Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.
Inom vägtransportsektorn vet vi att lastbilschaufförer utsätts för långa arbetstider, undermåliga löner och dåliga arbetsförhållanden. Oseriösa åkerier konkurrerar genom att chaufförer från andra EU-länder som kommer till Sverige och arbetar med lägre löner och obeskrivligt usel arbetsmiljö. Vilket leder till att företag som gör rätt för sig hamnar i en orättvis konkurrenssituation. Den osunda marknaden öppnar också upp för kriminella nätverk som utnyttjar chaufförers utsatthet.
Ett viktigt steg för att skapa ordning och reda på våra vägar togs i och med att det så kallade vägpaketet antogs förra mandatperioden. Det innebär att lastbilschaufförer som utför transporter i ett EU-land ska arbeta under det landets arbetsvillkor, vilket i Sverige innebär svenska lagar och kollektivavtal på svenska vägar. Men för att vägpaketet ska ha verklig effekt krävs regelbundna och utökade kontroller. EU-kommissionären måste därför sätta press på medlemsländerna att öka sina vägkontroller och stärka det gränsöverskridande samarbetet för att motverka fusk och lönedumpning. Detta gäller inte minst i Sverige som är i akut behov av en särskild yrkestrafiksinspektion för att kontrollera att reglerna följs på svenska vägar.
Vi har idag en situation där chaufförer vittnar om att åkerier som vill bryta mot de nya kör och vilotiderna genom att till exempel låta chaufförerna bo långa perioder i sina bilar väljer att åka över gränsen till Sverige för att bryta mot reglerna. Detta då risken att åka fast är försumbar i Sverige. Detta är en oacceptabel situation och något vi har ett egenintresse att rätta till. Men det innebär också att vi inte genomför EU:s gemensamma regler och kommissionen borde därför agera.
Den nya transportkommissionären har här en avgörande roll – att se till att befintliga lagar mot lönedumpning stärks och efterlevs.
Att EU-domstolen för ett par veckor sedan underkände kravet på att fordonen måste återvända till landet där de är registrerade var åttonde vecka gör att kommissionären också måste vara beredd att återkomma med ett nytt lagstiftningsförslag. Syftet med att fordon ska tillbaka till landet där de är registrerade är att få bort systemet med ett låglöneproletariat som driver runt på Europas vägar. Bedriver man permanent trafik i Sverige ska bilen registreras här, skatt ska betalas och svenska kollektivavtal ska följas.
Problemen med lönedumpning och undermåliga arbetsvillkor inom transportbranschen sträcker sig dock längre än vägtransport.
I flygsektorn ser vi hur stora flygbolag skapar dotterbolag för att kunna anställa personal till lägre löner och sämre villkor. Dessa kryphål i lagstiftningen gör att säkerhetskraven undermineras, samtidigt som tusentals arbetare hamnar i otrygga arbetsförhållanden. Den nya kommissionären behöver prioritera en förändring av den europeiska flygregleringen för att säkra rättvisa villkor och stärka flygsäkerheten.
På järnvägen vittnar 70 procent av tågpersonalen i Sverige om en ökning av hot och våld på arbetet. Samtidigt har järnvägsbolag minskat bemanningen, vilket gör att personalen får hantera fler uppgifter ensamma. När mer av järnvägstrafiken upphandlas av privata aktörer ser vi dessutom att villkoren ofta försämras.
Den nya transportkommissionären bör garantera att relevant lagstiftning ses över och förstärks för att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö på våra järnvägar.
Rättvisa arbetsvillkor inom transportsektorn handlar ytterst om säkerhet – både för de anställda och för resenärer. Vägar, flyg, sjöfart och järnväg utgör pulsådrorna i den europeiska ekonomin och vår gemensamma vardag. Om vi tillåter att transportanställda pressas till bristningsgränsen riskerar vi inte bara deras välmående, utan även säkerheten på Europas vägar..
EU måste sätta arbetare i centrum för politiken och säkra rättvisa arbetsvillkor i transportsektorn. Den nya transportkommissionären har en unik chans att skapa förändring som gör skillnad för arbetarna, för rättvisan och för säkerheten.