamhet som inte får utföras.

En rad svenska fackförbund har sedan IF Metall inledde strejken på Teslaverkstäder varslat om sympatiåtgärder. På sin hemsida har IF Metall listat information om åtgärder olika fack, i huvudsak LO-förbund, lagt under konflikten. Sidan uppdateras löpande, för närvarande är det tio förbund:
Transport, Målarna, Elektrikerna, Musikerförbundet, Byggnads, Seko, Hamnarbetarförbundet, Fastighets, Kommunal och Fackförbundet ST.

Mats L Andersson Transport avdelning 4 Östergötland
Mats L Andersson, ombudsman avdelning 4. Foto: John Antonsson

”Stor skillnad”

På tisdagen var ombudsman Mats L Andersson, från Transports Östgötaavdelning, och träffade folk från IF Metall vid Teslas verkstad i stadsdelen Hageby i Norrköping. Enligt honom var allt i området lugnt, med ”väldigt få” bilar i rörelse:

– Det är inte alls mycket inleveranser som kommer, det märks stor skillnad mot hur det var i höstas.

Enligt IF Metall centralt kan Tesla inte alls bedriva sin verksamhet  och leverera i samma takt som innan strejken inleddes i oktober. Det gäller både service och införsel av nya Teslor.

Konfliktåtgärderna har med IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkäles ord  ”skapat grus” i Teslas maskineri. Men den amerikanska biltillverkarens motåtgärder har gjort att det krävs sympatiåtgärder från andra fackförbund för att nå framgång, något IF Metall vände sig till Transportarbetareförbundet om i ett tidigt skede.

Blockaden av all avfallshantering vid Teslaverkstäder är den senaste sympatiåtgärden Transport inlett till stöd för IF Metalls  rätt att teckna kollektivavtal. Men det kan alltså bli aktuellt med fler sympatiåtgärder på Transports avtalsområden i år.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Rolf:
    13 januari, 2024

    Bra artikel, men nu får ni sluta, det ska vara fritt att ansluta sig som företag, så länge som man följer lagar och regler. Vart är vi på väg....nytt östblock?

  2. Kent Bodin:
    11 januari, 2024

    Tesla gör fler saker, de säljer bilar oskyltade till kund som i sin tur beställer nya skyltar mot de befintliga skyltarna som inte finns, även så gör Tesla hembesök av mekaniker hos kund som äger en Tesla bil

  3. Lars-Göran Holmlund:
    11 januari, 2024

    För att använda en Klyscha, "Upp till kamp". Så anser jag att förbundet handlar helt rätt. Jag är nu pensionär, men att utländska företag som är verksamma i Sverige och som vägrar att teckna kollivavtal , inte har rätt att bedriva verksamhet i Sverige. Jag stöder helt och fullt förbundets kommande åtgärder mot Tesla!

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

”Det är modernt slaveri” säger William Sadeek, taxichaufför sedan 30 år, om plattformsbolagens villkor.

Förare vittnar om usla löner och arbetsvillkor

Taxi. På Stockholms gator är det en vanlig syn med svarta taxibilar som står utanför de stora växlarna Cabonline och Taxi Stockholm. De kallas ibland för friåkare och plockar kunder från gatan. Många kör också för Uber och Bolt. Men inte William Sadeek som tycker att apparna betalar alldeles för dåligt.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.