Många danska transportarbetare med corona
Pandemi. Nära tre procent av Danmarks testade transportarbetare hade covid-19 vid testtillfället. Borträknat vårdanställda är de den värst drabbade gruppen.
I Danmark har fler testats än i Sverige. Om vi bortser från vissa grupper som arbetar inom sjukvården, så har anställda som jobbar med transporter flest upptäckta fall av covid-19. Precis som i Sverige är busschaufförer i linjetrafik, en grupp där många allvarliga fall rapporterats, inräknade i gruppen transport.
Den 2 juni hade 308 030 danskar testats för covid-19 sedan pandemins utbrott. 2,39 procent av dem var smittade vid testtillfället, enligt statistik från Sundhetsdatas-styrelsen, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten.
2,98 procent av de som jobbar med transporter hade corona när de testades. Sammanlagt har 8 904 danska transportarbetare testats för viruset. Det är 7 procent av alla som har transportjobb.
Transportarbetaren har kontaktat Folkhälsomyndigheten och frågat efter liknande uppgifter för Sverige. Några sådana finns inte än. Däremot säger myndighetens presstjänst att en rapport med liknande statistik är under produktion och att den ”ska inte vara många veckor bort.”
Transportarbetaren har varit i kontakt med ett flertal regionala skyddsombud och förbundets centrala arbetsmiljöombudsman Martin Miljeteig. Någon klar bild av coronaläget i exakta yrkesgrupper finns inte. Men utifrån de ärenden som finns hos Arbetsmiljöverket, och kunskaper om hur jobbet är utformat, finns ändå en bild av att personal som jobbar nära andra människor löper störst risk.
– Det hade varit lättare för både arbetstagare och arbetsgivare om det fanns mer information och tydlighet från statens myndigheter, säger Martin Miljeteig.
– Jag kan tycka att man redan tidigare kunde ha gått ut och testat sjukvårdspersonal och dem som jobbar med att stödja sjukvården, som färdtjänstförare, taxichaufförer och folk som kör bussar med sjuka. Många transportarbetare gör ett samhällsviktigt arbete. Om vi hade haft mer information om vilka yrkesgrupper som smittats hade det underlättat när man skulle fatta beslut om skyddsutrustning.
Enligt Miljeteig är det stor skillnad mellan arbetsplatserna kring när och om skyddsutrustning används. Allt från skyddsbarriärer av plexiglas till lite handsprit.
– Arbetsgivarna har oftast tagit till i underkant när de har bestämt vilken typ av skydd som behövs. De har ofta gömt sig bakom de regionala smittskyddsläkarna, men arbetsgivaren är alltid den som har ansvar för arbetsmiljö. Och i det här fallet rör det sig en smitta som myndigheterna bedömer vara väldigt farlig.