Corona

Många företag vill permittera

Arbetsmarknad. Taxiåkarna står först i kön för att permittera. En del av Transports lokala ombudsmän hinner inte andas mellan samtalen och mejlen.

– Vi får sjukt mycket frågor, en hel del som det finns svar på och andra som det inte finns svar på eftersom reglerna ändras pö om pö.

Peter Winstén
Peter Winstén. Foto: Jan Lindkvist

Peter Winstén är avtalssekreterare på Transport. Han berättar att det nu finns avtal med alla arbetsgivarorganisationer om korttidsarbete – eller korttidspermittering som det har hetat under resans gång. Det betyder att företag inom taxi, åkeri, terminal, bensin, bevakning, flyg, hamn och tidningsdistribution kan förhandla om en överenskommelse om korttidsarbete med Transports lokalavdelningar.

Bara bemanningsbranschen står utan central uppgörelse. Där sköter LO den centrala förhandlingen.

En del tvister med arbetsgivare om hur korttidsarbetet fungerar hanteras av Transport, både lokalt och centralt.

Permittering är statens försök att hjälpa företag att behålla sin personal i kristid. Om företagen kan visa tillfälliga men allvarliga ekonomiska konsekvenser av coronavirusets härjningar får anställda gå ner i tid och delvis ersättas av statliga pengar.

– I Transports branscher skulle heltidspermittering vara mer effektivt, säger Peter Winstén.

Utöver taxibranschen har främst företag inom flyget tecknat avtal om korttidsarbete. En del åkerier också. Transport räknar med att ta fram siffror inom kort.

– Men de lokala ombudsmännen hinner inte rapportera, säger Peter Winstén.

I förra veckan vittnade lokala ombudsmän på olika håll i landet om fusk bland taxiföretag som vill permittera förare och få statliga pengar.

Statliga Medlingsinstitutet skriver i ett pressmeddelande att 1,9 miljoner anställda jobbar hos arbetsgivare som har ett ramavtal om korttidsarbete. Företagens centralorganisation har alltså kommit överens med fackförbunden om möjligheten att permittera personal.

En annan statlig myndighet hanterar korttidsarbetet: Tillväxtverket öppnar för arbetsgivare att ansöka den 7 april, men det beviljade stödet kan gälla redan från den 16 mars. Verket uppmanar företagen att ha stöd för korttidsarbetet i både centrala och lokala kollektivavtal de när de ansöker. Arbetsgivare som inte har kollektivavtal ska i stället skriva överenskommelse om korttidsarbete med minst 70 procent av de anställda på driftsenheten.

 

Från Tillväxtverkets hemsida.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Taxistolpe

Åtta av tio taxiföretagare skattade för lite

Taxi. Åtta av tio av de taxiföretag som granskats sedan 2020 fått ändring av sin skatt på grund av fusk eller fel, visar en sammanställning från Skatteverket.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.