Loomis överklagar förbudet mot enmansjobb
Loomis. Arbetsmiljöverket kräver att värdetransportörer ska jobba två och två. Nu ska Loomis Sverige överklaga myndighetens beslut. – Det visar att företaget sätter sin egen vinst framför de anställdas säkerhet, kommenterar Transports Martin Miljeteig.
Transports linje vann när Arbetsmiljöverket i förra veckan beslutade att förbjuda enmansjobb för alla som jobbar med bankomater och serviceboxar hos Loomis, vilket Transportarbetaren har berättat. Företaget har beslutat att överklaga till förvaltningsrätten.
– Vi är förvånade över Arbetsmiljöverkets beslut och har vår uppfattning klar. Vi tycker att vi har en bra och trygg lösning och vill pröva frågan hela vägen ut, säger Patrik Högberg, vd på Loomis Sverige.
Enmansjobbet ska vara slut senast den 1 januari nästa år, annars väntar sex miljoner kronor i vite och möjlighet för skyddsombud att begära skyddsstopp. Loomis planerar inte nyanställningar ännu.
– I dagsläget koncentrerar vi oss på överklagandeprocessen. Vi ser inte slaget förlorat och kommer inte att ställa om ännu, säger Patrik Högberg.
Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport, räknar med att överklagandeprocessen tar lång tid.
– Därför förutsätter jag att också Loomis förbereder sig för att anställa fler personer. Enligt Arbetsmiljöverket rör det sig om 15 till 20 anställda, säger han.
Vid ensamarbete ska en arbetsgivare göra allt som krävs för att förebygga risken för olycksfall vid ensamarbete. Arbetsmiljöverket tar också upp det i sitt beslut.
– Arbetsmiljöverket har gjort ett väl avvägt beslut, i sakfrågan säger de att Loomis sätter profit före de anställdas säkerhet när de väljer att inte åta sig alla åtgärder som krävs för att förebygga ohälsa och olycksfall, säger Martin Miljeteig.
Patrik Högberg väljer att inte gå in på detaljer när det gäller Arbetsmiljöverkets hänvisning till risker vid ensamarbete:
– Vi kommer att göra våra formuleringar och beskriva vårt case i överklagan, då måste den juridiska processen ha sin gång och vi vill inte föra den debatten i medierna, säger han.
I sitt yttrande till Arbetsmiljöverket skriver Loomis att risken för hot och våld inte är påtaglig för de anställda. Patrik Högberg:
– Om vi inte har en säker lösning skulle det straffa oss som företag, vi skulle förlora pengar och det skulle vara negativt mot vår personal.