Mats och Anette Bergman
Close
Ny öppning. Mats och Anette Bergman utanför dörren till sin bostad sedan ett par år, husbilen de köpte när de beslutat sig för att sälja sitt stora tvåvåningshus i Klövsjö i Jämtland. De lever rikt men enkelt och har en rak kommunikation.
Close
Kultur

Lilla husbilen och stora friheten

Livsval. De sålde sina ägodelar, lämnade den stora villan i jämtländska Klövsjö och flyttade in på 15 kvadrat. Efter mer än 40 år på vägarna fortsatte lastbilschauffören Mats Bergman tillsammans med hustrun Anette i husbil. De lever sin dröm – enkelt, med praktiska lösningar och alltid på väg.

– Resan är målet i sig. Jag tycker vi har allt vi behöver, säger Mats Bergman och bjuder på kaffe på bit.

Livet ledde för några år sedan in på nya vägar. Fast för honom betyder det bokstavligen också ibland att återvända:

– Det är roligt att komma tillbaka till platser jag sett tidigare. Men jag åker nog inte över Bosporen med husbil, säger han.

Mats Bergman har varit chaufför hela yrkeslivet. Först med eget åkeri i Jämtland, sedan med utlandskörningar både i Europa och Mellanöstern. Och det var på jobb i Turkiet, nära gränsen till Bulgarien, som idén med ett mobilt hem först väcktes.

– Jag låg under bilen och fixade med något när jag hörde svenska röster i närheten. Det visade sig vara en barnfamilj från Stockholm som lämnat allt och nu bodde i husbil.

Mats Bergman
Chauffören Mats Bergman rattar ut från Strängnäs, på väg mot kontinenten.

Tanken låg och grodde länge. Kanske är det en dröm som är allmänmänsklig, en drift att bryta sig loss och söka efter lyckan bortom horisonten?

Mats och Anette Bergman tog beslutet att köpa husbil 60 år efter att Jack Kerouacs bok ”On the road” (”På väg”) kom ut.

Men medan personerna i den amerikanske författarens kultförklarade bok söker efter drömmar i droger, under sina resor genom USA, känns paret Bergmans europeiska on the road-liv befriande klart och harmoniskt. Mats visar en tesil han fixat till för att hindra slagg från att slamma igen avloppet. Sängarnas gavelskydd är gjorda av hans gamla flanellskjortor, och sydda av Anette.

– Händer det nåt när vi är ute, om det blir problem, ja då får vi lösa det då, säger hon.

Hunden Tim, tolv år, på plats ovanpå sin koja mellan parets bäddar.
Hunden Tim, tolv år, på plats ovanpå sin koja mellan parets bäddar.

De talar med och om varandra med respekt och värme. Bråk minns de knappt att de har haft.

– Vi är raka, säger till direkt om det är något.

Transportarbetaren möter paret i Strängnäs i mitten av september. Med sig har de hunden Tim, som kommer fram ur sin koja mellan bilens bäddar. De är på väg söderut efter en sommar i Jämtland med jakt och fiske. De är folkbokförda i Rätan, där Mats är född, och där arrenderar de ett skifte och hyr ett frysfack.

– En del frågade hur vi kunde sälja huset i Sveriges vackraste by. Men det är frihet. Vi kör så länge vi kan och så länge kroppen orkar, 10–15 år till räknar vi med …

Mats Bergman, som är 62 år, är i dag sjukpensionär. Läkarens rekommendation är framför allt värme.

– Det spelar in för hur vi åker, lite är det så att vi följer vi efter värmen, säger Anette Bergman.

Hon är några år yngre än maken och frilansar som programmerare. Det fungerar bra med uppkoppling, oavsett var husbilen är parkerad. Liksom kontakten med familj och vänner:

– Det känns inte som om man är så långt borta fast vi är det, säger Anette.

Mats och Anette Bergman
Husbilen är kort nog för att det inte ska bli problem på campingar och färjor. Med släp är ekipaget 11,25 meter.

De upplever husbilslivet som rikt. Samtidigt har kostnaderna minskat väsentligt och att inte behöva låta ekonomin styra är en frihet i sig. När de berättade om sitt beslut var de vuxna barnens reaktion: Helt rätt! Andra säger att de skulle vilja göra samma sak men inte vågar. Eller vill vänta till senare. Men då är risken att varken ork eller möjlighet finns kvar, enligt paret, som träffades på ”äldre dar” som de själva säger.

– Om man väntar blir det oftast inte av.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Emil Bärtas fick vänta i veckor på ett friande blodprov – under tiden var han avstängd från jobbet utan lön.

Veckors väntan på friande blodprov

Åkeri. Lastbilschauffören Emil Bärtas stoppades av polis som misstänkte drograttfylla. Trots att urinprovet var negativt fick han tillbaka körkortet först tre veckor senare och kunde återgå till jobbet. Både Emil och facket är i dag kritiska till processen.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.