Lustgastuber farliga för miljöarbetare
Miljö. Skyddsombudet Johan Kanmert och miljöarbetaren Rasmus Forsberg går ut med en varning: Släng inte lustgastuber i soporna! När de kläms ihop i sopbilens vagga kan de explodera, fara ut som vassa projektiler och träffa både renhållare och förbipasserande.
Förutom explosionsrisken kan det skarpa ljud som uppstår när gastubernas metall möter sopbilens metall, vid svepet in i vaggan, också skada renhållarnas hörsel. Använd hörselskydd är Johan Kanmert råd.
Han och Rasmus Forsberg jobbar på miljöbolaget Renova i Göteborg. För ett par år sedan var Johan Kanmert och en annan sopgubbe med om ett allvarligt tillbud. Kollegan hade tömt ett sopkärl och var på väg med nästa mot baklastaren när det small till.
– Någon hade slängt en lustgastub i soporna. Den plattades ihop, exploderade och flög i väg som en projektil med vassa kanter. Om bakstammen på sopbilen varit lägre hade kollegan träffats i halsen eller bröstet. Någon som gick förbi kunde också ha skadats, säger Johan Kanmert.
– Det räcker att det är lite gas kvar i en tub, värms den upp kan den explodera. Det händer på återvinningscentralerna också, fast tuberna ska sorteras ut och lämnas in separat där. Därför kastar en del tryckbehållarna i soporna och vi kan inte se om de finns med i stängda kärl.
Berusningsmedel
Lustgas som berusningsmedel blir allt vanligare bland ungdomar. Skillnaden mellan den gas som används i vården och den som köps via e-handel är att den senare inte är utblandad med syre och kan leda till syrebrist och medvetslöshet.
Rasmus Forsberg upplever att lustgasbehållarna blivit allt vanligare i soprummen i flerfamiljshus de senaste fyra åren. Ofta lämnas de på golvet kring kärlen, men ibland döljs de i soporna. En längre tid hade han problem vid ett vårdboende för unga på Hisingen. I soprummet skräpade både lustgastuber och spritflaskor.
– Sista gången jag tömde i juni kände jag att kärlet var väldigt tungt och upptäckte tio lustgasbehållare som gömts under sopsäckarna.
Vägrade tömma
Det blev droppen. Rasmus Forsberg lämnade en lapp: ”Det här tömmer jag inte igen.” Han skrev en tillbudsrapport, kontaktade trafikledningen och skyddsombudet Johan Kanmert, som la ett skyddsstopp för vidare hämtning.
– En ur personalen kallade mig primadonna, tyckte jag borde gå en kurs och kunde inte fatta varför jag inte tog med tuberna. Det blev inte tömt på fyra veckor. Men när jag kom tillbaka från semestern fanns inga gastuber i soprummet.
”Stridsyxan” kunde grävas ner, men:
– Tyvärr är det inte det enda stället med lustgastuber, de kan dyka upp var som helst. Vi har fått ganska tydliga instruktioner från arbetsgivaren att inte hantera tuberna, men det vore bra med en informationskampanj om faran till kunderna.
– Att det när som helst kan komma en jättesmäll nere i plåten är ett ständigt osäkerhetsmoment, säger Rasmus Forsberg.