Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

I Sverige har 150 000 personer någon form av subventionerad anställning. Riksrevisionen har granskat lönebidrag, nystartsjobb och introduktionsjobb. Störst problem är det med nystartsjobbet, men fusket finns överallt. Riksrevisionen skriver att det kan ta upp till tre månader innan någon av Arbetsförmedlingens utredare börjar utreda ett misstänkt fuskärende. Dessutom kan arbetsgivare som utreds för fusk fortfarande få nya lönesubventioner.

Fyra procent transportarbetare

Det är bland nystartsjobben som det största fusket finns, och det är också den grupp som har den största andelen transportarbetare. Sju procent av alla med nystartsjobb jobbar inom transportbranschen.

Många utan kollektivavtal

I Sverige jobbar ungefär 88 procent av alla arbetstagare på en arbetsplats med kollektivavtal. Av dem med nystartsjobb är det bara 59 procent som är på ett arbetsställe med kollektivavtal. Något fler för dem med lönebidrag, där 76 procent är på en arbetsplats med kollektivavtal.

Att en stor andel jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal ställer till det för Arbetsförmedlingen. Myndighetenutgår från att det är rätt löner och försäkringar på arbetsplatser med kollektivavtal, men måste göra enskilda kontroller på alla arbetsställen utan kollektivavtal. Riksrevisionen föreslår därför till regeringen införande avnya regler så att det blir lättare för Arbetsförmedlingen att kontrollera företag utan kollektivavtal.

I Riksrevisionens granskningsrapport står det också att det är relativt vanligt att arbetstagare hör av sig till Arbetsförmedlingen och berättar att de fått för lite betalt.

Dömd för 11 miljoner i fusk

Trots att det upptäcks mycket fel och fusk leder det sällan till fällande domar. Riksrevisionen har bara lyckats hitta sex fällande domar mellan 2016 och 2022. En arbetsgivare i Göteborg dömdes för att ha fått 11 miljoner kronor för lönebidrag och särskilt anställningsstöd felaktigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ronny Andersson:
    8 juni, 2024

    Det är jättelätt att fuska med t.ex. nystartsjobb. Jag har anmält en arbetsgivare med ingen som helst reaktion från arbetsförmedlingen. DÅLlGT

  2. Peter Jansson:
    26 november, 2023

    Alla former av bidrag borde tas bort från arbetsmarknaden då det är väldigt mycket fusk och fiffel och dessutom snedvrider det konkurrensen mellan de företag som får bidrag och de som inte får bidrag.

  3. Bengt Carlenfors:
    24 november, 2023

    Man kan undra varför sådant här förekommer? Vad är orsakerna till det? Förr så kunde man lita på att de uppgifter man fick var korrekta. Det fanns en tillit till varandra. Sedan om man fuskar förstår man inte då att man förstör för andra? Det här fusket medför bara ett hårdare klimat med mer kontroll och mer administration vilket i slutändan kommer att kosta oss ännu mer i pengar sett. Det är en mycket tråkig utveckling som vårat samhälle just nu upplever. Vart tog vi:et vägen? Går det att lita på någon? Är det så illa ställt i vårt samhälle så att man behöver fuska sig till pengar för att klara sig? Det andra är ju dem som utnyttjar vårt välfärdssystem för att tjäna pengar på det. Det hela känns inte bra.

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.

Peter Lövkvist får medalj på ITF:s kongress. Foto: Ellin Lörnbo/Transport

Transporttopp prisad på ITF-kongress

Facket. I mitten av oktober åkte en delegation från Transport till Marrakech för att delta på ITF:s kongress. Där förärades förbundskassör Peter Lövkvist en Golden Award.

Från och med den 1 januari 2025 ska textilier sorteras och återvinnas. Foto: John Antonsson

Textilier ska sorteras och återvinnas

Miljöarbete. En skärmmössa och en krympt skjorta, ett trasigt lakan och några urblekta gardiner. Från och med 1 januari 2025 ska allt textilavfall sorteras ut separat och inte kastas i hushållssoporna.