Lönetvist med Ragn-Sells prövas i AD i februari
Renhållning. Den 15 februari ska Arbetsdomstolen (AD) avgöra om miljöföretaget Ragn-Sells gjort för stora löneavdrag när anställda haft semester. Transport, som skickat in stämningen, hävdar att bolaget tolkar kollektivavtalet fel. På tisdagsmorgonen möttes parterna för en första rond i AD.
Klockan halvtio i morse var det dags för så kallad muntlig förberedelse i AD. Det är en sorts förpostfäktning där parterna får utveckla sina argument.
Transport företräder tre miljöarbetare som anser sig blåsta på närmare 900 kronor i lön, vardera. Ragn-Sells håller inte med, utan anser att man följer avtalets bokstav.
Tre anställda och utebliven lön på några hundralappar kan tyckas bagatellartat. Men tvisten berör faktiskt uppåt 5 000 miljöarbetare och minst 30 000 åkerichaufförer.
Enligt Transports ombudsman Joakim Guttman uppstår problemet när miljöarbetare tagit ut fler än tio semesterdagar under en och samma kalendermånad. Ragn-Sells drar då av en hel månadslön och betalar sedan bara ut timlön för varje faktiskt arbetad timme.
I korta månader, eller månader med många helgdagar, blir det en kännbar förlust för den anställde. I vissa fall kan miljöarbetaren gå miste om drygt 2 000 kronor, jämfört med en normal månad.
Under några få långa månader med 22 eller 23 arbetsdagar blir löntagarna vinnare på arbetsgivarsidans räknemodell. Fast bara med ett par hundralappar.
Joakim Guttman säger:
– Det är inte bara Ragn-Sells som tillämpar avtalet på det här sättet. Men vi anser att tolkningen är felaktig.
– När vi på 1990-talet gav företagen möjlighet att gå över från veckolön till månadslön var parterna överens om att arbetstagarna inte skulle förlora pengar. Det är precis vad som sker nu.
Fack och arbetsgivare har förhandlat både lokalt och centralt, utan att tvisten kunnat lösas. Nu blir det alltså Arbetsdomstolen som får avgöra vem som har rätt.
Transport kommer kalla in vittnen, fackliga förhandlare, som var med när miljöarbetarnas avtal tecknades på 1990-talet.