LO satsar på höjda lägstalöner

Avtal 2022. LO går vidare med samordningen om nästa års nya löneavtal. De vill ha en särskild satsning på lägstalöner och de fattigaste arbetarna. Nästa steg blir att siffersätta avtalen. "Det blir en svårare nöt att knäcka", sa Transports ordförande Tommy Wreeth vid LO:s pressträff.

LO:s representantskap sammanträdde under tisdagsförmiddagen och där beslutades att förbunden går vidare i samordningen i avtalsrörelsen och en modell för satsning på dem med lägst löner.

– Vi ska ha en extra satsning på lägstalönerna som ska öka mer än övriga löner helt enkelt, sa Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO.

LO beslutade också att förbunden ska ställa krav på försäkringar och att de ska förbättras.

Nästa steg blir att siffersätta lönekraven och varje förbund ska lämna ett slutgiltigt beslut om deltagande i samordningen innan den 9 december.

– Våra medlemmar har det tufft och den samordning vi har beslutat om förutsätter vi får se en leverans från stat och arbetsgivare innan vi är beredda att ta ansvar. Svenska arbetare kan inte alltid ta ansvar först, vi ska ta ansvar sist, sa Tommy Wreeth.

Låglönesatsningen LO presenterade handlade om att alla som tjänar under 27 000 ska få en löneökning som är värd lika mycket i kronor som de som tjänar 27 100. Det ger en procentuellt högre löneökning.

Dessutom vill LO ha en särskild satsning på dem med lägst löner på 15 procent.

Nu återstår för LO att sätta sig vid förhandlingsbordet med arbetsgivarna och staten, då LO-samordningen förutsätter att andra aktörer först visar att de tar ansvar för att bekämpa inflationen.

Parallellt pågår också förhandlingar för facken och arbetsgivarna inom industrin. Deras överenskomna löneökning kallas märket och har sedan 90-talen varit den nivå övriga fackförbund och arbetsgivare anpassat sig efter.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.