Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar
Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.
Statliga Medlingsinstitutet har på uppdrag av regeringen gjort en jämställdhetsanalys av skillnader i inkomst mellan könen. Den 1 oktober presenterades en rapport som gäller inkomstskillnader år 2022.
Det är andra gången Medlingsinstitutet lägger fram en sådan rapport, den föregående och första rapporten avser inkomstskillnader mellan könen år 2020. Jämfört med den visar den aktuella rapporten att skillnaden i genomsnittlig disponibel inkomst ökat de senaste åren sett till hela befolkningen 20 år och äldre.
Men det är inte så dramatiskt som det låter med ökningen. Den senaste rapporten visar att skillnaderna tvärtom minskat i en stor del av befolkningen. Det är när de genomsnittliga inkomsterna jämförs som klyftan mellan könen ökat, med 1,2 procentenheter. Jämförs i stället medianinkomsten – inkomstintervallet i mitten – hade däremot skillnaderna minskat med 0,5 procentenheter.
Höginkomsttagare drar ifrån
När medianinkomsten används som mått var skillnaden i disponibel inkomst 18,4 procent.
– Utvecklingen ser olika ut beroende på vilket mått man använder. De genomsnittliga skillnaderna har ökat de senaste åren. Men det är till stor del en effekt av att gruppen med de allra högsta inkomsterna, där männen är överrepresenterade, drar ifrån. Samtidigt minskar skillnaderna i en stor del av befolkningen, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, i ett pressmeddelande då rapporten släpptes.
Den genomsnittliga disponibla inkomsten var för båda könen 335 200 kronor år 2022. Med disponibel inkomst menas summan av alla skattepliktiga inkomster; från arbete, kapital och ersättningar minus skatt och övriga negativa utgifter, som underhållsbidrag.
Rapporten visar också skillnader mellan män och kvinnor när det gäller inkomster under hela arbetslivet. Och här visar sig effekterna av ökad jämställhet under 1970- och 1980-talet. Medlingsinstitutets analys visar en tydlig trend mot minskade skillnader när det gäller livsinkomst; summan av en persons inkomster under livet, här omräknat till dagens penningvärde.
Livsinkomstskillnad
Rapporten presenterar beräkningar av skillnader mellan mäns och kvinnors livsinkomst utifrån vilket årtionde de är födda. För personer födda 1950 var livsinkomstskillnaden vid 72 års ålder 26,9 procent: Männen hade sammanlagt tjänat 18,4 miljoner kronor jämfört med kvinnor som tjänat 13,4 miljoner kronor. För personer födda år 1980 var skillnaden mellan könen i livsinkomst ”bara” 21,7 procent.
Medlingsinstitutets rapport belyser också inkomstskillnader mellan könen utifrån deras respektive arbetsmarknadssituation och skillnader mellan män och kvinnor som delar hushåll.