Lärare – ny väg för chaufförer?
Politik. Är du chaufför och funderar på att byta bransch? Regeringen satsar 45 miljoner på att rekrytera och utbilda lärare till gymnasiernas yrkesprogram.
Fordons- och transportprogrammet är ett av gymnasiets tolv yrkesprogram. Antalet sökande har minskat stadigt de senaste åren.
Förra veckan skickade regeringen ett förslag om att det ska kunna gå att kliva direkt in på högskola efter att ha gått på yrkesgymnasium. I dag fyllde regeringen på med budgetlöften om ett tillskott som ska locka yrkeslärare.
Om budgetförslaget passerar genom riksdagen kan det betyda en öppning för chaufförer som funderar på skolans värld. Annika Oldberg är rektor på Nyköpings gymnasium i Skavsta, och hon sökte en yrkeslärare till transportprogrammet inför höstterminen.
– Det är inte så lätt att rekrytera yrkeslärare, säger hon. Men till slut brukar vi hitta någon som är verksam i rätt bransch.
Det betyder att den som sökte den lediga lärartjänsten absolut skulle ha yrkeserfarenhet från transportbranschen, dessutom C- och CE-körkort samt giltigt yrkeskompetensbevis. Helst skulle den blivande läraren även ha truckkort, utbildnings- eller yrkesbevis för hjullastare samt erfarenhet inom utbildning.
– Och när vi anställer en yrkeslärare är vi tydliga med att han eller hon ska gå yrkeslärarutbildning på högskolan, säger Annika Oldberg. Den är inte på heltid utan går att genomföra parallellt med jobbet. Några fortsätter att jobba heltid andra har gått ner på halvtid när de går utbildningen.
Och hur gick rekryteringen?
– Bra, vi har anställt en före detta elev som nu blir lärare i transportämnet. Man måste ha branschvana och kontakter.
Gymnasieminister Anna Ekström (S) förklarar för TT varför budgettillskottet på 45 miljoner kronor går till yrkesprogrammen:
– Jag tror att det är nödvändigt, men inte tillräckligt, att satsa på rekryteringskampanjer till yrkesläraryrket. Det är också viktigt att yrkeslärare som behöver läsa in behörighet ska kunna göra det snabbt.