LO säljer ut pensionsfonder efter kritik
LO ska sälja ut förvaltningen av det enorma pensionskapital som hundratusentals medlemmar placerat i de fyra Folksam LO-fonderna. Förvaltningen flyttas från Folksam till Swedbank Robur. Bakgrunden är kritik från Finansinspektionen.
I slutet av 1990-talet startade LO och Folksam tillsammans Folksam-LO Pension, i folkmun kallat FoLo.
Genom två bolag – Folksam LO Fondförsäkring och Folksam LO Fond – var tanken att förmå LO:s medlemmar att placera sina premie- och avtalspensioner i fyra fackligt kontrollerade fonder, med låga avgifter och god avkastning.
Många medlemmar nappade och fonderna innehåller i dag omkring 40 miljarder kronor.
Men LO väljer nu att sälja fonderna. Folksam LO Pension blir formellt kvar, men själva fondbolagen ska avvecklas.
Källor inom LO uppger att försäljningen görs för att renodla verksamheten. Folksam LO Pension ska nu koncentrera sig på att företräda medlemmarna och deras intressen.
Men enligt uppgift är huvudförklaringen kritik från Finansinspektionen, FI. Tillsynsmyndigheten håller på med en granskning av fondbolaget och har reagerat över sammansättningen av styrelsen. Alla elva ordinarie ledamöter i Folksam LO Fond AB kommer från LO, LO-förbunden eller från Folksam, som ju också kontrolleras av facket.
Finansinspektionen väntas släppa en granskningsrapport om ett par veckor. Fram till dess är det locket på.
Det är dock uppenbart att staten lägger stor vikt vid uppdraget att leda de fondbolag, som många gånger ansvarar för mångmiljardbelopp. I lagen sägs att ledningen och styrelseledamöterna måste ha tillräcklig ”insikt och kompetens”.
Alla som ingår i styrelsen måste fylla i en särskild blankett där bakgrund och vandel ska redovisas, men också uppdrag i andra bolag.
– Utifrån den gör vi en bedömning. Det är viktigt med kompetens, men vi kollar också att det inte finns intressekonflikter, säger Åsa Thalén, handläggare på Finansinspektionen.
De svenska fondbolagen har bildat en intresseförening och dessutom utformat en egen ”uppförandekod”. I den sägs att minst hälften av ledamöterna i fondbolagets styrelse bör vara oberoende i förhållande till fondbolaget och dess närstående bolag. Och dessutom till ledningen i bolaget.
I årsredovisningen för Folksams LO:s fonder finns en särskild notering om att man medvetet låter bli att följa koden på denna punkt. Där sägs:
”Fondbolaget är ett helägt dotterbolag till fondförsäkringsbolaget. I samarbetsavtalet finns bland annat bestämmelser om nominering av styrelseledamöterna i de båda bolagen. Den praktiska konsekvensen av dessa bestämmelser är att styrelseledamöterna rekryteras inom ägarkretsen. Detta leder till att styrelseledamöterna antingen är anställda inom Folksam eller är anställda av LO eller dess medlemsförbund. Det finns inte skäl att ändra på dessa förhållanden, varför styrelsesammansättningen i Folksam LO Fond därmed avviker från kodens krav på att minst hälften av ledamöterna ska vara oberoende.”
Många av LO-förbunden är delägare i Folksam LO Pension, dock inte Transport. Det gör att Transport heller inte har någon representant i styrelsen för fondbolagen.
Ordinarie ledamöter i Folksam Lo Fond AB:
Lars Burman, Folksam
Claes-Göran Enman, LO
Catrina Ingelstam, Folksam
Åse Ödewing, Folksam
Johan Lindholm, Byggnads
Robert Lundberg, Pappers
Linda Månström, Folksam
Anders Olsson, Folksam
Gunnar Orméus, IF Metall
Erik Spernaes, LO
Jan-Olov Sundqvist, Seko