Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik

Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.

I Sverige har 150 000 personer någon form av subventionerad anställning. Riksrevisionen har granskat lönebidrag, nystartsjobb och introduktionsjobb. Störst problem är det med nystartsjobbet, men fusket finns överallt. Riksrevisionen skriver att det kan ta upp till tre månader innan någon av Arbetsförmedlingens utredare börjar utreda ett misstänkt fuskärende. Dessutom kan arbetsgivare som utreds för fusk fortfarande få nya lönesubventioner.

Fyra procent transportarbetare

Det är bland nystartsjobben som det största fusket finns, och det är också den grupp som har den största andelen transportarbetare. Sju procent av alla med nystartsjobb jobbar inom transportbranschen.

Många utan kollektivavtal

I Sverige jobbar ungefär 88 procent av alla arbetstagare på en arbetsplats med kollektivavtal. Av dem med nystartsjobb är det bara 59 procent som är på ett arbetsställe med kollektivavtal. Något fler för dem med lönebidrag, där 76 procent är på en arbetsplats med kollektivavtal.

Att en stor andel jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal ställer till det för Arbetsförmedlingen. Myndighetenutgår från att det är rätt löner och försäkringar på arbetsplatser med kollektivavtal, men måste göra enskilda kontroller på alla arbetsställen utan kollektivavtal. Riksrevisionen föreslår därför till regeringen införande avnya regler så att det blir lättare för Arbetsförmedlingen att kontrollera företag utan kollektivavtal.

I Riksrevisionens granskningsrapport står det också att det är relativt vanligt att arbetstagare hör av sig till Arbetsförmedlingen och berättar att de fått för lite betalt.

Dömd för 11 miljoner i fusk

Trots att det upptäcks mycket fel och fusk leder det sällan till fällande domar. Riksrevisionen har bara lyckats hitta sex fällande domar mellan 2016 och 2022. En arbetsgivare i Göteborg dömdes för att ha fått 11 miljoner kronor för lönebidrag och särskilt anställningsstöd felaktigt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ronny Andersson:
    8 juni, 2024

    Det är jättelätt att fuska med t.ex. nystartsjobb. Jag har anmält en arbetsgivare med ingen som helst reaktion från arbetsförmedlingen. DÅLlGT

  2. Peter Jansson:
    26 november, 2023

    Alla former av bidrag borde tas bort från arbetsmarknaden då det är väldigt mycket fusk och fiffel och dessutom snedvrider det konkurrensen mellan de företag som får bidrag och de som inte får bidrag.

  3. Bengt Carlenfors:
    24 november, 2023

    Man kan undra varför sådant här förekommer? Vad är orsakerna till det? Förr så kunde man lita på att de uppgifter man fick var korrekta. Det fanns en tillit till varandra. Sedan om man fuskar förstår man inte då att man förstör för andra? Det här fusket medför bara ett hårdare klimat med mer kontroll och mer administration vilket i slutändan kommer att kosta oss ännu mer i pengar sett. Det är en mycket tråkig utveckling som vårat samhälle just nu upplever. Vart tog vi:et vägen? Går det att lita på någon? Är det så illa ställt i vårt samhälle så att man behöver fuska sig till pengar för att klara sig? Det andra är ju dem som utnyttjar vårt välfärdssystem för att tjäna pengar på det. Det hela känns inte bra.

Lästips:

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Arbetsförmedlingen Malmö

Kvinnor med funktionshinder får sämre jobbstöd

Arbetssökande. ”Supported employment” är en form av stöd vid anställning för personer med funktionshinder. Men alla som behöver får inte det stödet och kvinnor får sämre hjälp än männen när det gäller att hitta och behålla ett arbete.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.