
LO:s man om makt och möjligheter
Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.
Makten har förskjutits, extremhögern har fått en unik möjlighet att påverka, ”det är kärvare den här mandatperioden” enligt Johan Danielsson (S), ledamot i gruppen Progressiva socialdemokrater i EU-parlamentet och gruppledare i parlamentets trafikutskott.
– Det kan bli svårare att komma fram på en rad områden jämfört med förra mandatperioden. Men jag har ändå förhoppningar på det sociala området, säger han.
Det är onsdag i EU-parlamentets ”Strasbourgvecka” då hela administrationen flyttar från Bryssel till gränsstaden som blivit en symbol för vänskapen och unionen mellan ärkefienderna Frankrike och Tyskland.
Johan Danielssons arbetsrum i den stora parlamentsbyggnaden är påfallande kalt, några kemtvättade skjortor hänger på en krok. Alla ljusblå. Johan Danielsson veckopendlar, tvättar gör han hemma i Stockholm eller i Bryssel, där han har en lägenhet och som också är ”lite hemma”. Men i grunden ser han sig fortfarande som dalmas.
Som intervjuobjekt är Johan Danielsson självgående. Och påfallande trevlig vilket inte betyder enklare. Vid läsning om hans politiska arbete framkommer det dock tydlig att han haft en rak och rätt kompromisslös linje, som kan definieras av klassiskt fackliga krav om rätt och trygghet för ”vanliga människor” (som det heter i S-kommunikation). Johan Danielsson talar om arbetare.
Han har stort förtroende från LO-håll, flera fackförbund lyfte honom som EU-kandidat redan 2014. I parlamentet valdes han in 2019 och satt till 2021 då han kom hem och var bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister i S-regeringen 2021–2022.
Inom EU pågår arbetet med att ta fram nya direktiv för offentliga upphandlingar, som ska ersätta de gällande från 2016. För Sveriges del handlar det om över 800 miljarder skattekronor årligen. Sannolikt lägger kommissionen fram ett färdigt förslag nästa år.

– Det behövs en antal åtgärder för ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Johan Danielsson.
Arbetsrättsliga villkor som styrs av obligatoriska krav – inte frivillighet – är ett exempel. Andra åtgärder är hårdare sanktioner mot dem som bryter mot reglerna och max två led i entreprenörskedjan.
– De långa kedjorna av underleverantörer går från vitt, över grått till svart. Det är hemskt hur det riskerar att drabba arbetare. Vid byggarbetsplatsen i Sundbyberg där fem personer dog tog det fyra dagar att få rätt på ansvariga, och det här är inte bara något som är ett problem i Sverige. En granskning av byggolyckan i Antwerpen, där ett tak föll ned och fem människor omkom, visade att det fanns 249 olika entreprenörer inblandade.
Förra mandatperioden hade Danielsson en framträdande roll i att driva igenom mobilitetspaketet – ”vägpaketet” – för bättre arbetsvillkor för yrkesförare och rättvisare konkurrens mellan transportföretag.
Är arbetet här roligt?
– Jaa! Det är en stimulerande miljö. Och, som med vägpaketet, på riktigt kunna påverka lagstiftning som berör 500 miljoner människor.