Lex Laval kan ändras
Facken ska kunna varsla om strejk och blockad för att utländska arbetare ska få kollektivavtal när de jobbar i Sverige. Regeringen lägger i morgon fram ett förslag som river upp lex Laval. I vår väntas riksdagen avgöra om lagförslaget blir verklighet.
– Allt som luckrar upp lex Laval är positivt, säger Marcel Carlstedt, Transports förbundsjurist, innan han har kunnat läsa detaljerna i det kommande förslaget.
Historien om EU:s utstationeringsdirektiv och den av facken så kritiserade Lavallagen startade vid ett skolbygge i Vaxholm för tolv år sedan. Fackförbundet Byggnads satte ett lettiskt företag i blockad efter att ha försökt teckna kollektivavtal och fått nobben. Fallet hamnade i Arbetsdomstolen – som i sin tur vände sig till EU-domstolen. Och där slog en dom fast att blockaden var otillåten.
Ett resultat av domen blev den svenska Lavallagen – lex Laval – som kraftigt begränsar fackens möjligheter att ta till stridsåtgärder när det gäller utländska arbetsgivare och anställda.
I lagen finns en bevisregel, som innebär att arbetsgivare inte kan utsättas för strejker eller blockad så länge hen visar att de anställda har villkor som motsvarar vad facken skulle kräva.
Bevisregeln ska bort, om regeringen får igenom sitt förslag. Det innebär att facken då kan kräva ett svenskt kollektivavtal, dock inte mer än den lägsta lönen i avtalet. Men det tycker Transports förbundsjurist inte är nog:
– Det är orimligt att vi även efter en lagändring inte ska kunna kräva samma villkor för utländska arbetare som för alla andra på den svenska arbetsmarknaden, säger Transports Marcel Carlstedt.
I morgon, onsdag, skickar regeringen sitt förslag vidare till lagrådet för granskning. Om tidsplanen sedan följs röstar riksdagen under våren, och sedan införs ändringarna den 1 juli 2017.
Enligt tidningen Arbetet finns det majoritet i riksdagen för ändringarna. Detta sedan Sverigedemokraterna deklarerat att de tänker stödja regeringen.