Sopkonflikten i Malmö

Malmös sopgubbar delade i två läger

Renhållning. Tidigt på torsdagsmorgonen träffade Reno Nordens ledning sopgubbarna i Malmö. Där är personalen splittrad i två läger efter attacken på Transports skyddsombud. – Jag fick bekräftelse på att det pågår en namninsamling för att avsätta mig och Zoltan Cikos som skyddsombud. Det känns ledsamt, säger Kim Jensen.

På Reno Norden i Malmö finns tre skyddsombud som jobbar intensivt med arbetsmiljöfrågorna, framför allt i det nya hämtningsområde som företaget tog över i april.

Enligt skyddsombuden och det regionala skyddsombudet Bert Johansson på Transports Malmöavdelning har miljöarbetarna jobbat extremt mycket övertid för att hinna med turerna. I ett fall kom en anställd upp i 200 timmar på tre veckor. Det motsvarar fyra timmar övertid varje dag, i snitt.

Skyddsombuden har också kritiserat arbetsmiljön och dåliga hämtställen. Till slut skrev de så kallade 6:6a-anmälningar till Reno Norden och begärde att företaget gör riskbedömningar och förbättrar det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Anmälningarna ledde till att Arbetsmiljöverket gjorde en inspektion i slutet av juni. I tisdags kom en underrättelse, ett slags förvarning om att Reno Norden kan komma att få ett förläggande – med vite – om bristerna i arbetsmiljöarbetet inte rättas till.

I slutet av förra veckan tröt tålamodet hos en grupp anställda. De började köra strikt efter arbetsmiljöbestämmelserna – med resultat att hundratals kärl förblev otömda.

Alla sopgubbar har inte kört efter regelboken. En stor grupp är sommarvikarier, de jobbar på som tidigare, inklusive övertid. Och enligt Kim Jensen är det också där som motståndet främst finns mot skyddsombuden.

– Man hävdar till och med att Zoltan Cikos låtsades må dåligt efter arbetsledarens påhopp. Helt befängt! Blir arbetsledaren kvar kommer miljöarbetarna att lägga ner arbetet, det är jag övertygad om, säger Kim Jensen som är huvudskyddsombud.

Mötet mellan sopgubbar och företagsledning gav inga klara besked. När det gäller angreppet på Zoltan Cikos pågår en polisutredning och en intern utredning i företaget.

På mötet uppgav Reno Nordens vd Peter Ekholm att företagets verksamhet går bra i Stockholm, liksom i övriga Sverige.

– Om det är sant kan man ju fråga sig varför företaget sänker lönerna i Stockholm och har försökt göra samma sak här i Malmö, avslutar Kim Jensen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. paul:
    22 juli, 2017

    håller med både talare bra skrivit

  2. Tjocke Farbrorn:
    21 juli, 2017

    Detta ska väl inte kunna få ske?
    Arbetare som ställs /ställer sig/
    mot arbetare inom samma företag.

    Kollegor o vikarier som önskar avsätta skyddsombud... Är de ens medlemmar ?

    Är de solidariska arbetare

    eller Lojala medarbetare?
    Har den maximerade plånbokens logik ersatt Klass/kampen för en hållbar arbetsmiljö

    Har Renonorden lyckats vinna denna själarnas kamp må vi alla se upp?
    De har väl snart mer bemannings- än
    egna anställda?

  3. Lars Jakobsson:
    20 juli, 2017

    Det är skrämmande att man gör en namninsamling mot skyddsombud som är till för arbetarna så att man inte skadar sig o blir utsliten. Var är samhället på väg?

Lästips:

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.