Löneskillnaden krymper mellan män och kvinnor

Löner. Löneskillnaden minskar mellan män och kvinnor. Trenden med krympande gap har pågått de senaste elva åren. Men fortfarande finns en oförklarad skillnad på 4,4 procent.

– Den viktigaste orsaken till löneskillnaden är att kvinnor och män ofta arbetar i olika yrken, säger John Ekberg, säger statistikansvarig på Medlingsinstitutet.

Det är Medlingsinstitutet som tagit fram siffrorna för 2018. Analysen visar att kvinnor i snitt tjänade 32 600 kronor och män 36 500 kronor, när alla löner räknas om till heltid.

Resultatet innebär att kvinnor har 89,3 procent av männens lön. En skillnad på 10,7 procent.

Allra störst är gapet i landstingen, med 20 procents skillnad. Bäst till ligger kommunerna, med knappt tre procent.

Men lönejämförelsen görs inte mellan anställda som utför samma jobb. Det mesta av löneskillnaden förklaras av att män och kvinnor fortfarande söker sig till eller hamnar i yrken med olika lönelägen.

I landstinget är läkarna välavlönade, och många av dem är män. Kvinnor dominerar bland lägre betalda sjuksköterskor och undersköterskor. Det skapar en stor löneklyfta.

När statistiken rensas från faktorer som ålder, antal år i yrket, utbildningsnivå och olika lönelägen i yrkeskategorierna återstår en oförklarad skillnad på 4,4 procent mellan män och kvinnor.

Medlingsinstitutet poängterar att oförklarad inte automatiskt är samma sak som osaklig. Inom ett och samma yrke, och på samma arbetsplats, kan det finnas skillnader i exempelvis arbetsprestation.

I rapporten skriver Medlingsinstitutet att det är ”i stort sett omöjligt” att fånga upp alla den sortens faktorer i statistiken. Därför kan siffrorna heller inte ge svar på om skillnaden på 4,4 procent innebär lönediskriminering, enligt diskrimineringslagen.

LO utgår från att lönegapet är osakligt och har satt som ett prioriterat mål att utjämna skillnaderna. I ett första steg ska klyftan halveras, till år 2028.

LO vill också utjämna löneskillnaden mellan arbetare och tjänstemän. Enligt Medlingsinstitutet var snittlönen för manliga arbetare 29 600 kronor förra året. Kvinnorna fick 26 600 kronor. Tjänstemännen ligger i snitt 6 000-7 000 kronor högre.

Siffrorna utgår alltså från heltidslön, inte verklig inkomst. Det innebär att övertidsarbete inte räknas med. Inte heller det faktum att deltid är betydligt vanligare bland kvinnor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.

Midsommarfirande Foto:Shutterstock

Så mycket tjänar du på att jobba i midsommar

Lön. Många är lediga i midsommarhelgen. Men vissa måste tyvärr jobba även då. Som plåster på såren ger det extra betalt. Mer för vissa, mindre för andra.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.