Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!
Close
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!
Close
Kultur

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Halloween är som bekant en importerad högtid. Vi i Sverige har snott den från USA, dit irländare och skottar tog traditionen under 1840-talets nödår.

Det är en tid på året då filmfantaster passar på att se så många skrämmande filmer som möjligt. De som är riktigt tokiga i rysare kör skräcktober. En läskig film för varje dag i månaden.

För de allra flesta är det svårt få till tiden, och ärligt talat är det nog inte så många som vill se 31 skräckfilmer på en månad.

De bästa skräckfilmerna är redan inspelade och ganska gamla. Varje år kommer en uppsjö nya filmer och kvaliteten är sällan särskilt hög. Jag personligen tycker att skräckfilmer och komedier funkar att se, så länge de är en femma på en tiogradig skala.

Här är några filmer som jag ger en femma eller mer och är värda att lägga en filmkväll på, om du vågar.

 

It’s what’s inside

Skräckfilm "It's what's inside"

(Netflix) Ett gäng unga ganska attraktiva människor träffas i ett stort hus inför ett bröllop. En supersmart ganska konstig kille i kompisgänget har uppfunnit en maskin som gör att människor kan byta kropp med varandra, och den ryms i en portfölj.

I stället för att spela de vanliga sällskapsspelen byter protagonisterna kroppar med varandra. När kropparna byts kommer helt plötsligt människornas motivationer och lustar fram i ett nytt ljus. Då börjar mysteriet: Vilken person har hamnat i vilken kropp?

Jag behöver väl inte säga att leken leder till ond bråd död.

 

Hanteringen av odöda

Skräckfilm: Hanteringen av odöda

(Prime) Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman har varit på gång under många år. Den skulle först göras i Sverige och det var en tid tal om att det skulle bli en svensk tv-serie. Till slut blev det en norsk film.

Det är en filmatisering som är fullsmockad av stämningsfull musik och sorgsna ansikten. Filmen handlar, precis som boken, om vad som händer när de döda reser sig igen. Men här handlar det inte om flockar av köttätande monster. Filmen ställer frågan. Vad händer om de du älskar kommer tillbaka.

Detta är inte läskigaste skräckfilm man kan se. Filmen rör sig runt skräckens konventioner men är snarare ett drama om djup sorg. Jag var närmare tårar än skrik då jag såg den.

 

Salems lot

Skräckfilm: Salems lot

(Max) John Ajvide Lindqvist må vara Sveriges Stephen King. Men det finns bara en kung, och han bor i Bangor, Maine, USA. Stephen Kings Staden som försvann har nu fått sin tredje filmatisering och den kom direkt till streaming på tjänsten Max.

Jag skulle ljuga om jag sade att Salems lot är ett mästerverk. Det är den inte. Den är helt enkelt en klassisk vampyrhistoria som utspelar sig i en amerikansk småstad som växlar mellan pastell och det mörker som reser sig från sprickorna i fasaden.

Det är en film som inte förnyar någonting. Men personligen tycker jag inte att det gör någonting. Ibland smakar det välbekanta bra.

 

House of spoils

Skräckfilm: House of spoils

(Prime) Härom året kom skräckfilmen The menu som utspelar sig i restaurangmiljö. Nu har vi fått en till: House of spoils. Den kommer från massproducenten Blumhouse. Ett produktionsbolag som hittat en formel för att kunna göra skräckfilmer som många gillar men få älskar.

I den här filmen får vi följa Ariana DeBoses karaktär Chef. Hon har öppnat en egen restaurang och det visar sig snart att allt inte är som det ska.

Filmen är inte ett mästerverk. Men för den som tycker om att följa berättelser som utspelar sig i restaurangmiljö är filmen värd att se.

 

Nelly Rapp – Dödens spegel

Läskig familjefilm: Nelly Rapp – Dödens spegel

(SVT Play) I uppföljaren till den första Nelly Rapp-filmen åker monsteragenten till Svartskogen för att leta efter dödens spegel.

Nelly, Valle och hunden London följer i fotspåren efter Nellys försvunna mamma. I Svartskogen väntar varulvar, näcken och andra odjur. Kommer mysteriet med den försvunna mamman att lösas?

Det här är en familjefilm som kan få små och stora att sitta på nålar.

Marianne Mörck och Johan Rheborg är utmärkta som Lena-Sleva och Hannibal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Elektrifiering av transportsektorn

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?