Lastbilsmässan invigd – Eneroth vill ha längre fordon på vägarna
Elmia. I morgon fattar regeringen beslut om att inrätta ett nytt nationellt godstransportråd. Beskedet kom när infrastrukturminister Tomas Eneroth invigningstalade på Elmias lastbilsmässa i Jönköping. Han vill också ha en ny kontrollmyndighet. En yrkestrafikinspektion.
För många chaufförer och åkare har ”Elmia” blivit samma sak som den stora lastbilsmässa som hållits vart annat år sedan 1983. I år trängs 400 utställare med allt från lastbilar till spännband på 75 000 kvadratmeter.
Under onsdagens invigning beskrev Mikael Nilsson, ordförande i branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag, en näring som växer. Men samtidigt finns det problem.
Enligt Nilsson fattas det närmare 3 500 yrkesförare nu. Och 50 000 på tio års sikt. Han uppgav också om att det varje dag rullar 10 000 utländska lastbilar på svenska vägar.
– Vi behöver dem. Men det finns samtidigt en osund konkurrens från företag som inte följer reglerna.
Mikael Nilsson lämnade över scenen till Tomas Eneroth (S), som tog chansen att påminna om de åtgärder som den sittande regeringen vidtagit för att skapa mer ordning och reda i branschen. Det handlar bland annat om klampning av fordon, skärpta krav på vinterdäck på tunga fordon och det striktare beställaransvar för transportköpare som började gälla den 1 juli.
Eneroth tog upp klimatfrågan där han menar att Sverige är ett föredöme i världen:
– Jag har tidigare sagt att Sverige ska vara en permanent världsutställning för ny teknik och omställningen till ett fossilfritt välfärdssamhälle. Vi är redan på väg dit. Jag blir hela tiden kontaktad av infrastrukturministrar i andra länder som vill veta mer om hur vi gör för att klara omställningen.
Statsrådet Eneroth efterlyste mer samverkan mellan de olika trafikslagen:
– Många tror att det finns stora möjligheter att föra över gods från lastbil till järnväg. Så är det inte. Missförstå mig inte, vi ska satsa på järnvägen också. Men möjligheten ligger i bättre samverkan, bättre intermodalitet. Därför vill jag utreda ett omlastningsstöd, en omlastningspeng.
Ett nytt godstransportråd utlovade ministern redan i våras. Under torsdagen ska regeringen fatta det formella beslutet. Enligt Tomas Eneroth är det redan klart att Sveriges Åkeriföretags vd, Richard Gegö, ska ingå i rådet.
För att öka effektiviteten har regeringen öppnat för 74 tons lastbilsekipage på delar av vägnätet. Eneroth vill även öppna för längre fordon – hur långa sa han inte.
Han återkom sedan till den oschysta konkurrens som präglar delar av åkerinäringen:
– Vi har tyvärr beställare som inte ser värdet av att vi har egen transportkapacitet i landet. Vi ska inte ha social dumpning som konkurrensmedel. Nu har vi skärpt beställaransvaret. De som köper en transport har ett ansvar för att den sker lagligt i alla led.
– Det gör förmodligen frakterna lite dyrare, men ger också bättre möjligheter för seriösa företag, bättre trafiksäkerhet och bättre villkor för chaufförerna. Jag vill också ha en ny yrkestrafikinspektion, som ser till att det blir ordning och reda.
Direkt efter Tomas Eneroth genomfördes en kort transportpolitisk valdebatt. I panelen ingick Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson. Han fick frågan hur länge Transport medlemmar är beredda att vänta på mer ordning och reda på vägarna:
– De vill inte vänta alls. De senaste åren har regeringen infört flera välkomna åtgärder. Jag har personligen stora förhoppningar på det nya skärpta beställaransvaret.