Close
Budbee har 116 bilar med yrkestrafiktillstånd. Men anställer inga chaufförer själva.
Close

LO-ägda AMF investerar i Budbee – ett företag utan avtal

Uppdaterad. Pensionsbolaget AMF ägs av LO och Svenskt Näringsliv och förvaltar pensionspengarna för 100 000-tals LO-medlemmar. AMF har investerat 240 miljoner kronor i Budbee. Budbilsföretaget vägrar teckna kollektivavtal och betalar betydligt lägre än avtalet kräver.

Lokalombudsmannen Lars Karlsson försökte teckna avtal för terminalarbetarna. Budbee hävdade att på terminalen fanns bara it-tekniker och tackade därefter nej.

Sedan dess har Lars Karlsson kommit i kontakt med en medlem, som visat ett anställningsbevis som ger 22500 kronor i månadslön. Drygt 3000 kronor lägre än avtalslönen. Titel i kontraktet: Terminalarbetare.

– Jag har frågat varför deras personal ska vara värda mindre pengar än andra nyanställda terminalarbetare. De ville inte svara på det. De skyller ifrån sig och säger att de är i en utvecklingsfas.

– LO-medlemmarnas pensionspengar används till att finanseria ett företag som inte betalar avtalspension. Det tycker jag är anmärkningsvärt.

De som kör ut gods för Budbee jobbar hos underentreprenörer eller kör Budbees egna bilar men får lönen utbetald via Paysalary. Budbee kallar Paysalary för bemanningsföretag, men i praktiken är det ett löneutbetalningsföretag, en så kallad gig-lösning.

 

Klicka för att se en skärmdump med Budbees ersättningsmodell. Bilden är från januari 2020.

Till Dagens Nyheter uppger företaget att det knappt har några bilar och att de som kör dem tjänar i snitt 200 kronor i timmen.

Budbee har 116 bilar med yrkestrafiktillstånd för att köra gods.

Transportarbetaren har kommit över en ett år gammal lönetabell för Budbee-chaufförer som kör Budbees egna bilar, men betalas via Paysalary. Du kan se den skärmdumpen här nedan.

För att tjäna 200 kronor i timmen behövde chauffören göra i snitt 80 leveranser per femtimmarsskift. Föraren har 3 minuter och 45 sekunder per leverans.

Magnus Kvilén jobbar med avtalsteckning på Transports Göteborgsavdelning. Han har bakgrund som budbilschaufför på UPS. Att göra 80 leveranser på ett femtimmarsskift är helt omöjligt, enligt honom.

– Det går inte ens att göra på företagskörningar i ett industriområde, med brev, där man känner alla kunder.

Kvilén har varit i kontakt med ett antal medlemmar som jobbar på uppdrag av Budbee och den andra hemleveransuppstickaren Airmee. Genom en underentreprenör med närmare 100 bilar som till huvuddelen kör hemleveranser.

Där tjänar chaufförerna under 140 kronor i timmen. I rak timlön, även för kvällsarbete.

Men de får bara betalt för den tid som arbetsgivaren kan fakturera Budbee eller Airmee. Övrig tid får de inget betalt, exempelvis när de tankar, tvättar bilen eller står mellan körningar.

– Det ser först inte ut att vara så mycket lägre lön än kollektivavtalet. Men det är inte heller något ob på kvällen, ingen semesterersättning, ingen avtalspension. Man tjänar betydligt mycket mindre än enligt avtalet. Snart är budbilsbranschen värre än taxi, jag är glad att jag har mina pensionspengar i Folksam, säger Kvilén.

Budbee svarar genom presskontakt Simon Strindberg. Företaget valde att svara per mejl.

Ni har ju anställda terminalarbetare. Varför vill ni inte ha kollektivavtal för dem?

”Det är av flera olika anledningar, som vi diskuterar direkt med fackförbunden och inte i media. Vi jobbar konstant med att förbättra villkoren för alla våra medarbetare och vår lönesättning och våra arbetsvillkor går i linje med kollektivavtalen. ”

Uppdatering

Sedan vår ursprungliga publicering har Budbee kommit med kompletterande uppgifter om terminalarbetarnas löner.

Tidigare fick provanställda lägre lön än tillsvidareanställda. Så är det inte längre. Grundlön för Budbees terminalarbetare är sedan den första februari i år 25 604 kronor i hela landet.

Att jämföra med transportavtalets 26 719 för Stockholm och Göteborg, 26 619 för övriga landet. Den som jobbar med kollektivavtal har dessutom minst 2 kronor i premiekompensation per arbetad timme.

Budbee betalar samma som avtalet kräver i enkelt ob. Men faktiskt något bättre vid kvalificerat ob, 60 kronor. Jämfört med Transportavtalets 55:07 kronor. Budbee har också 90 kronor i ob för helgnätter.

Terminalarbetarna får också premiepension och försäkringar enligt SAF-LO.

Jobbar du för Budbee eller ett annat företag som gör hemleveranser? Hur har du det på jobbet? Kontakta reporter John Antonsson på mejl eller 010-480 33 06.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Adame:
    6 mars, 2021

    Det företag som betalar knappa 140kr/tim utan semesterersättning, OB-tillägg eller dylikt. Begår inte de något brott?

Lästips:

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Nytt miljonvite slår mot UPS

Arbetsmiljö. 600 000 kronor i vite för chaufförernas arbetsmiljö. 600000 för terminalarna. Arbetsmiljöverkets beslut står fast då UPS överklagande nekats.

Amazon.com

Amazon portade från EU-parlamentet

EU. EU-parlamentet har tröttnat på att Amazon inte kommer när det blir inbjudet till EU och inte svarar på förfrågningar om villkor för arbetarna. Nu har det bestämt att företagets 14 långtidspass, för att kunna röra sig fritt på unionens institutioner, dras in med omedelbar verkan.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.