Lite öppnare vid fikabordet

Gay på jobbet? Enligt LO:s senaste undersökning är det lättare än för fyra år sedan att vara öppen med sin sexuella läggning. Och betydligt fler skulle i dag säga ifrån mot den som som drar opassande skämt om hbtq-personer vid fikabordet. – Men färre vet hur facket kan hjälpa till om de blir trakasserade, säger LO:s utredare Joa Bergold.

Prideveckan har rullat i gång i Stockholm. Hbtq har slagit igenom som begrepp – för homosexuella, bi-sexuella, trans- och queerpersoner. Men hur öppet arbetslivet egentligen är för den som bryter mot heteronormen har LO tagit reda på:

66 procent anser att det går bra att vara öppen med sexuell läggning och könsöverskridande identitet på jobbet. Betydligt större andel än för fyra år sedan då LO senast tog reda på vad folk tycker i den frågan (57 procent).

44 procent skulle säga ifrån mot skämt på hbtq-personers bekostnad (30 procent för fyra år sedan). Andelen arbetare som säger ifrån är dock betydligt lägre än bland tjänstemän och akademiker.

– Det facket kan bidra med för att skapa ett öppnare klimat är tryggare arbetsplatser, sa LO:s vice ordförande Tobias Baudin vid en debatt på Prides scen i Kulturhuset i dag.

Per-Olof Sjöö, ordförande för GS-facket som samlar grafiker, skogs- och träarbetare, formulerade sig skarpare:

– Om grunden i facket är allas lika värde så måste vi leva det fullt ut och inte exkludera någon grupp. Att kunna var öppen med sin läggning är en grundläggande facklig fråga.

Sist ut i debatten, som var en ren LO-angelägenhet, kom Annelie Nordström, ordförande i Kommunal:

– Arbetsgivarna uppfyller i allt mindre utsträckning sin skyldighet att utbilda chefer och skyddsombud i arbetsmiljöfrågor som detta är. Då måste vi som fackförbund göra det, och hbtq-frågan är en viktig del i den utbildningen.

Enligt LO-undersökningen vet 72 procent att facket kan hjälpa den som utsatts för trakasserier. Något lägre andel bland LO-medlemmarna.

 

Fotnot: På fredag och lördag kväll kan du träffa transportare i LO:s tält i Prideparken på Östermalms IP. De olika LO-förbunden har delat upp bemanningen, men någon finns där på onsdag klockan 17 – 23 samt på torsdag, fredag och lördag mellan 15 och midnatt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Kristina Sjöberg, chefredaktör och ansvarig utgivare, Transportarbetaren. Foto: John Antonsson

Alla har inte god arbetsmiljö

Ledare. Stockholms stora pridetåg som brukar anordnas vid månadsskiftet juli/augusti är för mig ett första tecken på att semestern närmar sig sitt slut och att jobbet väntar. Men det är inte alla förunnat att ha ett jobb att gå till. Arbetslösheten är den högsta på tio år. Nästan en av tio, 9,4 procent mer exakt, var arbetslös i juni.

Stockholm Pride

Pride 2024 är i gång!

Facket. Transport är på plats på årets Pridevecka i Stockholm. Festivalen startade på måndagen och avslutas med traditionsenlig parad på lördag.

Avdelning 25 Halmstad på Varberg Pride. Foto: Manuel Gomez

Pride i Varberg

Transport. Under parollen ”Orden skalla – kärlek åt alla!” deltog Transports avdelning 25 i Varbergs Pridefestival i början av juli.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.