Close
Intervju på Corona-avstånd. Från vänster: Joacim Olsson, klubbordförande, Justina Öster, Transportarbetaren, och Hans Ahlberg, huvudskyddsombud.
Close
corona

Lastarna på Arlanda lättade över permitteringsuppgörelse

Flyg. SAS-lastarna på Arlanda drog en lättnadens suck efter regeringens och parternas besked om korttidspermitteringar. Uppgörelsen innebär att personalen går ner i tjänst, med lön från staten. – Vi har fått väldigt positiv respons från golvet, säger klubbordförande Joacim Olsson.

Transportarbetaren träffar Joacim Olsson och lastarnas huvudskyddsombud Hans Ahlberg på ett avfolkat Arlanda. I en paus mellan möten och fortsatta förhandlingar med SAS Ground Handlings ledning. All incheckning är i dagsläget stängd på terminal 4 och har samlats på utrikesterminal 5.

– Regeringen har visat handlingskraft, trots det svåra parlamentariska läget, kommenterar Hans Ahlberg. När de presenterade sitt flygpaket kunde vi andas ut. Vad vi kan se är paketet väldigt bra. Nu finns ändå en chans att det kan gå vägen.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi besökte i går Arlanda, berättar Hans Ahlberg.

– Det var mycket uppskattat bland de anställda. Han hjälpte till att förklarar vad paketet innebär.

I Sverige finns egentligen inte möjligheten att permittera anställda. Men under coronakrisen har regeringen beslutat om ett undantag. Med stöd av det har Transport och arbetsgivarna, Transportföretagen, enats om en förhandlingslösning. Den innebär att arbetstagare kan gå ner i arbetstid med lön från staten.

På SAS Ground Handling kommer alla lastare att jobba 40 procent och få sammanlagt 92,5 procent av tidigare utgående lön. Det vill säga en lön där alla tillägg är medräknade.

– Folk här är väldigt glada över avtalet. Generellt förväntade vi oss att förhandlingarna med arbetsgivarna skulle vara tuffa och tröga. Vi trodde inte att ett avtal skulle komma så snabbt, säger Hans Ahlberg.

Joacim Olsson nickar:

– Innan var det väldigt oroligt, när bokningarna störtdök och SAS kom med beskedet att permittera 10 000 anställda i Norden, säger han.

Omkring 600 kollektivare arbetar i bolagets marktjänstbolag på Arlanda. På Landvetter har företaget ytterligare ett 60-tal anställda, enligt Joacim Olsson.

Följderna av coronaepidemin saknar motstycke. Dagens situation är mycket allvarligare än vid tidigare flygdippar till följd av exempelvis Sars, fågelinfluensa, elfte september eller askmoln, betonar Hans Ahlberg.

Varken han eller Joacim Olsson törs sia om den långsiktiga utvecklingen för flyget i coronavirusets spår och i fall människor kommer att ändra sitt resmönster.

– Vi vet bara att det blir jätteeffekter.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Flygvärdinna i mittgången på ett passagerarplan

Transport får många frågor om kabinavtalet

Flyg. Den 1 februari tog Transport över avtalet för flygets kabinpersonal från Unionen. Nu är arbetet med ett nytt kollektivavtal i full gång.

Efter att kollektivavtalet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges Hamnar tecknades förra året har stridsåtgärderna upphört. Men konflikten i Göteborgs hamn lever vidare. Senaste bataljen utspelar sig i Arbetsdomstolen.

HF har inlett hamnblockad

Hamn. Arbetsdomstolen har tillfälligt gett Hamnarbetarförbundet (HF) rätt att genomföra en blockad mot krigsmateriel till och från Israel. Blockaden inleddes tisdagen den 4 februari.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Efter dödsfall – Renova anmäls för fara vid ensamarbete

Miljö. I november förra året föll en miljöarbetare i Göteborg ner i en 2,5 meter djup grop, till en underjordsbehållare för avfall, och dog. Transports skyddsombud anmäler nu Renova till Arbetsmiljöverket för fara och brister vid ensamarbete.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.