Lika mycket chaufför som författare

Kultur. 1999 gav lastbilschauffören, författaren och Transportarbetarens krönikör David Ericsson ut sin första bok. En rosad novellsamling om livet på och kring vägen. – Min svensklärare höll upp mina uppsatser som döda råttor inför klassen, säger han.

I avskräckande syfte. David hatade skolan, gick ut nian med 2,0 i snitt. 4:an i matte, som läraren motvilligt gav honom, drog upp betyget.

– Jag var bråkig och jobbig, klassens clown som låg efter i alla ämnen. 

Tunn var han, ständigt hungrig men petig med maten. Föräldrarna var för upptagna med sin egen frigörelse för att ta notis. Hemmet var som ett vandrarhem, fritt. Människor kom och gick, mycket
teaterfolk, sång, alkohol och musik, särskilt Dan Andersson.

– Jag gick med gummistövlar och regnjacka en hel vinter och blev en jävel på att lappa mina jeans.

David ser upp från kaffekoppen, liksom under lugg. Allvaret är närmare än leendet, ögonen lite sorgsna och mustaschen borta sedan länge. Han var storebror och fick styra upp det som inte funkade under uppväxten. Nu har han fyllt 64 men har inga planer på att lämna lastbilshytten.

Mamman var hemmafru, pappan journalist som jobbade natt och drömde om att bli poet. Men barnen satte stopp. David såg sällan till honom.

– Men han uppmuntrade mig att skriva.

Det blev en roman i tonåren som David tappade bort. Sen dröjde det upp i 30-årsåldern innan han började skriva dikter men gömde dem väl. Rädd att verka omanlig, fjollig. 

Från köksfönstret på Söders höjder i Stockholm är utsikten vidunderlig över Stadsgården, där Finlandsfärjorna kommer och går. Davids senaste roman, Den fredlösa, står i ett bokställ med porträtt av hans ”litterära pappa” författaren Ivar Lo-Johansson. I februari ska han ta emot fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris. Stället är en gåva från hustrun och konstnären Monica.

David visar in i arbetsrummet med tågbanan han byggt och ursäktar sitt belamrade skrivbord:

– Min yngre bror gick nyligen bort. Han var så stolt och presenterade mig alltid som lastbilschaufför.

Att föräldrarna dör är livets gång, men en bror som man delat livet med… Det är som om känslorna frusit till is. David tog hand om bägge föräldrarna mot slutet. Såg till att de kom till sjukhus, jagade biståndshandläggare. 

– Mamma hade en sån här hög med inkassobrev, måttar David mellan tumme och pekfinger.

Som 13-åring stack han hemifrån och liftade runt med en äldre tjej, lärde känna flera lastbilschaufförer. De var lugna och schysta, som Sören i Småland. David hängde med honom hem i helgerna, hittade fler andra hem. 

Han fick låna en lya på Söder, hankade sig fram. Att cykla ut kvällstidningar till fackförbunden vid Norra Bantorget gav mer betalt än jobbet på Posten. Sitt universitet fann David på en brädgård i Liljeholmen.

– Gubbarna där blev mina farsor, jag fick den struktur jag längtade efter.

Men förman ville han inte bli. I stället gav han sig i väg som vagabond, jobbade ur hand i mun i Finland, som dödgrävare i Köpenhamn och fruktplockare i Frankrike. En kvinna här och en annan där, händelser som lämnar avtryck i hans böcker. Liksom tradarslitet isiga nattimmar och gemenskapen längs svenska och europeiska motorvägar.

Att hans Monica blev med barn fick David att stadga sig och ta C- och E-kort, köpa dragbil, jobba för tre, och med ett ”aldrig mer” återgå till anställning. Nu arbetar han halvtid på Scanias testlab, provkör nya motorer och hemliga hytter i reguljär trafik. Trivs som bemanningsanställd. Det ger skrivtid. 

Kärlek är huvudtemat i hans senaste två romaner om Sven, som lånat drag av honom själv och Annie, som lever vid sidan av lagen och samhället. Finns hon? Som ett hopkok av udda personlighetstyper David mött, men ett liknande mord har skett. Nu skriver han på sin tredje fristående roman om de båda. 

Vad är han mest, lastbilsförare eller författare? Omöjligt att säga, är David Ericssons svar. Bägge jobben befruktar varandra.

– Det är längs vägen jag får höra alla historier. 

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Marc Bachelard:
    24 februari, 2023

    Mycket bra intervju som komplement till David Ericsson författarskap. Satt med i publiken vid utdelning av Ivar-Lo priset 2023 till honom och fick en bra inblick i Davids liv som inspirationskälla.

Lästips:

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

David Ericsson. Foto: Jan Lindkvist

Bokmöten i trolltider

Davids krönika. Luft, kraft, styrka gav årets seminarium Boken på arbetsplatsen på Runö kursgård i Åkersberga. Arrangörer var Transport, Kommunal och Byggnads. Det handlade om arbetsplatsbiblioteken, ungefär som de vägkrogsbibliotek Transport ännu driver.

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.