LO-fack vill förhandla om utbildningsjobb
Arbetsmarknad. LO-förbunden ska vart och ett begära förhandlingar med sina motparter om särskilda jobb för nyanlända. Facket kallar det för utbildningsjobb och de ska kosta mindre för arbetsgivarna. Bara Transport har valt att inte vara med i överenskommelsen.
– All respekt för de andra förbunden som vill prova det här, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport. Men vi tycker inte att modellen passar i våra branscher.
LO berättade i dag att 13 av de 14 förbunden vänder sig till sammanlagt 33 arbetsgivarorganisationer för branschvisa förhandlingar om avtal för utbildningsjobb.
Modellen presenterades av LO i våras: De föreslagna utbildningsjobben innebär att den anställda jobbar 70 procent och för en lön som ligger under kollektivavtalet. Resten av tiden studerar hen med ett nytt statligt och ”generöst” studiestöd. Ett avtal om utbildningsjobb ska kunna gälla i uppåt fem år.
LO tänker att nyanlända och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden på det sättet ska kunna kombinera arbete med utbildning.
Svenskt Näringsliv har tidigare inte nappat på centrala förhandlingar om jobbmodellen, därför går facket i dag vidare med idén om branschvisa uppgörelser. Då svarade Svenskt Näringsliv snabbt med ett pressmeddelande där det står att arbetsgivarna vill påbörja samtalen omgående. Men att de också vill ha med tjänstemannafacken inom TCO och Saco i förhandlingarna.
LO:s styrelse hoppas att organisationen samordnat ska kunna ta fram ett ramavtal som förbunden och deras motparter kan använda. Då räknar facket med att kunna få med staten på det generösa studiestödet.
– Att vi diskuterar det här med att man har lägre lön på väg in i ett jobb är nytt och visar väl hur allvarligt vi ser på detta, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i tidningen Arbetet.
– Det är ju också tillfälliga avtal vi vill teckna, för det normala ska vara att man går in i våra kollektivavtal när man matchar dem, fortsätter han.
Transport har som enda LO-förbund valt att ställa sig utanför och har inte för avsikt att vända sig till arbetsgivarna för att förhandla om utbildningsjobb.
– I de flesta av våra branscher behövs den formella kompetensen redan när någon blir anställd. Och då ser vi ingen anledning att han eller hon ska ha lägre lön eller andra villor än de andra på jobbet, säger Lars Mikaelsson.