Camilla Ländin
Close
Camilla Ländin är organisationskonsult. På bilden till vänster intar hon posen ”Jag hör vad du säger, men jag lyssnar inte”. Informella ledare och kollegor kan också utöva härskarteknik på en arbetsplats, påpekar hon. Även mot chefer.
Close

Lär dig hantera härskarteknik

8 frågor. ”Har du ingen humor? Jag skämtade bara.” Känns det igen? Organisationskonsulten Camilla Ländin hjälper oss upptäcka, hantera och i bästa fall förebygga härskarteknik.

1. Osynliggörande, förlöjligande och undanhållande av information, brukar räknas som traditionell härskarteknik. Finns det fler?

– Massvis! Komplimang-metoden är rätt vanlig. Du säger något som låter som en komplimang, fast egentligen ber du om en tjänst. ”Du som skriver så himla bra protokoll kan väl …” Känner personen sig utnyttjad är det ett problem, annars inte. Vi är alla lite svältfödda på beröm, så det fungerar väl.

2. Mansplaining brukar nämnas. Vad är det?

– När en person, oftast en man, förklarar något för en annan, oftast en kvinna, fast hon är expert i ämnet. En metod som många sätter i system.

3. Offerkoftan” räknar du också dit?

– Ja, att framställa sig som offer är vanligt. ”Det är synd om mig. Jag har sååå mycket att göra.” Du får sympati, slipper krav och deadlines, och får mindre att göra. Metoden kan vara svår att upptäcka.

4. Hur är det med objektifiering?

– Objektifiering och sexuella trakasserier togs knappt upp förr, men exploderade under metoo. Den som utsätts kan felaktigt känna skuld och skam. Nu säger många män: ”Jag vågar inte ge komplimanger längre.” Fast då har de inte riktigt förstått vad metoo handlar om. Skillnaden är stor mellan att ge komplimanger och utföra trakasserier. Kanske säger männen så för att visa att de är medvetna.

5. Vad får man säga till kollegan, då?

– Generella råd är svårt. Allt beror på personers sociala relation. Är man i beroendeställning, känner man varandra? Viktigast är att hitta ett eget sätt.

6. Hur känner jag igen härskarteknik från chefen?

– Rikta in dig på det som lämnar en känsla av obehag. Vad kan vara svårt att sätta fingret på, men du känner ofta att du borde kommit på något att säga. Kanske lyfter du en idé, utan att chefen lyssnar. När kollegan säger samma sak får hen full cred. Rättsligt handlar trakasserier om dina upplevelser. Du kan inte känna ”fel”.

7. Ledningen ansvarar för den psykosociala arbetsmiljön. Vad krävs?

– Jobba förebyggande, skapa en öppen kommunikation och ett sunt arbetsklimat, där människor får säga vad de tycker. Jag köper inte ”det sitter i väggarna”. En arbetskultur är inte statisk. Alla har ansvar. Gå till dig själv! Upprätthåller jag en dålig jargong genom att inte säga ifrån?

8. Vad gör jag om jag blir utsatt?

– Markera var din gräns går, vad du uppskattar och inte. Behöver du stöd? Gå till chefen, en hr-person, skyddsombudet eller facket. I vassa fall krävs en utredning. Jag skulle önska att fler anmälde trakasserier, annars kvarstår det dåliga beteendet. Fast priset är högt. Jag kan tvingas byta jobb.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."