LO-ordföranden hoppas på samarbete
LO-förbunden måste stå enade i nästa avtalsrörelse. Det slog LO-ordföranden Karl-Petter Thorvaldsson fast i slutklämmen på sitt tal under Transports kongress. – De som håller ihop klarar sig alltid mycket bättre än de som är splittrade.
Stämningen var rå men hjärtlig när Karl-Petter Thorvaldsson gick upp i talarstolen. Under sin introduktion lovade Transports ordförande Lars Lindgren att ”Kålle” skulle få stryk om han inte sa rätt saker.
– Jag har aldrig blivit introducerad med hot om att jag får stryk om jag inte säger något bra. Är inte det ett arbetsmiljöproblem? kontrade LO-ordföranden skämtsamt.
Thorvaldssons tal kretsade kring breda frågor som arbetslöshet, allas lika värde och vård, skola, omsorg.
Han påminde om att det som är självklart i dag, alla människors lika värde, var kontroversiellt i nästan alla led i arbetarrörelsens barndom på 1880-talet.
– Jag påstår ibland att det är den största framgången vi har gjort i arbetarrörelsen på 130 år. Att vi har den känslan med oss, att jag är lika mycket värd som alla andra, det är det som är kittet i arbetarrörelsen. Vi ställer inte upp på ett samhälle där alla inte har lika värde.
Karl-Petter Thorvaldsson talade om LO:s syn på nedmonteringen av vård, skola och omsorg, men uppehöll sig främst vi arbetslösheten och rätten till ett arbete.
– I dag är det 400 000 personer som förvägras möjligheten att ha ett jobb att gå till och 70 000 har varit utan arbete i mer än två år. Det är det som gör att ett samhälle bryts ner.
LO-ordföranden gav flera kängor till den borgerliga regeringen, men var också starkt självkritisk. Han erkände utan omsvep att en stor del av fackföreningsrörelsen varit alltför fokuserad på att bekämpa inflationen under början av 1990-talet, med en hög arbetslöshet som följd. En realitet som facken nu måste bekämpa.
– LO och facken ska vara bäst i Sverige på arbete åt alla!
Karl-Petter Thorvaldsson talade också mer specifikt om ett av de stora problem som just Transport brottas med.
– I samtal med transportare kommer frågan om utländsk arbetskraft som dumpar löner på den svenska arbetsmarknaden ofta upp. Där är den fackliga linjen helt klar. Det är klart att vi har rätt och skyldighet att slå vakt om våra villkor.
– De som påstår att vi är främlingsfientliga när vi till exempel kollar kollektivavtal på en arbetsplats har fel. Grundregeln är att vi ska arbeta på de kollektivavtal som gäller i det land där arbetet utförs. Hur skulle det annars se ut i världen?
LO-ordföranden avslutade med en förhoppning om bättre samarbete i årets avtalsrörelse än i förra.
– Vi måste komma överens om en lönesamordning i nästa avtalsrörelse. De enda som vinner när vi inte är överens är våra motparter.