Las-förhandlingarna kraschade i natt
Arbetsrätt. Det blev inget avtal om ändringar i anställningsskyddet. Nattens förhandlingar mellan fack och arbetsgivare kraschade. Nu hotar regeringskris.
Arbetsmarknadens parter är eniga om att förhandlingarna var bra och nådde långt. Men att man inte nådde ända fram. Därmed har hotet om lagstiftning blivit akut.
– Det har varit en tuff med konstruktiv förhandling, tyvärr nådde vi inte hela vägen fram denna gång, säger Susanna Gideonsson, i ett pressmeddelande från LO.
– Vårt viktigaste mål med förhandlingen var att öka tryggheten för våra medlemmar. Det handlar framförallt om att begränsa de otrygga anställningarna, som spridit sig som en farsot, och öka möjligheterna för omställning.
Men LO ger inte upp. Enligt Gideonsson kommer organisationen att använda ”alla till buds stående medel för att lyckas”.
Stort hot
Transports förbundsordförande Tommy Wreeth har kallat förändringarna i las, och lagstadgade minimilöner, ”det största hotet den svenska modellen utsatts för.”.
Även arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ser en partsöverenskommelse som den bästa lösningen. Inte ny lagstiftning.
– Vi kom mycket långt men vi kom inte hela vägen, sa Mattias Dahl, Svenskt Näringslivs vice vd, till TT i natt.
Han var först med att kommentera att parterna misslyckats med att komma fram till en överenskommelse. Mattias Dahl ville dock inte peka på någon enskild faktor, utan menar att det var helheten som avgjorde.
LO är desto tydligare: Las-utredningen stjälpte försöken.
– Utredningens förslag låg som en blöt filt över förhandlingarna, säger Susanna Gideonsson i pressmeddelandet från LO.
LO-ordförande fortsätter:
– Ytterst är det Centerpartiet och Liberalerna som kraschade denna förhandling genom att driva igenom las-utredningen. Nu ska vi se till att stoppa utredningens förslag. Våra medlemmar behöver mer, inte mindre trygghet.
Mer tid
Las-utredningen riskerar nu att bli lag. Det enligt avtal mellan regeringen och samarbetspartierna. Men både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna hotar med att fälla regeringen, utifrån olika aspekter. Miljöpartiet gick tidigt i morse ut med att partiet vill ge parterna mer tid att förhandla.
Under torsdagsförmiddagen öppnade Annie Lööf (C) för att ge parterna lite mer tid:
– Är det så att parterna begär mer tid, så stänger vi inte dörren för det. men det handlar om ett tidsutrymme på ett antal dagar eller veckor innan remisstiden för utredningen löper ut, säger Annie Lööf till Sveriges Radio Ekot.