Litauer utan lön efter konkurs – utstationeringsavtal klart nu

Åkeri. 50 litauiska förare blev utan lön då Lundåkra frakt gick i konkurs i våras. Sedan den 1 augusti gäller det kollektivavtal Transport tecknat med bemanningsföretaget Raisitra i Litauen. Men för de bemanningsanställda som jobbade för åkeriet i Veddige är det kört.

– Vi kan inte hjälpa dem, anställda i utländska bemanningsföretag har inte alls samma slags skyddsnät, säger Tommy Jonsson, ombudsman på Transport och ansvarig för förbundets satsning ordning och reda i åkeribranschen.

– De litauiska förarna har inget att hämta genom lönegarantin, det är kört.

Det enda positiva som kommit ur historien med Veddigeföretaget är att litauiska Raisitra nu tecknat kollektivavtal. Utstationeringsavtalet innebär att företagets anställda får svenska löner och villkor när de kör i Sverige.

– Det är ett historiskt avtal, Transport har inte tecknat ett sådant med utländska bemanningsföretag tidigare, säger Tommy Jonsson.

Förhoppningen är att svenska, seriösa åkerier anlitar förare som också får ”svensk lön”. Den litauiske arbetsgivaren framhåller att arbetskraften ju behövs. Men både de och facket har redan fått signaler om att åkerier inte är intresserade: Det är lågavlönad, utländsk arbetskraft som efterfrågas.

– Vi ser över vilka svenska åkerier som tagit in utländska chaufförer, och tar in uppgifter. Här finns en möjlighet att göra något för att säkra branschen mot låglönekonkurrens från framför allt Baltikum. Då får man hoppas att åkerierna ställer upp, säger Tommy Jonsson.

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om åkeriet i Veddige, som uppstod ur Andreassons åkeri. I det bolaget bemannade äkta paret Yvonne och Karl-Erik Andreasson dragbilar med utländska förare, som togs in som egenföretagare utan anställning. Både Skatteverket och Arbetsdomstolen underkände systemet och efter en tvist i domstol försattes ägarparet i personlig konkurs 2017.

Men verksamheten återuppstod under namnet Lundåkra frakt, ett bolag som tidigare haft begränsad verksamhet. I det var paret Andreasson anställda. De hade båda kort före den personliga konkursen lämnat sina styrelseuppdrag.

– Man tog över allt. Lokal, kunder, telefonnummer, säger Tommy Jonsson.

Paret tog också in chaufförer genom det litauiska bemanningsföretaget Raisitra. De uppgav i april i år att de inte kunde betala ut löner till förarna då Lundåkra inte betalat fakturan.

Den 10 maj försattes också det bolaget i konkurs. De anställda vid åkeriet hade innestående löner på sammanlagt över en miljon kronor. Det täcks av den statliga lönegarantin. Bemanningsbolagets krav är på närmare 800 000 kronor.

I Lundåkras lokaler i Veddige finns i dag ett annat åkeribolag, Ajeden AB. Hallands Nyheter skriver att det vid ett besök är tomt och tyst i fastigheten på Industrigatan, bara två dragbilar och en handfull polskregistrerade personbilar vittnar om verksamhet.
En av personerna i Ajedens styrelse satt tidigare i Lundåkra frakts styrelse.

När Transportarbetaren ringer det telefonnummer som hos Hitta.se fortfarande står registrerat på Lundaåkra frakt, Industrigatan i Veddige, svarar Karl-Erik Andreasson.

– Nej, Lundåkra finns inte. Det har gått i konkurs. Ajeden? Bolag på samma adress? Nej, det vet jag inget om. Intressant!

Uppteckningen visar att konkursboet Lundåkra frakt har skulder på närmare 22 miljoner kronor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

David Ericsson. Foto: Petrus Iggström

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. (UPPDATERAD) Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.