Loomis svarar på kritiken om ensamjobb bland värdeväktare

Värdetransporter. Transport överklagar Arbetsmiljöverkets beslut att låta Loomis värdetransportörer arbeta ensamma med bankomater och serviceboxar. I förra veckan riktade facket hård kritik mot myndigheten och bolaget. Nu svarar Loomis på kritiken.

– Vi är bestörta över Arbetsmiljöverkets kovändning och att myndigheten inte tycks bry sig om att värdebolaget ska arbeta förebyggande med arbetsmiljön. Ska det behöva hända en allvarlig olycka eller ett dödsfall för att Arbetsmiljöverket eller arbetsgivaren ska reagera, undrade Transports arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig i transportarbetaren.se.

En artikel som fått stor spridning och många besvikna kommentarer bland webbtidningens läsare.

Loomis kommunikationschef bad om skriftliga frågor för att bemöta kritiken och chefen för HR-avdelningen, Roger Olofsson, svarar nu via mejl.

  1. Arbetsmiljöverket gick på Loomis linje och ställer inget generellt krav på dubbelbemanning vid värdetransporter. Vad är bolagets reaktion på det?

– Vi är förstås nöjda med att Arbetsmiljöverket gått på vår linje när det gäller dubbelbemanning. Vi har gjort ett omfattande arbete med att ta fram arbetsrutiner, hjälpmedel och upplägg som gör det möjligt för oss att jobba på det sättet och samtidigt behålla våra anställdas säkerhet. Att Arbetsmiljöverket nu delar den bedömningen känns förstås bra.

  1. Huvudskyddsombudets ursprungliga stopp av arbetet i Stockholm lades för att skydda värdeväktarnas liv och hälsa – och för att de känner sig oroliga och otrygga. Hur ser ni på deras oro?

– Det är klart att vi tar våra anställdas oro på allvar och alltid strävar efter att ha en dialog lokalt med våra medarbetare om den upplevda arbetssituationen. Det är trots allt många av våra medarbetare som uppskattar den förändring som enkelbemanningen har inneburit. Vi har också infört flera tekniska hjälpmedel som bidrar till att öka tryggheten. Det handlar bland annat om positioneringssystem, timeout-larm med mera. Tillsammans med Transport lokalt har vi även identifierat områden med restriktioner avseende ensamarbete.

  1. Vid enkel bemanning blir transportörernas jobb tyngre med mindre återhämtning, enligt skyddsombuden. Hur är er syn på det?

– Enkelbemanning har länge utgjort den övervägande majoriteten av våra turer. Redan 2015 var 63 procent enkelbemannade, vilket innebär att det här långt ifrån är någon ny företeelse för oss. Vi går dessutom allt mer mot varierade turer, minskat antal stopp, geografiska team samt hjälpmedel i form av pirror och annat som hjälper till att hantera lyft med mera.

  1. En del anställda upplever att Loomis vill spara pengar på bekostnad av deras hälsa och arbetsmiljö. Hur reagerar ni på det?

– Att vi, precis som andra branscher, hela tiden måste hitta sätt att utveckla oss, ta del av ny teknik som hjälper oss att lösa våra arbetsuppgifter är bara naturligt. Att den här förändringen skett på bekostnad av hälsa och arbetsmiljö är dock inte en uppfattning som vi delar. I vår medarbetarundersökning ser vi att våra anställda upplever en förbättring av arbetsmiljön, vilket ytterligare förstärks av en minskad sjukfrånvaro på våra platskontor.

  1. Många slutar eftersom ensamarbete innebär mer otrygghet och ett tyngre jobb. Hur ser ni på det?

– Tyvärr är det alltid så att några väljer att lämna i samband med att arbetsuppgifter och innehåll förändras, även om det självklart inte är något som vi önskar. För oss gäller det att jobba nära våra medarbetare. Och genom en kontinuerlig dialog försäkra oss om de har den kunskap och information som krävs för att göra sitt jobb på ett tryggt och säkert sätt.

  1. Har ni avskaffat all dubbelbemanning? Var och när får värdeväktarna jobba två och två?

– Nej, vi har fortfarande ett antal dubbelbemannade turer kvar. Frågan om enkel- eller dubbelbemanning avgörs lokalt i samråd mellan ledningen, skyddsombud samt företagets säkerhetsavdelning.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Mindre medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Väktare: ”Lite tunna anklagelser mot Securitas”

Bevakning. Kollegorna pratar en del efter Uppdrag gransknings avslöjande i SVT om ett nytt mutbrott på bevakningsjätten Securitas – i samband med en ny miljonupphandling i Malmö. Men inte alls så mycket som förra gången.

Så många spritpraliner kan du äta och ändå köra

Trafik. ”Jag har bara ätit praliner med likör.” Det är en förklaring som nästan aldrig fungerar för den som misstänks för rattfylla. Men det finns godis med sprit som kan ge utslag vid blåsprov. Då krävs det i snitt att i ett svep ha ätit 51 spritfyllda praliner för män, för kvinnor "bara" 34 stycken.

Stockholm överklagar pausad miljözon

Trafikpolitik. Länsstyrelsen har pausat införandet av Stockholms nya miljözon i väntan på prövning i rätten. Nu överklagar kommunen beslutet till Transportstyrelsen.