Close
Budbee har 116 bilar med yrkestrafiktillstånd. Men anställer inga chaufförer själva.
Close

LO-ägda AMF investerar i Budbee – ett företag utan avtal

Uppdaterad. Pensionsbolaget AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv och förvaltar pensionspengarna för 100 000-tals LO-medlemmar. AMF har investerat 240 miljoner kronor i Budbee. Budbilsföretaget vägrar teckna kollektivavtal och betalar betydligt lägre än avtalet kräver.

Lokalombudsmannen Lars Karlsson försökte teckna avtal för terminalarbetarna. Budbee hävdade att på terminalen fanns bara it-tekniker och tackade därefter nej.

Sedan dess har Lars Karlsson kommit i kontakt med en medlem, som visat ett anställningsbevis som ger 22500 kronor i månadslön. Drygt 3000 kronor lägre än avtalslönen. Titel i kontraktet: Terminalarbetare.

– Jag har frågat varför deras personal ska vara värda mindre pengar än andra nyanställda terminalarbetare. De ville inte svara på det. De skyller ifrån sig och säger att de är i en utvecklingsfas.

– LO-medlemmarnas pensionspengar används till att finanseria ett företag som inte betalar avtalspension. Det tycker jag är anmärkningsvärt.

De som kör ut gods för Budbee jobbar hos underentreprenörer eller kör Budbees egna bilar men får lönen utbetald via Paysalary. Budbee kallar Paysalary för bemanningsföretag, men i praktiken är det ett löneutbetalningsföretag, en så kallad gig-lösning.

 

Klicka för att se en skärmdump med Budbees ersättningsmodell. Bilden är från januari 2020.

Till Dagens Nyheter uppger företaget att det knappt har några bilar och att de som kör dem tjänar i snitt 200 kronor i timmen.

Budbee har 116 bilar med yrkestrafiktillstånd för att köra gods.

Transportarbetaren har kommit över en ett år gammal lönetabell för Budbee-chaufförer som kör Budbees egna bilar, men betalas via Paysalary. Du kan se den skärmdumpen här nedan.

För att tjäna 200 kronor i timmen behövde chauffören göra i snitt 80 leveranser per femtimmarsskift. Föraren har 3 minuter och 45 sekunder per leverans.

Magnus Kvilén jobbar med avtalsteckning på Transports Göteborgsavdelning. Han har bakgrund som budbilschaufför på UPS. Att göra 80 leveranser på ett femtimmarsskift är helt omöjligt, enligt honom.

– Det går inte ens att göra på företagskörningar i ett industriområde, med brev, där man känner alla kunder.

Kvilén har varit i kontakt med ett antal medlemmar som jobbar på uppdrag av Budbee och den andra hemleveransuppstickaren Airmee. Genom en underentreprenör med närmare 100 bilar som till huvuddelen kör hemleveranser.

Där tjänar chaufförerna under 140 kronor i timmen. I rak timlön, även för kvällsarbete.

Men de får bara betalt för den tid som arbetsgivaren kan fakturera Budbee eller Airmee. Övrig tid får de inget betalt, exempelvis när de tankar, tvättar bilen eller står mellan körningar.

– Det ser först inte ut att vara så mycket lägre lön än kollektivavtalet. Men det är inte heller något ob på kvällen, ingen semesterersättning, ingen avtalspension. Man tjänar betydligt mycket mindre än enligt avtalet. Snart är budbilsbranschen värre än taxi, jag är glad att jag har mina pensionspengar i Folksam, säger Kvilén.

Budbee svarar genom presskontakt Simon Strindberg. Företaget valde att svara per mejl.

Ni har ju anställda terminalarbetare. Varför vill ni inte ha kollektivavtal för dem?

”Det är av flera olika anledningar, som vi diskuterar direkt med fackförbunden och inte i media. Vi jobbar konstant med att förbättra villkoren för alla våra medarbetare och vår lönesättning och våra arbetsvillkor går i linje med kollektivavtalen. ”

Uppdatering

Sedan vår ursprungliga publicering har Budbee kommit med kompletterande uppgifter om terminalarbetarnas löner.

Tidigare fick provanställda lägre lön än tillsvidareanställda. Så är det inte längre. Grundlön för Budbees terminalarbetare är sedan den första februari i år 25 604 kronor i hela landet.

Att jämföra med transportavtalets 26 719 för Stockholm och Göteborg, 26 619 för övriga landet. Den som jobbar med kollektivavtal har dessutom minst 2 kronor i premiekompensation per arbetad timme.

Budbee betalar samma som avtalet kräver i enkelt ob. Men faktiskt något bättre vid kvalificerat ob, 60 kronor. Jämfört med Transportavtalets 55:07 kronor. Budbee har också 90 kronor i ob för helgnätter.

Terminalarbetarna får också premiepension och försäkringar enligt SAF-LO.

Jobbar du för Budbee eller ett annat företag som gör hemleveranser? Hur har du det på jobbet? Kontakta reporter John Antonsson på mejl eller 010-480 33 06.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Adame:
    6 mars, 2021

    Det företag som betalar knappa 140kr/tim utan semesterersättning, OB-tillägg eller dylikt. Begår inte de något brott?

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Riskkapitalbolaget CVC villigt höja budet på Schenker

Ekonomi. Globala riskkapitalbolaget CVC, med bas i Luxemburg, förlorade mot logistikbjässen DSV i budgivningen om transportbolaget DB Schenker. Men CVC:s företagsledning förklarar sig nu vara beredd att höja sitt bud.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.