LO:s nya lönekrav – 2,8 procent eller minst 672 kronor
Ettårigt avtal och 2,8 procent i lönelyft. Fast minst 672 kronor mer i månaden till alla som tjänar under 24 000 kronor. Det är kraven som LO-förbunden gemensamt kommer att driva i nästa års avtalsrörelse. – Som helhet är kraven bra, säger Transports ordförande Lars Lindgren.
Förra veckan enades de 14 LO-förbunden om att agera gemensamt i nästa avtalsrörelse som rullar i gång våren 2017. Facken ska bland annat slåss för en låglönesatsning och förbättrade avtalsförsäkringar och tjänstepension.
Bara Transport höjde varningsflagg och meddelade att man kan komma att stå utanför samordningen. Skälet är i så fall inte själva avtalskraven, utan ett regelverk som är tänkt att styra förhandlingsspelet internt i LO-familjen.
I dag, fredag, kallade LO till extra styrelsemöte. Där enades facken om den så kallade siffersättningen – alltså hur stora utgångskraven ska vara i procent och kronor.
Det som gäller är alltså 2,8 procent mer i lön. För arbetare som tjänar upp till 24 000 kronor är kravet i stället 672 kronor. Det gör att lågavlönade procentuellt sett får ut mer än medlemmar som ligger högre upp på löneskalan.
Målet i avtalsrörelsen blir också att höja lägstalönerna rejält.
Lars Lindgren är nöjd med låglönesatsningen och att LO den här gången kommer att slåss för ett dubbelt ”märke” – en norm som innehåller både en procentsats och ett krontalspåslag.
Nästan alla förbund i LO, utom Transport, tillämpar individuella löner. Det gör att det sällan finns någon garanterad lönehöjning som träffar var och en på en arbetsplats. I de förbunden läggs pengarna i potter som fördelas olika mellan de anställda. Så blir det även denna gång.