Lönekrav på 3 procent
Avtalsrörelsen. Industrifacken kräver 3 procent och ettåriga avtal. Med det beskedet på bordet möttes i dag LO-styrelsen för att bestämma tolv förbunds gemensamma lönekrav. Kravet blir 3 procent och ettåriga avtal.
– En väldigt realistisk nivå som ligger mycket väl i linje med vad Konjunkturinstitutet och Riksbanken har sagt, kommenterar Tommy Wreeth, ordförande i Transport.
I sammanslutningen Facken inom industrin ingår både arbetare, tjänstemän och akademiker. De fem fackförbunden gick på måndagen ut med sina krav i avtalsrörelsen som ska resultera i nya uppgörelser under nästa år:
De vill ha ettåriga avtal med 3,0 procent i löneökning.
– Alldeles för högt, säger Anders Weihe, förhandlingschef hos industrifackens motpart Teknikföretagen, till TT.
Han ser löneökningar på 1,5 procent som mer rimliga.
När LO-styrelsen möttes i dag blev alltså 3 procent också det gemensamma kravet för de tolv fackförbund som är kvar i samordningen i vinterns avtalsrörelse. Kommunal och Pappers har hoppat av och tänker driva sin egen lönerörelse.
Ett slutligt beslut om Transport ska ingå i LO:s samordning, och därmed ställa sig bakom 3-procentskravet, fattar förbundsrådet inom kort på ett extra möte.
– LO:s ekonomer har sagt att det finns ett utrymme för löneökningar på mellan 2,5 och 3,5 procent, säger Tommy Wreeth. Så detta känns realistiskt.
Gången i avtalsrörelsen är att de fem industrifacken går först, och att övriga arbetsmarknaden får använda deras uppgörelse som ett märke för övriga avtal. Innan industrifacken inom LO skriver på det nya avtalet måste de ”få godkänt” av LO-styrelsen. De övriga facken i samordningen ska acceptera industrins löneökning som normen i sina egna förhandlingar och uppgörelser. Detta bör ske innan industriavtalet löper ut i mars.
LO:s representantskap, det högsta beslutande organet mellan kongresserna, kom för ett par veckor sedan överens om övriga krav, utöver just löneprocenten.
Där ingår en låglönesatsning, ett så kallat knä: Den som har en månadslön under 26 100 kronor får ett fast lönepåslag i kronor. I och med dagens krav på 3 procent betyder det att knäkonstruktionen är värd 783 kronor per månad på löner under 26 100 kronor.
Dessutom innehåller förslaget krav på skärpt skydd mot sexuella trakasserier, liksom krav på ordning och reda när det gäller de försäkringar som arbetsgivaren ska betala in till.