Livsfara när chaufförer lossar Ica-gods?

Åkeri. På Tommy Nordberghs åkeri tvingas chaufförer lossa Ica-gods i tvåvånings lastbärare där takhöjden bara är 160 centimeter. För att minska påkänningarna på kroppen har en del förare hissat eller tryckt upp mellanplanet, som då bara hängt i vajrarna. En livsfarlig lösning, anser Transport.

Tommy Nordberghs är ett storåkeri med säte i Hjärnarp. I vintras gick Transports Göteborgsavdelning in och slog ner på arbetsmiljön. Bristerna handlade främst om bilar som fraktade gods i två plan.

Vissa lastbärare har höjbart yttertak, något som medger att mellanplanet kan hissas upp till 190 centimeters höjd. Det är lågt, om man åker på en truck.

Men vissa lastbärare har fast yttertak. I dem blir takhöjden bara 160 centimeter på det undre planet. Chaufförerna tvingas jobba med böjd rygg eller nacke. Det ledde till egna initiativ. Mellanplanet hissades upp, eller pressades upp med truck, för att skapa mer utrymme. Det medförde att mellanplanet inte var fastlåst under arbetet.

Transport grep in och la ett skyddsstopp i februari. Under våren och sommaren har problemen fortsatt, nu med Tommy Nordberghs och avdelning 17 i Skövde-Borås i huvudrollerna.

Den 30 augusti skickade två skyddsombud på åkeriet in en så kallad 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket. De hävdar att arbetet i dubbeldäckaren fortsätter i Mariestad och medför stor belastning på rygg och nacke. Man påpekar också att det finns indikationer på att chaufförer fortsätter pressa upp mellanplanet – i strid med instruktioner som åkeriet gått ut med efter skyddsstoppet.

Fackets agerande har lett till en inflammerad tvist mellan Transport och åkeriet, enligt uppgifter till Transportarbetaren. Varken skyddsombuden eller avdelningens ombudsman eller regionala skyddsombud vill i nuläget kommentera situationen.

Nya förhandlingar är utsatta. Transport centrala arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig är inkopplad. Han säger:

– Jag har ingen kommentar just nu, inte annat än att jag ser väldigt allvarligt på det som hittills framkommit.

Transportarbetaren har sökt ansvariga på åkeriet och hamnade hos Stefan Nordbergh, operativ chef. När tidningen börjar ställa frågor säger han:

– Stopp, stopp. Det är Mirja Flygare du ska tala med. Hon är inte anträffbar i dag.

Av handlingar som åkeriet skickat in till Arbetsmiljöverket framgår att chaufförer som kör bilar med låg takhöjd ska använda rep och krok, för att på något sätt dra ut burarna från bilen. Alternativt fälla upp ståplattan på trucken och gå in. Med böjda ben.

Transport har föreslagit att lastbärarna med låg takhöjd byggs om eller byts ut. För dyrt, anser åkeriet.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Thomas persson:
    18 september, 2019

    Grattis detta fenomen har funnits i evigheter , lastar man åt Ica är ju det säkert 75% rullbur och för att kunna lasta dessa på en vagn tex med ikke höjbart tak då måste man ha lyftplanet i topp dvs att det ej ligger i låst läge annars får man inte in rullburen.
    Detta tog jag upp med mitt före detta åkeri utan gehör alls jag gjorde mig obekväm och de resulterade med all säkerhet att jag vart av med jobbet detta är nog ett större problem som i sig återkommer till ekonomi tyvärr.

    Mvh/Thomas

  2. Mikael Säther:
    18 september, 2019

    Kanonbra att ni tar upp detta, detta är ju ett problem på flera åkerier, är själv ica chaufför och kör dubbeldäckare. Problemet som jag ser det är väl att Ica kräver att vi använder dubbeldäckare ut på vissa av våra rundor till butikerna.

Lästips:

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Bra arbetsmiljöarbete räddar anställdas liv

Debatt. Transport efterlyser en tydligare politisk vilja för att förbättra arbetsmiljöarbetet och att signalen till företagen måste bli att arbetsmiljö ska ha en central del i deras verksamhet.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.