Många företag vill permittera
Arbetsmarknad. Taxiåkarna står först i kön för att permittera. En del av Transports lokala ombudsmän hinner inte andas mellan samtalen och mejlen.
– Vi får sjukt mycket frågor, en hel del som det finns svar på och andra som det inte finns svar på eftersom reglerna ändras pö om pö.
Peter Winstén är avtalssekreterare på Transport. Han berättar att det nu finns avtal med alla arbetsgivarorganisationer om korttidsarbete – eller korttidspermittering som det har hetat under resans gång. Det betyder att företag inom taxi, åkeri, terminal, bensin, bevakning, flyg, hamn och tidningsdistribution kan förhandla om en överenskommelse om korttidsarbete med Transports lokalavdelningar.
Bara bemanningsbranschen står utan central uppgörelse. Där sköter LO den centrala förhandlingen.
En del tvister med arbetsgivare om hur korttidsarbetet fungerar hanteras av Transport, både lokalt och centralt.
Permittering är statens försök att hjälpa företag att behålla sin personal i kristid. Om företagen kan visa tillfälliga men allvarliga ekonomiska konsekvenser av coronavirusets härjningar får anställda gå ner i tid och delvis ersättas av statliga pengar.
– I Transports branscher skulle heltidspermittering vara mer effektivt, säger Peter Winstén.
Utöver taxibranschen har främst företag inom flyget tecknat avtal om korttidsarbete. En del åkerier också. Transport räknar med att ta fram siffror inom kort.
– Men de lokala ombudsmännen hinner inte rapportera, säger Peter Winstén.
I förra veckan vittnade lokala ombudsmän på olika håll i landet om fusk bland taxiföretag som vill permittera förare och få statliga pengar.
Statliga Medlingsinstitutet skriver i ett pressmeddelande att 1,9 miljoner anställda jobbar hos arbetsgivare som har ett ramavtal om korttidsarbete. Företagens centralorganisation har alltså kommit överens med fackförbunden om möjligheten att permittera personal.
En annan statlig myndighet hanterar korttidsarbetet: Tillväxtverket öppnar för arbetsgivare att ansöka den 7 april, men det beviljade stödet kan gälla redan från den 16 mars. Verket uppmanar företagen att ha stöd för korttidsarbetet i både centrala och lokala kollektivavtal de när de ansöker. Arbetsgivare som inte har kollektivavtal ska i stället skriva överenskommelse om korttidsarbete med minst 70 procent av de anställda på driftsenheten.