Marita Ulvskog
Close
Marita Ulvskog är nöjd med dagens beslut att lika lön för lika arbete ska gälla på en plats – oavsett från vilket EU-land den anställda kommer från.
Close

Lika lönprincipen – slutligt godkänd i EU

UPPDATERAD. EU har med stor majoritet beslutat att lika lön för lika arbete ska gälla i hela unionen. Med detta ska dumpning av arbetarnas villkor hejdas, enligt EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S). Transportsektorn är dock undantagen – där pågår diskussionerna fortfarande.

Dagens omröstning i EU-parlamentet slår fast vad som gäller när anställda i ett EU-land tillfälligt skickas till ett annat land i unionen för att arbeta. Detta kallas utstationering och omröstningen gällde EU:s utstationeringsdirektiv.

– Med de nya reglerna blir det bättre ordning och reda på arbetsmarknaden i EU, säger Marita Ulvskog strax efter omröstningen. Lika lön för lika arbete ska gälla på samma plats i unionen.

Hon är nöjd med röstsiffrorna: 456 för att anta det föreslagna utstationeringsdirektivet. 147 emot. Och 49 ledamöter som avstod från att rösta.

– Med de här reglerna skulle det aldrig ha blivit någon Lavaldom, säger hon.

(Alltså när EU:s domstol och svenska Arbetsdomstolen kom fram till att Byggnads och Elektrikernas blockad mot ett skolbygge i Vaxholm inte var tillåten. De svenska facken hade krävt att svenska kollektivavtal skulle gälla.)

Det nya utstationeringsdirektivet gäller dock inte i transportsektorn. Där pågår en parallell process om ett helt paket med ändringar av reglerna kring kör- och vilotider, cabotage och utstationering.

Men det har inte hunnit lika långt i EU-byråkratin. En omröstning är på gång i transportutskottet nu på måndag och därefter hamnar det så kallade vägpaketet i parlamentet, kommissionen och rådet, där det sitter ministrar från unionens länder.

– Dagens beslut är en bra grund för diskussionen i transportutskottet, säger Marita Ulvskog som sitter i just det utskottet.

Nu har EU-länderna två år på sig att införa de nya reglerna i sina nationella lagar.

Det nya direktivet slår fast att arbetsgivaren ska betala resor, uppehälle och logi för sina utstationerade anställda. Där står också att en utstationering kan pågå i ett år, med en möjlighet att förlänga perioden med ytterligare sex månader. Sedan ska värdlandets arbetsmarknadsregler gälla fullt ut.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.