Lönebidrag och nystartsjobb – en fuskfabrik
Lönebidrag. En granskning av subventionerade anställningar som lönebidrag och nystartsjobb visar på flera brister. Arbetsförmedlingen har svårt att kontrollera löner på arbetsplatser utan kollektivavtal, och trots omfattande bidragsfusk döms knappt någon alls.
I Sverige har 150 000 personer någon form av subventionerad anställning. Riksrevisionen har granskat lönebidrag, nystartsjobb och introduktionsjobb. Störst problem är det med nystartsjobbet, men fusket finns överallt. Riksrevisionen skriver att det kan ta upp till tre månader innan någon av Arbetsförmedlingens utredare börjar utreda ett misstänkt fuskärende. Dessutom kan arbetsgivare som utreds för fusk fortfarande få nya lönesubventioner.
Fyra procent transportarbetare
Det är bland nystartsjobben som det största fusket finns, och det är också den grupp som har den största andelen transportarbetare. Sju procent av alla med nystartsjobb jobbar inom transportbranschen.
Många utan kollektivavtal
I Sverige jobbar ungefär 88 procent av alla arbetstagare på en arbetsplats med kollektivavtal. Av dem med nystartsjobb är det bara 59 procent som är på ett arbetsställe med kollektivavtal. Något fler för dem med lönebidrag, där 76 procent är på en arbetsplats med kollektivavtal.
Att en stor andel jobbar på arbetsplatser utan kollektivavtal ställer till det för Arbetsförmedlingen. Myndighetenutgår från att det är rätt löner och försäkringar på arbetsplatser med kollektivavtal, men måste göra enskilda kontroller på alla arbetsställen utan kollektivavtal. Riksrevisionen föreslår därför till regeringen införande avnya regler så att det blir lättare för Arbetsförmedlingen att kontrollera företag utan kollektivavtal.
I Riksrevisionens granskningsrapport står det också att det är relativt vanligt att arbetstagare hör av sig till Arbetsförmedlingen och berättar att de fått för lite betalt.
Dömd för 11 miljoner i fusk
Trots att det upptäcks mycket fel och fusk leder det sällan till fällande domar. Riksrevisionen har bara lyckats hitta sex fällande domar mellan 2016 och 2022. En arbetsgivare i Göteborg dömdes för att ha fått 11 miljoner kronor för lönebidrag och särskilt anställningsstöd felaktigt.