Malmöavdelningen tog priset
Läslust. Priset för Årets arbetsplatsbibliotek 2023 delades ut när Boken på arbetsplatsen hölls på Bommersviks kursgård i Järna. Vinnare är Transports avdelning 12 i Malmö och ordföranden Henrik Holmgren fick ta emot diplom och en prissumma på 10 000 kronor.
– Det betyder mycket, sa Henrik Holmgren. Just nu har vi fem arbetsplatsbibliotek. Men vi hoppas kunna expandera till tio bibliotek. De är också ett sätt att få ut facklig information och att öka känslan av gemenskap mellan medlemmarna!
Boken på arbetsplatsen är ett årligt seminarium för landets arbetsplatsbibliotek. Det startades i början av 2000-talet av ABF och flera fackförbund, däribland Transport.
Tanken är att man ska samtala och utveckla arbetsplatsbiblioteken. Därmed vill man öka läsandet bland arbetare, vilka enligt flera undersökningar inte läser så mycket.
En del bra idéer har kläckts genom åren. Som Transports och Hotell och restaurangfackets vägkrogsbibliotek. Succén var total då man öppnade fjorton ljudboksbibliotek på långtradarfik runt om i landet. Mest administrerade av avdelningarna och Transports kulturansvariga, i dag Maria Lefoy.
Lastbilschaufförer och andra vägfarande lyssnade på böcker dagar och nätter igenom. Resten av samhället engagerade sig också. De större tidningarna lämnade sina recensions – cd:ar till vägkrogsbiblioteken. Radio, tv och tidningar åkte lastbil som aldrig förr och intervjuade läslyssnande chaufförer
Men också inom andra förbund och yrken har boksatsningarna gett resultat. Många bibliotek har blivit ett slags samlingspunkter för samtal, kultur och facklig verksamhet.
Årets Boken på arbetsplatsen hölls i det natursköna Bommersvik invid huset där Tage Erlander bodde sina sista år.
Först ut att prata bland de inbjudna författarna var Torbjörn Lundgren som talade om dyslexi och den mänskliga kommunikationens historia. Han nämnde att mellan 5 och 8 procent av befolkningen beräknas vara dyslektiker.
Bland fångar på anstalterna är det betydligt fler. Upp till 80 procent, men då räknas alla former av skrivsvårigheter in.
Före detta kocken Henrik Johansson talade om sitt författarskap och om jobben i restaurang- och bagerimiljö. Han höll också en fin ”krogshow” på kvällen tillsammans med sångerskan Stina Künstlicher.
Dagen därpå läste poeten Jenny Wrangborg dikter och talade om sitt yrkesliv, bland annat som kallskänka, och om kampen för rimliga arbetsvillkor.
Seminariets sista dag avslutades med diskussioner om vad som kan göras för att öka bokläsandet och att starta fler bibliotek.
Nästa år är det ett nytt Boken på arbetsplatsen och då är förhoppningen att ännu fler både förbund och medlemmar sluter upp!