Lars Lindgren
Close
Lars Lindgren ställer inte upp i Transports ordförandeval i juni.
Close
Kongressen

Lindgren hoppar av som ordförandekandidat

Ordförandeval. Transports tidigare ordförande Lars Lindgren kandiderar inte längre till ordförandeposten på kongressen i juni. Beskedet kom till valberedningen i dag på måndagsmorgonen.

– Det finns flera orsaker till mitt beslut. Det viktigaste är att jag som ordförande inte hade kunnat lita på min omgivning. Dessutom har jag fått ett intressant jobberbjudande, säger Lars Lindgren.

Transports ledning väljs av kongressen för fem år i taget. Tidigt under mandatperioden, som började 2012, meddelade Lindgren att han ville ställa upp för ytterligare en femårsperiod – trots att han fyller 60 år nu i maj och då nått pensionsåldern enligt ett 22 år gammalt anställningsavtal.

Hans besked väckte blandade reaktioner och blev början till en intern maktkamp i förbundet. Den kom av sig i mars då Lars Lindgren hastigt lämnade ordförandeposten – efter en serie artiklar i Aftonbladet.

Bara några dagar efter avhoppet meddelade Lindgren att han kandiderar på nytt till ordförandeposten på Transports kongress.

Men nu har han ändrat sig – det blir ingen kandidatur:

– Jag har funderat mycket de senaste veckorna. Jag har fått flera jobberbjudanden och särskilt ett är så spännande att det blev svårt att tacka nej.

Lars Lindgren återkommer till artiklarna i Aftonbladet och hur de påverkade honom. Reportrarna mötte honom med kvittokopior som var hämtade direkt ur förbundets bokföring.

– Någon eller några har lämnat ut interna uppgifter. Om jag hade blivit vald till ordförande igen hade jag fått leva med vetskapen att det fanns personer i min närhet som jag inte kunde lita på.

Lindgren berättar att han för bara några dagar sedan blev inbjuden till ett fackligt möte av Transports Gävleavdelning. Han tackade ja, men samma morgon som han skulle åka dit ringde Aftonbladet.

– Reportern sa: ”Jag har hört att du ska till Bollnäs och att du kandiderar som ordförande igen. Vi vill gärna göra en uppföljning…” Jag valde att ställa in Bollnäsresan. Samtalet från Aftonbladet blev en bekräftelse på den bristande tillit jag känner.

– Jag ställer inte upp i kongressvalet, trots att jag fått ganska många nomineringar. Men jag vill ändå tacka alla dem som ställt upp och uppmanat mig att kandidera. Ert stöd och uppmuntran betydde oerhört mycket under en väldigt jobbig period av mitt liv.

Dag Leander är ordförande i Transports valberedning. Han säger:

– Valberedningens arbete underlättas ju i viss mån efter Lars Lindgrens besked. Jag har också skickat en hälsning till Lindgren där jag önskar honom lycka till när han nu går vidare i livet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

HD prövar inte SD-uteslutning

Arbetsrätt. Högsta domstolen tar inte upp Transports rätt att utesluta en aktiv Sverigedemokrat. ”Det är djupt beklagligt. Domen kränker våra medlemmars rätt att bestämma vem som ska få vara med i vårt förbund" säger Svenska Transportarbetareförbundets sekreterare Lars Mikaelsson.

Mammografi erbjuds i dag till alla kvinnor mellan 40 och 74 år av sjukvården i landets samtliga regioner. Foto: Shutterstock

Så gick det med kraven på cancerkoll och fria mensskydd

Motionerat. På Transports kongress antogs två motioner som berörde och väckte diskussion: Att förbundet ska verka för rätt till mammografi, cellprovtagning och prostataundersökning på betald arbetstid. Och att arbeta för fria mensskydd i alla sammanhang.

Mänsklig rättighet med fri tillgång? Ja, enligt kongressbeslut ska Transport verka för gratis mensskydd i alla sammanhang. Foto: Justina Öster

”Om det var en mansfråga hade det redan varit tillämpat”

Mensskydd. Transport ska verka för fria mensskydd till alla som behöver det. Det beslutades på kongressen i augusti 2022. Men när Transportarbetaren ringer runt till avdelningarna ett drygt halvår efter kongressen är det ingen som har tagit tag i frågan.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.