Karla Wixe är ny chef för det svenska fackets eget Brysselkontor.
Close
I ungdomen jobbade Karla Wixe på bensinmack och det första fackförbundet hon gick med i var Transport.
Close

Lönedumpning – het fråga i Bryssel

Karla Wixe är ny chef för det svenska fackets eget Brysselkontor. Hon är jurist och kommer ursprungligen från Luleå. Från en miljö där de flesta röstade nej till svenskt EU-inträde.

Karla Wixe tillträdde som chef vid årsskiftet, efter en kometkarriär i facket. Efter juristutbildningen gjorde hon praktik på ett svenskt regionkontor i Bryssel och började sedan jobba för parlamentet 2014.

Så sent som i somras började hon jobba på Fackliga Brysselkontoret, på en av de fem fasta tjänsterna.

1. Vad är Brysselkontorets huvuduppgift?

– Vi arbetar på uppdrag av de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Vi ska driva deras frågor och bevaka vad som händer här i Bryssel, så att facket kan agera tidigt när något är på gång.

2. Du tillbringar mycket tid bland EU:s olika makthavare. Hur gör du för att ha kontakt med vanliga svenska löntagare?

– Den kontakten är tyvärr ganska liten. Men en del av vårt jobb handlar om att ta emot besöksgrupper från fackförbunden i Sverige. De har massor av frågor och farhågor som är otroligt intressanta och värdefulla för oss.

3. Vilken är den hetast fackliga frågan i Bryssel just nu?

– Det alla väntar på är ett paket från EU-kommissionen som handlar om arbetskraftens fria rörlighet. Man vill förenkla och förbättra rörligheten. Bland annat ingår en översyn av utstationeringsdirektivet.

– Det är också mycket diskussion om den så kallade delningsekonomin. Frågorna rör bland annat Uber taxi och andra nya sätt att erbjuda tjänster och hur det samspelar med sociala villkor.

4. Särskilt i åkeribranschen ser många anställda avigsidor med den fria rörligheten. Blir de nya reglerna positiva för Transports medlemmar?

– Jag måste tro att det blir bra. Just nu pågår en väldigt stor debatt om lönedumpningen inom unionen. Hela problematiken kring Laval finns i botten. Transport har en egen ingång som handlar om allmängiltigförklaring av kollektivavtal. Transportfacken har ju tagit initiativ till ett medborgarinitiativ också.

5. Intressant att du nämner namninsamlingen. Har du skrivit på själv?

– Nej, det har jag faktiskt inte. Men jag kan tänka mig att göra det.

6. Insamlingen av namn går trögt. Varför, tror du?

– Svår fråga. En förklaring kan vara att initiativet drunknar bland allt annat som händer här nere. Kanske påverkar EU-skepsisen också. Den ökar och orsaken är nog saker som flyktingsituationen, den ekonomiska krisen och en växande högerpopulism där nationen målas upp som viktigare än unionen.

7. Många medlemmar är kritiska mot unionsbygget. Hur positiv är du själv på en tiogradig skala?

– Jag kommer från Luleå och känner inte många som röstade ja till ett svenskt medlemskap. Jag resonerar så här; man kan vara kritiskt till en idé, men när vi väl är där får man göra det bästa av det. EU har inneburit förbättringar för arbetstagarna också, det gäller bland annat inom arbetsmiljön.

8. Hur ser framgångsreceptet ut för den som verkligen vill påverka något i Bryssel?

– Det viktigaste är att vara tidigt ute och ha koll på vartåt vindarna blåser. Då går det att påverka ansvariga tjänstemän. En bra ingång är annars de svenska parlamentarikerna. De är lätta att komma till tals med och har kopplingar till hemmaplan.

– I Bryssel finns otroligt många lobbyister, ofta från kapitalstarka intressen. Det är viktigt att facket finns på plats och balanserar upp det.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!