Läskiga filmer för oktobermörkret
Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.
Halloween är som bekant en importerad högtid. Vi i Sverige har snott den från USA, dit irländare och skottar tog traditionen under 1840-talets nödår.
Det är en tid på året då filmfantaster passar på att se så många skrämmande filmer som möjligt. De som är riktigt tokiga i rysare kör skräcktober. En läskig film för varje dag i månaden.
För de allra flesta är det svårt få till tiden, och ärligt talat är det nog inte så många som vill se 31 skräckfilmer på en månad.
De bästa skräckfilmerna är redan inspelade och ganska gamla. Varje år kommer en uppsjö nya filmer och kvaliteten är sällan särskilt hög. Jag personligen tycker att skräckfilmer och komedier funkar att se, så länge de är en femma på en tiogradig skala.
Här är några filmer som jag ger en femma eller mer och är värda att lägga en filmkväll på, om du vågar.
It’s what’s inside
(Netflix) Ett gäng unga ganska attraktiva människor träffas i ett stort hus inför ett bröllop. En supersmart ganska konstig kille i kompisgänget har uppfunnit en maskin som gör att människor kan byta kropp med varandra, och den ryms i en portfölj.
I stället för att spela de vanliga sällskapsspelen byter protagonisterna kroppar med varandra. När kropparna byts kommer helt plötsligt människornas motivationer och lustar fram i ett nytt ljus. Då börjar mysteriet: Vilken person har hamnat i vilken kropp?
Jag behöver väl inte säga att leken leder till ond bråd död.
Hanteringen av odöda
(Prime) Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvists roman har varit på gång under många år. Den skulle först göras i Sverige och det var en tid tal om att det skulle bli en svensk tv-serie. Till slut blev det en norsk film.
Det är en filmatisering som är fullsmockad av stämningsfull musik och sorgsna ansikten. Filmen handlar, precis som boken, om vad som händer när de döda reser sig igen. Men här handlar det inte om flockar av köttätande monster. Filmen ställer frågan. Vad händer om de du älskar kommer tillbaka.
Detta är inte läskigaste skräckfilm man kan se. Filmen rör sig runt skräckens konventioner men är snarare ett drama om djup sorg. Jag var närmare tårar än skrik då jag såg den.
Salems lot
(Max) John Ajvide Lindqvist må vara Sveriges Stephen King. Men det finns bara en kung, och han bor i Bangor, Maine, USA. Stephen Kings Staden som försvann har nu fått sin tredje filmatisering och den kom direkt till streaming på tjänsten Max.
Jag skulle ljuga om jag sade att Salems lot är ett mästerverk. Det är den inte. Den är helt enkelt en klassisk vampyrhistoria som utspelar sig i en amerikansk småstad som växlar mellan pastell och det mörker som reser sig från sprickorna i fasaden.
Det är en film som inte förnyar någonting. Men personligen tycker jag inte att det gör någonting. Ibland smakar det välbekanta bra.
House of spoils
(Prime) Härom året kom skräckfilmen The menu som utspelar sig i restaurangmiljö. Nu har vi fått en till: House of spoils. Den kommer från massproducenten Blumhouse. Ett produktionsbolag som hittat en formel för att kunna göra skräckfilmer som många gillar men få älskar.
I den här filmen får vi följa Ariana DeBoses karaktär Chef. Hon har öppnat en egen restaurang och det visar sig snart att allt inte är som det ska.
Filmen är inte ett mästerverk. Men för den som tycker om att följa berättelser som utspelar sig i restaurangmiljö är filmen värd att se.
Nelly Rapp – Dödens spegel
(SVT Play) I uppföljaren till den första Nelly Rapp-filmen åker monsteragenten till Svartskogen för att leta efter dödens spegel.
Nelly, Valle och hunden London följer i fotspåren efter Nellys försvunna mamma. I Svartskogen väntar varulvar, näcken och andra odjur. Kommer mysteriet med den försvunna mamman att lösas?
Det här är en familjefilm som kan få små och stora att sitta på nålar.
Marianne Mörck och Johan Rheborg är utmärkta som Lena-Sleva och Hannibal.