Loomis överklagar förbudet mot enmansjobb

Loomis. Arbetsmiljöverket kräver att värdetransportörer ska jobba två och två. Nu ska Loomis Sverige överklaga myndighetens beslut. – Det visar att företaget sätter sin egen vinst framför de anställdas säkerhet, kommenterar Transports Martin Miljeteig.

Transports linje vann när Arbetsmiljöverket i förra veckan beslutade att förbjuda enmansjobb för alla som jobbar med bankomater och serviceboxar hos Loomis, vilket Transportarbetaren har berättat. Företaget har beslutat att överklaga till förvaltningsrätten.

– Vi är förvånade över Arbetsmiljöverkets beslut och har vår uppfattning klar. Vi tycker att vi har en bra och trygg lösning och vill pröva frågan hela vägen ut, säger Patrik Högberg, vd på Loomis Sverige.

Enmansjobbet ska vara slut senast den 1 januari nästa år, annars väntar sex miljoner kronor i vite och möjlighet för skyddsombud att begära skyddsstopp. Loomis planerar inte nyanställningar ännu.

– I dagsläget koncentrerar vi oss på överklagandeprocessen. Vi ser inte slaget förlorat och kommer inte att ställa om ännu, säger Patrik Högberg.

Martin Miljeteig, central arbetsmiljöombudsman på Transport, räknar med att överklagandeprocessen tar lång tid.

– Därför förutsätter jag att också Loomis förbereder sig för att anställa fler personer. Enligt Arbetsmiljöverket rör det sig om 15 till 20 anställda, säger han.

Vid ensamarbete ska en arbetsgivare göra allt som krävs för att förebygga risken för olycksfall vid ensamarbete. Arbetsmiljöverket tar också upp det i sitt beslut.

– Arbetsmiljöverket har gjort ett väl avvägt beslut, i sakfrågan säger de att Loomis sätter profit före de anställdas säkerhet när de väljer att inte åta sig alla åtgärder som krävs för att förebygga ohälsa och olycksfall, säger Martin Miljeteig.

Patrik Högberg väljer att inte gå in på detaljer när det gäller Arbetsmiljöverkets hänvisning till risker vid ensamarbete:

– Vi kommer att göra våra formuleringar och beskriva vårt case i överklagan, då måste den juridiska processen ha sin gång och vi vill inte föra den debatten i medierna, säger han.

I sitt yttrande till Arbetsmiljöverket skriver Loomis att risken för hot och våld inte är påtaglig för de anställda. Patrik Högberg:

– Om vi inte har en säker lösning skulle det straffa oss som företag, vi skulle förlora pengar och det skulle vara negativt mot vår personal.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transportarbetarens logga

Jerker Nilsson

… central ombudsman som sett till att alla kollektivare på bevakningsbolaget Loomis får semesterlön i morgon, den 23 oktober.

Transportarbetarens logga

Värdebolaget Loomis får kritik från facket

Värdehantering. Loomis vägrar lämna ut viktig information till de fackliga ledamöter som ingår i värdebolagets företagsråd, ett så kallat European works council. – Vi har stora problem med Loomis. Företaget uppfyller inte avtalet vi tecknat, säger rådets ordförande Enrique Rial Gonzalez.

Transportarbetarens logga

Värdehanterare får behålla vilkoren

Bevakning. Loomis och Nokas värdehantering slås ihop till ett bolag när storaffären har gått igenom. Det betyder att alla anställda behåller sina anställningsår och villkor.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.