Close
Johan Danielsson på sitt kontor i parlamentsbyggnaden i Strasbourg.
Close

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Makten har förskjutits, extremhögern har fått en unik möjlighet att påverka, ”det är kärvare den här mandatperioden” enligt Johan Danielsson (S), ledamot i gruppen Progressiva socialdemokrater i EU-parlamentet och gruppledare i parlamentets trafikutskott.

– Det kan bli svårare att komma fram på en rad områden jämfört med förra mandatperioden. Men jag har ändå förhoppningar på det sociala området, säger han.

Det är onsdag i EU-parlamentets ”Strasbourgvecka” då hela administrationen flyttar från Bryssel till gränsstaden som blivit en symbol för vänskapen och unionen mellan ärkefienderna Frankrike och Tyskland.

Johan Danielssons arbetsrum i den stora parlamentsbyggnaden är påfallande kalt, några kemtvättade skjortor hänger på en krok. Alla ljusblå. Johan Danielsson veckopendlar, tvättar gör han hemma i Stockholm eller i Bryssel, där han har en lägenhet och som också är ”lite hemma”. Men i grunden ser han sig fortfarande som dalmas.

Som intervjuobjekt är Johan Danielsson självgående. Och påfallande trevlig vilket inte betyder enklare. Vid läsning om hans politiska arbete framkommer det dock tydlig att han haft en rak och rätt kompromisslös linje, som kan definieras av klassiskt fackliga krav om rätt och trygghet för ”vanliga människor” (som det heter i S-kommunikation). Johan Danielsson talar om arbetare.

Han har stort förtroende från LO-håll, flera fackförbund lyfte honom som EU-kandidat redan 2014. I parlamentet valdes han in 2019 och satt till 2021 då han kom hem och var bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister i S-regeringen 2021–2022.

Inom EU pågår arbetet med att ta fram nya direktiv för offentliga upphandlingar, som ska ersätta de gällande från 2016. För Sveriges del handlar det om över 800 miljarder skattekronor årligen. Sannolikt lägger kommissionen fram ett färdigt förslag nästa år.

Johan Danielsson (S) i EU-parlamentet under en session i Strasbourg 2025.

– Det behövs en antal åtgärder för ordning och reda på arbetsmarknaden, säger Johan Danielsson.

Arbetsrättsliga villkor som styrs av obligatoriska krav – inte frivillighet – är ett exempel. Andra åtgärder är hårdare sanktioner mot dem som bryter mot reglerna och max två led i entreprenörskedjan.

– De långa kedjorna av underleverantörer går från vitt, över grått till svart. Det är hemskt hur det riskerar att drabba arbetare. Vid byggarbetsplatsen i Sundbyberg där fem personer dog tog det fyra dagar att få rätt på ansvariga, och det här är inte bara något som är ett problem i Sverige. En granskning av byggolyckan i Antwerpen, där ett tak föll ned och fem människor omkom, visade att det fanns 249 olika entreprenörer inblandade.

Förra mandatperioden hade Danielsson en framträdande roll i att driva igenom mobilitetspaketet – ”vägpaketet” – för bättre arbetsvillkor för yrkesförare och rättvisare konkurrens mellan transportföretag.

Är arbetet här roligt?

– Jaa! Det är en stimulerande miljö. Och, som med vägpaketet, på riktigt kunna påverka lagstiftning som berör 500 miljoner människor.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Nya avgifter för kör- och vilotidsbrott

Åkeri. Ett nytt lagförslag med ändrade sanktionsavgifter för vissa brott mot kör- och vilotidsreglerna har skickats ut på remiss.

Familjefest på gymnasiet med framtidens transporter

Utbildning/evenemang. I helgen hade Edströmska gymnasiet i Västerås öppet hus och välkomnade alla – för att ta del av skolans utbildningar och för en branschdag med aktiviteter, utställningar och uppvisningar.

Avtal 2025

Inget avtal i hamn

Hamn- och stuveriavtalet. Transports förhandlingsdelegation för hamn- och stuveriavtalet åkte hem utan att ett nytt avtal tecknats.

Taxistolpe

Taxiförare kör för fort enligt Folksam-mätning

Chaufförer. Taxiförare är sämst på att hålla hastighetsbegränsningar och busschaufförer bäst. I alla fall att döma av en undersökning som Folksam gjort, där hastigheten bland yrkesförare på olika håll i landet mättes upp.

Elektrisk sopbil.

Stororder av eldrivna sopbilar

Teknik. Prezero har beställt 42 eldrivna lastbilar. Bolagets kommunikationsansvariga Lars Lindvall tror inte att eldrift kommer att påverka arbetssättet nämnvärt.

Avtal 2025

Tidningsbudens nya avtal klart

Tidningsdistributörsavtalet. En löneökning på 6,4 procent över två år – onsdagen den 23 april undertecknade Transport och Medieföretagen ett nytt kollektivavtal för tidningsbud. Avtalet följer industriavtalets lönemärke.

Klartecken för DSV att köpa Schenker

Åkeri. Nu är det klart. EU-kommissionen har sagt ja till det danska logistikbolaget DSV:s köp av fraktbjässen DB Schenker, rapporterar nyhetsbyrån Reuters och nyhetssajten Dagens Logistik.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.