Många förare känner skuld

Var tionde dödsolycka i trafiken är självmord. I ungefär hälften av fallen är det en lastbil som får ta emot smällen. Trafikverkets utredare Anna-Lena Andersson säger att många chaufförer känner skuld – trots att de inte hade en chans att bromsa.

Alla dödsolyckor som sker på svenska vägar utreds noga av Trafikverket. Var det en olyckshändelse eller var det ett självmord? Anledningen är att regeringen 2010 beslöt att självmorden i trafik ska särredovisas i statistiken.

Forskaren och kuratorn Anna-Lena Andersson är en av dem som fått i uppdrag att utreda dödsolyckor där anledningen inte är uppenbar.

Hon har bland annat granskat dödsolyckor mellan 2012 och 2014 genom att till exempel titta på om föraren använt bilbälte eller försökt bromsa, och om bilen hastigt svängt över vägen. Hon har pratat med anhöriga för att se om föraren varit självmordsbenägen, hon har tittat på obduktionsrapporterna och sjukvårdens dokumentation. Hon har också pratat med lastbilschaufförer och polis.

– Lastbilschaufförens vittnesmål väger tungt, säger Anna-Lena Andersson. Har personbilen gjort en hastig manöver över på lastbilens vägbana? Har den följt efter lastbilen när föraren försökt väja undan? Har föraren av personbilen tittat på chauffören och inte reagerat på ljusblinkning och andra signaler?

Rapporten har gett nya kunskaper om självmord på vägarna: Tidigare förmodade man att fem eller sex procent av dödskrascherna var självmord. I själva verket är tio procent av dem avsiktliga. Majoriteten, 84 procent, av självmorden på vägarna begås av män.

Den lastbilschaufför som möter någon som bestämt sig för att avsluta sitt liv är chanslös. Ändå vittnar de ofta om ett stor mått av skuld, säger Anna-Lena Andersson som utreder omkring 50 oklara dödsolyckor per år.

– Trots att de logiskt sett helt inser att de inte hade någon möjlighet att bromsa, stanna eller väja, grubblar de ändå på om de kunde ha gjort något annorlunda. Många chaufförer drabbas av dålig sömn, de återupplever det som hänt och drabbas av depression som kan hänga kvar lång tid efter händelsen. Det finns till och med de som byter jobb.

Andra känner en stor ilska över att ha ”använts” till ett självmord, berättar
Anna-Lena Andersson.

En del uppfattar det som att de blivit utsatta för en aggressiv handling från en självisk person.

– Men jag vill understryka att så inte är fallet, säger hon. Den som tar sitt liv känner sig mycket ambivalent, är förtvivlad, ibland förvirrad av långvarig oro och sömnlöshet. Personen ser helt enkelt ingen annan lösning på sina livsproblem.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Illustration elvägar

Hur går det med elvägarna?

Klimat. Bygget av en första permanent elväg i Sverige är satt på paus. Men tekniken är absolut inte död, säger forskningschef Lina Nordin. Fyra olika modeller av elväg har testats i Sverige och Trafikverket följer noga utvecklingen i andra länder.

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Plan för bättre vägunderhåll efter vinterns snökaos

Åkeri. Efter trafikkaoset på bland annat E22 i Skåne i vintras riktade landets yrkeschaufförer och åkerier hård kritik mot bristen på plogning och vägunderhåll. Nu ger regeringen Trafikverket i uppdrag att lägga fram en handlingsplan för bättre väghållning.

En gul Svevia-lastbil.

Riksrevisionen: Missade mål i bildandet av Svevia

Anläggning. Svevia och Infranord bildades för att öka konkurrensen och sänka priserna i anläggningsbranschen. Det lyckades inte helt, enligt en ny granskning från Riksrevisionen.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.