Många åtalade i sopskandal
Miljöbrott. I mellandagarna åtalades elva personer för inblandning i kriminell avfallshantering. Think Pink-härvan rör det mest omfattande miljöbrott som misstänks ha skett i landet.
För tre år sedan härjade bränder i sopberg i Botkyrka, söder om Stockholm. Både människor och djur i trakten drabbades av hälsoproblem på grund av röken från det dumpade avfallet.
Den 28 december väcktes åtal mot ansvariga och personer med kopplingar till återvinningsbolaget NMT Think Pink.
Huvudmisstänkta är entreprenören Bella Nilsson – som i dag har bytt till annat namn – och hennes tidigare make, Thomas Nilsson. De och fyra andra inblandade är misstänkta för grovt miljöbrott, respektive medhjälp till grovt miljöbrott.
Ytterligare fem personer är misstänkta för miljöbrott av normalgraden.
Enligt åtalet har Think Pink systematiskt hanterat långt mer sopor än vad bolaget haft tillstånd för, och dessutom på ett otillåtet sätt: Dumpat avfall och flyttat det mellan olika platser i stället för att återvinna det.
Totalt gäller misstankarna 21 platser i 15 kommuner där brottslig avfallshantering ska ha skett. Förutom i Botkyrka kommun bland annat i Kjula i Eskilstuna, i Laxå och Skultuna i Västerås kommun.
Det handlar bland annat om osorterat bygg- och rivningsavfall som plastats in, grävts ned och använts som utfyllnadsmaterial. På flera platser är det giftigt avfall som utgjort en fara för boende i närheten.
När åtalet presenterades vid en presskonferens framkom att avfallet på vissa håll fortfarande ligger kvar där Pink Think dumpat det.
Fastighetsägare som tagit emot avfallet finns också bland de misstänkta. Enligt en markägare i Botkyrka ligger ansvaret dock helt på Think Pink som dumpat för stor mängd avfall.
I kommunen brann det i avfallshögar redan 2018, först i Kassmyra, och senare i Kagghamra i omgångar under hösten och vintern 2020–2021.
Rekordstor utredning
Förundersökningen har pågått i flera år och gäller förutom miljöbrott också ekonomisk brottslighet, bland annat grovt bokföringsbrott.
Enligt förundersökningsledaren, åklagare Anders Gustafsson, är målet det största som Åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål haft.
Materialet i förunderundersökningen omfattar cirka 45 000 sidor.
De huvudmisstänkta greps redan i september 2020 då man lokaliserat osorterat byggavfall på en rad platser i landet. De båda ägarna till Think Pink, liksom deras miljökonsult, satt sedan häktade under en period. Samtliga har hela tiden nekat till anklagelserna om grovt brott.
Företaget är i dag försatt i konkurs. Den del av utredningen som rör misstankar om grov ekonomisk brottslighet är inte avslutad.
När huvudförhandlingarna om miljöbrott börjar i rätten är inte klart, men rättegången väntas ta flera veckor. En fällande dom för grovt miljöbrott ger som lägst fängelse i sex månader, som högst i sex år.