Marita Ulvskog
Close
Marita Ulvskog är nöjd med dagens beslut att lika lön för lika arbete ska gälla på en plats – oavsett från vilket EU-land den anställda kommer från.
Close

Lika lönprincipen – slutligt godkänd i EU

UPPDATERAD. EU har med stor majoritet beslutat att lika lön för lika arbete ska gälla i hela unionen. Med detta ska dumpning av arbetarnas villkor hejdas, enligt EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S). Transportsektorn är dock undantagen – där pågår diskussionerna fortfarande.

Dagens omröstning i EU-parlamentet slår fast vad som gäller när anställda i ett EU-land tillfälligt skickas till ett annat land i unionen för att arbeta. Detta kallas utstationering och omröstningen gällde EU:s utstationeringsdirektiv.

– Med de nya reglerna blir det bättre ordning och reda på arbetsmarknaden i EU, säger Marita Ulvskog strax efter omröstningen. Lika lön för lika arbete ska gälla på samma plats i unionen.

Hon är nöjd med röstsiffrorna: 456 för att anta det föreslagna utstationeringsdirektivet. 147 emot. Och 49 ledamöter som avstod från att rösta.

– Med de här reglerna skulle det aldrig ha blivit någon Lavaldom, säger hon.

(Alltså när EU:s domstol och svenska Arbetsdomstolen kom fram till att Byggnads och Elektrikernas blockad mot ett skolbygge i Vaxholm inte var tillåten. De svenska facken hade krävt att svenska kollektivavtal skulle gälla.)

Det nya utstationeringsdirektivet gäller dock inte i transportsektorn. Där pågår en parallell process om ett helt paket med ändringar av reglerna kring kör- och vilotider, cabotage och utstationering.

Men det har inte hunnit lika långt i EU-byråkratin. En omröstning är på gång i transportutskottet nu på måndag och därefter hamnar det så kallade vägpaketet i parlamentet, kommissionen och rådet, där det sitter ministrar från unionens länder.

– Dagens beslut är en bra grund för diskussionen i transportutskottet, säger Marita Ulvskog som sitter i just det utskottet.

Nu har EU-länderna två år på sig att införa de nya reglerna i sina nationella lagar.

Det nya direktivet slår fast att arbetsgivaren ska betala resor, uppehälle och logi för sina utstationerade anställda. Där står också att en utstationering kan pågå i ett år, med en möjlighet att förlänga perioden med ytterligare sex månader. Sedan ska värdlandets arbetsmarknadsregler gälla fullt ut.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.