Ingen vanlig biokväll. I pausen serveras både bubbel och biofika i kaféet på Cosmopolite, där Sofie Seitamo Mijac (bilden längst till vänster) är biografföreståndare.
Close
Ingen vanlig biokväll. I pausen serveras både bubbel och biofika i kaféet på Cosmopolite, där Sofie Seitamo Mijac (bilden längst till vänster) är biografföreståndare.
Close

Live från Metropolitan på bion i Brandbergen

Sugen på opera eller teater i världsklass? Med ny teknik kan biografer runt om i Sverige live-sända föreställningar från världens bästa scener. Nära, billigt – och nästan lika bra som att sitta på första parkett i New York eller Moskva. Det serveras till och med bubbel i pausen.

Klockan sex är det tänkt att biografen Cosmopolite i Brandbergens Centrum utanför Stockholm ska slå upp portarna. Men redan en bra stund innan har det bildats en kö av operaentusiaster utanför.

– Det är många som vill ha återbudsbiljetter. Folk ringde för tre veckor sedan, men då var det redan slutsålt, säger biografföreståndaren Sofie Seitamo Mijac.

Biografen i Stockholmsförorten Brandbergen har funnits i olika regi sedan centrumet byggdes i början av 1970-talet. De senaste åren har den dock stått tom. Till i april förra året då centrumets fastighetsförvaltare ville nysatsa.

Ut revs den gamla inredningen, in kom nya stolar, ny digital bioteknik och en tanke om att bli mer än bara en biograf.

– Vi vill att det ska kännas som ett andra vardagsrum för folk i alla åldrar, säger Sofie Seitamo Mijac.

I en gammal utrymningsväg byggdes ett kafé, med både brädspel att låna och lokalt producerat kaffe. Precis som många små biografer runt om i landet, bestämde man sig för att satsa på Live på bio.

Live på bio distribueras av Folkets hus och parker. Idén är enkel: att erbjuda teater, balett och opera från världens och Sveriges bästa scener till folk runt om i landet.

Konceptet bygger på att allt fler biografer har gått över till digital teknik i stället för den analoga filmen. Det gör det möjligt att sända föreställningar live från all världens hörn.

2003 gjordes det första försöket, en konsert i London med David Bowie. Numera visas över 50 föreställningar per säsong, både live och inspelat, för 100 000 besökare.

För nyöppnade Bio Cosmopolite i Brandbergen har Live på bio blivit en av biografens största succéer, större än många storfilmer.

Kvällens föreställning, operetten Glada änkan live från Metropolitanoperan i New York, är minst sagt populär. De 140 platserna i salongen gick åt så snabbt att Sofie och de andra anställda har ställt in tio extra stolar längst bak i salongen.

Blenda Ling Söderman och Gunvor Bohlin har lyckats få varsin biljett. De bor i närheten men har aldrig sett operett på bio förut.

– Fast jag såg Glada änkan på 1960-talet, berättar Blenda.

– Det ska bli spännande att se hur det här fungerar, säger Gunvor.

Strax efter klockan sex är det lilla kaféet utanför salongen redan fullsatt. Folk står och sitter, dricker kaffe och småpratar. Stämningen är festlig.

Till skillnad från vanlig bio släpps publiken in i salongen redan en halvtimme innan föreställningen börjar.

På bioduken syns inte reklam, utan bilder från Metropolitan. Samtidigt som publiken tar plats, småpratar och harklar sig i Brandbergen får vi se hur publiken i New York gör det samma.

Efter första akten är det paus. En del sitter kvar. Under det 30 minuter långa avbrottet visas nämligen intervjuer med huvudrollsinnehavarna bakom Metropolitans kulisser.

De flesta passar dock på att sträcka på benen ute i serveringen. Här blir det tydligt att i kväll inte är vilken biokväll som helst. I kaféet serveras nu inte bara kaffe utan också cava och vin.

Nästan som på Operan.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Utsikt från Lars-Gunnar Ivarssons fönster. Bilden är manipulerad. Originalet är ett foto av Lars-Gunnar Ivarsson.

Budet, bågarna och böckerna

Litteratur. Tidningsbudet Lars-Gunnar Ivarssons verk utgår från egna personliga intressen. Men böckerna talar om det allmängiltiga, berättar om vägen. Oavsett om det handlar om svenskamerikanen Svens livsresa, en invasion under ökenkriget 1941 eller motorcykeln Indian 741 B Military.

Allan Johansson lutad över den soptunna som programledaren Sverker Olofsson använde sig flitigt av i konsumentmagasinet Plus på SVT.

Sopbilar och historia på unikt museum

Renhållning. Landets enda sopbilsmuseum ligger i Blomstermåla. Modeller och fotografier visar hur fordon, maskiner och verktyg för renhållning förändrats under förra seklet. Lokalerna i Folkets hus rymmer också föremål som vittnar om den industri som präglade samhället under 1900-talet.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Kultur
Sällskapsspel: Ticket to ride

Sällskapsspel för sommarnätter

Speltips. Sommar. Då är många av oss lediga. Här är tips på fem roliga spel att spela på semesterns slöa dagar och kvällar.

Arbete & fritid
Kvinna ligger i hängmatta, äter ett rött äpple och kollar sin laptop.

Vem vill ha mer ledighet?

Semester. Vissa har arbetstidsförkortning och lång semester. Men de flesta jobbar fortfarande 40 timmar i veckan och får bara den semester som lagen kräver. Kommer det fortsätta vara så?

Medleålders man med glasögon på innerstadsgata i Stockhjolm, halvfigur.

Tuffa uppdraget: Mindre jobb, mer pengar

Avtal. Veli-Pekka Säikkälä är LO:s nya avtalssekreterare. Hans uppdrag är att hålla ihop LO i löneförhandlingarna, få upp lönerna och nu ska han också sänka arbetstiden. Hur ska det gå till?

Offentliga upphandlingar
Det förlorade taxitrafiktillståndet har lett till att Trendtaxi inte längre får köra serviceresor i Region Värmland och Södermanland, liksom i vissa kommuner. Men i Region Örebro vann bolaget nyligen en upphandling då det där räcker med att underleverantörer har tillstånd. Foto: Staffan Wolters (arkivbild)

Så körde upphandling av servicetrafik fast

Värmland. Bolagen är ökända men återkommer som vinnare i nya upphandlingar av sjuktransporter, skolskjutsar och färdtjänst. I Region Värmland har en process med överklaganden pågått i snart två år – ovissheten gör att förare söker sig bort.

Ordningsvakter
Säkerhetsvakterna på utbildningen rollspelar för att öva på vilka situationer som kan lösas utan användning av så kallad pepparsprej. Här har två av dem omhändertagit kursledaren Daniel Thulin och håller honom mot väggen. Foto: Tllda Wendefors

Stort ansvar efter kort utbildning

Arbetsmiljö. För 20 år sedan var ordningsvakten Daniel Thulin en decimeter från att dö av skottet från en AK4. I dag vidareutbildar han säkerhetspersonal runtom i Sverige, med målet att ingen ska behöva gå igenom samma sak som han.