Långt kvar till fossilfria transporter

Användningen av biobränslen ökar i Sverige. Men det är fortfarande långt kvar till målet om helt fossilbränslefria transporter. Och om vi ska nå dit måste politikerna sätta upp tydligare ramar. Den slutsatsen drar Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet efter en studie.

Ett av Sveriges klimatmål är att öka användningen av biodrivmedel. Regeringen har som mål att Sverige ska ha en helt fossiloberoende fordonsflotta senast år 2030. Det finns också en vision om klimatneutrala transporter senast år 2050. Och med hjälp av en pågående utredning hoppas politikerna hitta rätt åtgärder för att nå dit.

Det finns dock redan flera prognoser och studier om användandet av biobränslen. Svenska miljöinstitutet, IVL, har på uppdrag av Svenska peteroleum- och biodrivmedelinstitutet, SPBI, sammanställt en rapport som försöker besvara frågan om vad som är realistiskt att tro om möjligheterna för förnybara drivmedel i Sverige.

Frågan är dock komplicerad eftersom det finns så många faktorer som spelar in. Det beror till exempel på teknikutveckling, ekonomisk situation, den allmänna opinionen och tillgång på råvara. Dessutom skiljer sig olika aktörers prognoser om produktion och användning åt. För år 2030 finns uppfattningar från olika aktörer om att allt mellan sex och 56 procent av de svenska vägtransporterna kommer att använda biodrivmedel.

Forskarna bakom rapporten har ändå vägt samman alla delar och lägger fram ett scenario som de räknar som realistiskt.

Deras slutsats är att produktionen av biodrivmedel kommer att öka kraftigt under de kommande åren. Enligt den mest optimistiska prognosen kan produktionen i Sverige fyrdubblas fram till 2030. Jämfört med dagens 6 terawattimmar kan det komma att handla om cirka 26 TWh.

Men det är ändå för lite för att motsvara den totala energianvändingen inom transportsektorn, som nu ligger på omkring 100 TWh om året.

Ett av de stora problemen är att kostnaden för biodrivmedel är högre än för fossila bränslen. För att nå klimatmålet menar därför SPBI:s styrelseordförande och vd, Bengt Westerberg och Ulf Svahn, att det krävs bättre politiska styrmedel, så att företag faktiskt satsar på förnyelsebara drivmedel.

I en debattartikel i Dagens industri skriver de att någon måste betala för de ökade kostnaderna: ”staten, det vill säga medborgarna, eller konsumenterna. Vilka som ska bära bördan är ett politiskt beslut.”

När det gäller klimatfrågan i stort har även Transportarbetareförbundet efterfrågat tydligare styrning och mer ansvar från politiker, världssamfundet och nationalstaterna.

Martin Viredius, som ansvarar för förbundets stora klimatsatsning, sa till Transportarbetaren i februari:

– Marknaden kan inte lösa problemen eftersom marknadslösningar alltid bygger på relativt kortsiktiga vinstkrav. Här handlar det i stället om att utveckla system och strukturer som är långsiktigt hållbara och ger vinst först på långsikt. Och då kanske inte för enskilda företag, utan för samhället i stort.

En av delarna i Transports satsning är att i maj bjuda in till en internationell konferens i Stockholm. Där ska klimatförändringarna och transportsektorns påverkan på växthuseffektendebatteras.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.

Mindre konflikt med starka fack

Rapport. Enligt en föreställning fungerar fackförbund splittrande och skapar ”bråk”. I verkligheten dämpar starka fack upplevelsen av konflikter, enligt en analys byggd på enkäter med 16 822 anställda i 31 länder.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.