Sopkonflikten i Stockholm

Lokalt försök till lösning i sopkonflikten strandade

Renhållning. Sedan förra veckan har Transport avdelning 5 och Biltrafikens arbetsgivarförbund försökt hitta en lösning på sopkonflikten i Stockholm, utan resultat. För att förhandla kräver Reno Norden att sopgubbarna först kommer tillbaka till jobbet.

Förra veckan samlades Biltrafikens arbetsgivarförbund (BA) och Transport avdelning 5 Stockholm för två olika förhandlingar. Den ena handlade om anlitande av underentreprenörer hos Reno Norden, den andra handlade om bemanningsanställda till samma företag. Under förhandlingarna försökte  avdelning 5, hitta en lokal lösning på konflikten. Sent igår kväll kom beskedet från BA.

– Förhandlingen var ett eget initiativ från avdelningen att hitta en lösning. Men det har inte gått, säger Bo Nilsson, ombudsman avdelning 5, och fortsätter:
– För att komma tillbaka till jobbet vill gubbarna veta att poänglistan blir kvar efter den 1 oktober. Om de får den ställer de upp på nyckelinventeringen. Det svaret fick jag inte. Arbetsgivarna vill inte förhandla förrän gubbarna är tillbaka på jobbet, de menar att det fortfarande pågår en olovlig konflikt.

De lokala förhandlingarna om underentreprenörer och bemanningsföretag strandade också och ska inom kort fortsätta på central nivå. Sedan sopkonflikten inleddes har Reno Norden använt sig av tre underentreprenörer och sju bemanningsföretag.

– Vi har kollat upp bolagen och två hade inte kollektivavtal. Ett klarade inte av uppdraget och fick sluta. Ett annat hade inte avtal men försäkring från Fora, de sa att de kanske ska ta bort dem, säger Bo Nilsson.

Som det är nu är det ungefär 40 sopgubbar i Stockholm som inte jobbar. Vissa är sjukskrivna, andra är på semester eller har sagt upp sig och vägrar jobba under uppsägningstiden, berättar Bo Nilsson för Transportarbetaren..

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Patrik Nordlund:
    3 augusti, 2017

    Fascinerande att de inte får sparken på stående fot, att olovligen undanhålla sig från arbetsplatsen är ju ett avtalsbrott. Bortskämda sopåkare!

  2. Peter Gustavsson:
    1 augusti, 2017

    En annan väldigt oroande sak tycker jag. Är att vi har ett Arbetarparti som sitter i majoritet i Stockholm Stad. Hur kan Socialdemokrater Vänsterpartister Miljöpartister titta på när Kommunen genom Renonorden använder sig av entreprenörer som saknar kollektivavtal.
    Borde det inte vara själva grundstommen i ett Arbetarpartis värderingar? Jag menar vad ska man som väljare tro om detta?

  3. Peter Gustavsson:
    1 augusti, 2017

    Om jag tolkat detta rätt så använder sig Renonorden av underentreprenörer som saknar Kollektiv avtal. Stämmer det överens med Stockholms Vattens värdegrunder? Anser Stockholms skattebetalare att ett kontrakt ska skötas på detta sätt? Med andra ord så godkänner kommunen att en kontraktsriven entreprenör lönedumpar o nu även med underentreprenörer som saknar kollektivavtal. Får dessa kanske 50 kr i timmen? Sköms på er Stockholm Vatten ni bidrar till kriminalitet!

  4. Kim:
    1 augusti, 2017

    Jättebra jobbar/Stockholmssopgubbar.
    Varför ställa upp när det är ett 3 års avtal och då få inte företaget sänka era löne.....
    /kim Malmö

Lästips:

Vackert på fikarasten. Men halt på vägarna. Bilden tagen från sopbilens hytt, mellan Sten och Virshult, norr om Halmstad.

2024 började med iskyla och snösmocka

Arbetsmiljö. Snö, kyla, halka, blåst – olyckor, inställd trafik, avstängda vägar. I mitten av januari drog årets andra köldvåg in över landet, med en kraftig snösmocka från väst. Åter drabbades yrkestrafiken av stora problem, på flera håll klämd mellan vädrets makter och myndigheters bristande samordning.

Teslas verkstad i Segeltorp. Foto: Lilly Hallberg

Lång färd mot kollektivavtal

Konflikt. Tesla rundar hamnblockaden och tar in bilar landvägen från Tyskland. Transport öppnar för fler sympatiåtgärder framöver till stöd för IF Metall, som skulle acceptera om den amerikanska elbilstillverkaren lägger verksamheten i ett annat bolag som har kollektivavtal – ”gör en Amazon”.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Svår start på året för trafiken

Trafik. Extrem kyla, kraftiga snöfall och hård vind. Inställd tåg- och busstrafik, olyckor och nära tusen bilar fast på E22 i oväder. På flera håll i landet började 2024 med stora transportproblem på grund av väderförhållandena.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar har efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffas igen imorgon.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.