Lathund för livspusslare
Snabbkollen. Visste du att även farmor eller grannen kan vabba med ditt sjuka barn? Eller att du som är föräldraledig har rätt till samma förmåner som dina jobbarkompisar? Transportarbetaren reder ut reglerna kring livspusslet.
1. Kan chefen beordra mig att jobba över
trots att jag ska hämta på dagis?
För att säga nej till beordrad övertid krävs det särskilda skäl. Att du vid övertidsarbete inte hinner hämta ditt barn på förskolan innan den stänger kan vara ett sånt skäl. Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivare underlätta för arbetstagarna att förena arbete med familjeliv.
Som arbetsgivare måste man ha med i beräkningen att folk skaffar barn och försöka lösa de problem som dyker upp. Men varje fall är unikt. Kolla med din lokala Transportavdelning om situationen uppstår.
2. Kan man ta med sig ett sjukt barn till jobbet?
Inom många yrken kan man av naturliga skäl inte ta med sig barnen till jobbet. Men även i de fall där det rent praktiskt kan fungera är det kanske inte en bra idé. Varken för barnet eller för kollegor som riskerar att smittas. I slutändan är det upp till arbetsgivaren att bestämma om det är okej eller inte. Men du ska aldrig känna dig tvingad att ta med ett sjukt barn till jobbet i stället för att stanna hemma.
3. Kan jag ta hand om mina gamla föräldrar
på arbetstid?
Barn är inte de enda familjemedlemmar som kan behöva omvårdnad. Många arbetstagare har också ett stort ansvar för sina åldrande föräldrar.
Det finns dock ingen särskild ersättning eller bestämmelse som gör att man kan vara hemma från jobbet för att ta hand om föräldrar eller svärföräldrar. Om inte den anhöriga är livshotande sjuk. I det fallet kan man få närståendepenning från försäkringskassan. Det gäller vård av föräldrar men även andra personer i din närhet, som vänner eller grannar, och kan betalas ut i högst 100 dagar per sjuk anhörig.
4. Får farmor vabba?
För dem som har små barn kan antalet vab-dagar bli många, särskilt under vinterhalvåret. Men det är inte bara föräldrar som kan få ersättning för vård av sjukt barn från försäkringskassan. Även farmor, morfar eller en god vän kan vabba. Vill du överlåta ersättningen ska du tala om det för försäkringskassan när du anmäler att ditt barn är sjukt. Den som vabbar får då hem en blankett som både hen och föräldern ska fylla i.
5. Måste jag ta semester för att gå till tandläkaren med mitt barn?
Nej! Du kan vabba (vård av barn) för att följa med ditt barn under tolv år till barnavårdscentralen eller annan vårdinrättning för barn, som tandläkaren eller barn- och ungdomspsykiatrin. Vab kan tas ut både för en hel dag och för en mindre del av dagen.
Det spelar ingen roll om din arbetsplats har kollektivavtal eller om du är med i facket, rätten till vab slås fast i lagen.
6. Får jag löneförhöjning och andra förmåner när jag är föräldraledig?
Ja. Det är förbjudet att diskriminera en arbetstagare som är föräldraledig.
Det betyder att den som är hemma med barn ska ha samma förmåner som de andra på arbetsplatsen vad gäller exempelvis befordran, lön eller utbildning. Det gäller även vab, att du är hemma med sjuka barn ska heller inte missgynna dig i förhållande till kollegorna på arbetsplatsen.
7. Måste jag jobba natt när jag har småbarn?
Arbetsgivaren ska underlätta för arbetstagarna att förena arbete med familjeliv. Det kan innebära att till exempel se över schemaläggning så att arbetstiderna passar även den som är förälder. Men arbetsgivaren har också rätt att leda och fördela arbetet. Den rätten kan i vissa fall stå över skyldigheten att underlätta familjelivet.
Inom vissa yrken är nattjobb snarare regel än undantag. Då kan det vara svårt att få igenom att arbetsgivaren ska ordna ett schema med bara dagpass.
8. Ska jag som inte har barn ta alla smällar?
Arbetsgivaren är skyldig att underlätta för föräldrar. Det kan i vissa fall innebära att den som inte har en familj att ta hänsyn till får finna sig i att arbeta extra många helgpass till exempel.
Men en bra arbetsgivare tar hänsyn till alla anställdas behov, inte bara föräldrars. Ett sätt kan vara att ta in vikarier vid storhelger och ha tydliga riktlinjer för vad som gäller vid schemaläggning.