Lex Laval kan ändras

Facken ska kunna varsla om strejk och blockad för att utländska arbetare ska få kollektivavtal när de jobbar i Sverige. Regeringen lägger i morgon fram ett förslag som river upp lex Laval. I vår väntas riksdagen avgöra om lagförslaget blir verklighet.

– Allt som luckrar upp lex Laval är positivt, säger Marcel Carlstedt, Transports förbundsjurist, innan han har kunnat läsa detaljerna i det kommande förslaget.

Historien om EU:s utstationeringsdirektiv och den av facken så kritiserade Lavallagen startade vid ett skolbygge i Vaxholm för tolv år sedan. Fackförbundet Byggnads satte ett lettiskt företag i blockad efter att ha försökt teckna kollektivavtal och fått nobben. Fallet hamnade i Arbetsdomstolen – som i sin tur vände sig till EU-domstolen. Och där slog en dom fast att blockaden var otillåten.

Ett resultat av domen blev den svenska Lavallagen – lex Laval – som kraftigt begränsar fackens möjligheter att ta till stridsåtgärder när det gäller utländska arbetsgivare och anställda.

I lagen finns en bevisregel, som innebär att arbetsgivare inte kan utsättas för strejker eller blockad så länge hen visar att de anställda har villkor som motsvarar vad facken skulle kräva.

Bevisregeln ska bort, om regeringen får igenom sitt förslag. Det innebär att facken då kan kräva ett svenskt kollektivavtal, dock inte mer än den lägsta lönen i avtalet. Men det tycker Transports förbundsjurist inte är nog:

– Det är orimligt att vi även efter en lagändring inte ska kunna kräva samma villkor för utländska arbetare som för alla andra på den svenska arbetsmarknaden, säger Transports Marcel Carlstedt.

I morgon, onsdag, skickar regeringen sitt förslag vidare till lagrådet för granskning. Om tidsplanen sedan följs röstar riksdagen under våren, och sedan införs ändringarna den 1 juli 2017.

Enligt tidningen Arbetet finns det majoritet i riksdagen för ändringarna. Detta sedan Sverigedemokraterna deklarerat att de tänker stödja regeringen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

”Nya YKB-regler gör det svårare att rekrytera chaufförer”

Åkeri. Nya regler för yrkeskompetensbevis (YKB) gör det svårare för chaufförer att växla mellan att köra lastbil och buss. Det kommer att bli ännu knepigare att få tag i chaufförer, varnar branschorganisationen Teknikföretagen. Lastbilschauffören Conny Hård instämmer.

Lastbilschauffören "Johan Åkerman" och bemanningsanställda "Johanna Lagerberg". Illustration: Michael Schneider

Modernisering eller bara försämring?

Anställningsskydd. Så ska arbetsrätten förändras. Läs om nya las, som ska vara införd till nästa sommar.

Transportarbetarens logga

Regionala skyddsombud kan få större befogenhet

Arbetsmiljö. Regionala skyddsombud kan komma att få agera på arbetsplatser där facket inte har medlemmar. I dag presenterar arbetsmarknadsministern planer på att ändra lagen så att RSO:erna får större befogenheter.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.