Lika lönprincipen – slutligt godkänd i EU
UPPDATERAD. EU har med stor majoritet beslutat att lika lön för lika arbete ska gälla i hela unionen. Med detta ska dumpning av arbetarnas villkor hejdas, enligt EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S). Transportsektorn är dock undantagen – där pågår diskussionerna fortfarande.
Dagens omröstning i EU-parlamentet slår fast vad som gäller när anställda i ett EU-land tillfälligt skickas till ett annat land i unionen för att arbeta. Detta kallas utstationering och omröstningen gällde EU:s utstationeringsdirektiv.
– Med de nya reglerna blir det bättre ordning och reda på arbetsmarknaden i EU, säger Marita Ulvskog strax efter omröstningen. Lika lön för lika arbete ska gälla på samma plats i unionen.
Hon är nöjd med röstsiffrorna: 456 för att anta det föreslagna utstationeringsdirektivet. 147 emot. Och 49 ledamöter som avstod från att rösta.
– Med de här reglerna skulle det aldrig ha blivit någon Lavaldom, säger hon.
(Alltså när EU:s domstol och svenska Arbetsdomstolen kom fram till att Byggnads och Elektrikernas blockad mot ett skolbygge i Vaxholm inte var tillåten. De svenska facken hade krävt att svenska kollektivavtal skulle gälla.)
Det nya utstationeringsdirektivet gäller dock inte i transportsektorn. Där pågår en parallell process om ett helt paket med ändringar av reglerna kring kör- och vilotider, cabotage och utstationering.
Men det har inte hunnit lika långt i EU-byråkratin. En omröstning är på gång i transportutskottet nu på måndag och därefter hamnar det så kallade vägpaketet i parlamentet, kommissionen och rådet, där det sitter ministrar från unionens länder.
– Dagens beslut är en bra grund för diskussionen i transportutskottet, säger Marita Ulvskog som sitter i just det utskottet.
Nu har EU-länderna två år på sig att införa de nya reglerna i sina nationella lagar.
Det nya direktivet slår fast att arbetsgivaren ska betala resor, uppehälle och logi för sina utstationerade anställda. Där står också att en utstationering kan pågå i ett år, med en möjlighet att förlänga perioden med ytterligare sex månader. Sedan ska värdlandets arbetsmarknadsregler gälla fullt ut.