Lättnad i kör- och vilotider kan innebära lagbrott
Chaufförer. Lättnaden i kör- och vilotidsreglerna kan göra att chaufförer och åkerier bryter mot vägarbetstidslagen. Eller att de bryter mot kollektivavtalet.
Det kommer frågor till tidningen. Chaufförer undrar om de bryter mot andra lagar när de följer de tillfälliga undantagen som gäller för kör- och vilotider.
En rörig materia, visar det sig. Vi ställer frågan till åkeriernas branschorganisation, alltså inte arbetsgivarorganisationen som Transport förhandlar löner och villkor med. Ulric Långberg, branschchef på Sveriges Åkeriföretag (SÅ), tar ett djupt andetag:
– Vi säger till våra medlemmar, åkerierna, att använda dispensen från kör- och vilotiderna bara de dagar som de verkligen behöver det. Sätt det inte i system!
Undantaget, eller dispensen, har införts för att underlätta för transportföretag i coronatider. Transportstyrelsen har luckrat upp reglerna under 30 dagar, till efter påskhelgen. Det är under perioden möjligt att köra 13 timmar per dygn, sex dagar i sträck. För raster gäller de vanliga reglerna.
Under förutsättning att trafiksäkerheten inte påverkas, skriver myndigheten i sitt beslut.
– Men detta kolliderar med vägarbetstidslagen, så att den som utnyttjar de tillfälliga undantagen i kör-och vilotidsreglerna bryter mot den lagen, säger Ulric Långberg.
Några lättnader i vägarbetstidslagen har dock inte presenterats. Stora delar av den är inskriven som en bilaga i kollektivavtalet mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA), som gäller för till exempel åkerichaufförer. Följden av detta är att Transport är den instans som ska kolla att arbetsgivarna inte bryter mot den lagen.
Andra delar av samma lag är det Transportstyrelsen som har tillsynen över. Och myndigheten har meddelat åkerier och chaufförer att den ska ”ta hänsyn” till den rådande situationen när den utövar denna tillsyn
I det läget rekommenderar Ulric Långberg SÅ:s medlemsföretag att bygga sina scheman som vanligt på kör- och vilotidsreglerna och bara utnyttja dispensen om det behövs.
– Jag har visserligen svårt att tro att det blir något eftermäle för den som under den här perioden inte följer vägarbetstidslagen eller de reglerna i kollektivavtalet, säger han. Men …