Många frågor till facket om taxivarslet
Taxi. Inför den taxikonflikt som rycker allt närmare får Transport många frågar. En handlar om fackligt medlemskap. Måste jag som förare svara när åkaren frågar om jag är med i Transport? – Nej, det finns ingen skyldighet att upplysa om det, säger Mats H Andersson, central taxiombudsman på förbundet.
Under torsdagen har medlingsförsöken fortsatt mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. Parallellt jobbar facket vidare med förberedelserna för de stridsåtgärder som är tänkta att lösa ut på måndag klockan 06.
I första skedet handlar det om blockad mot nyanställningar och inhyrning av personal. Och blockad mot mertids- och övertidsarbete. Stridsåtgärderna omfattar alla företag som är med i Biltrafikens arbetsgivareförbund.
Mats H Andersson förklarar att varslet gäller alla förare på de berörda företagen.
– Även de som inte är med i facket förväntas vara lojala mot förbundets varslade stridsåtgärder, förtydligar han.
En av frågorna som facket nu får handlar om just blockaden mot mertid och övertid. Hur ska förare göra som regelmässigt jobbar mer än heltid? Ofta går det till så att åkaren låter dem disponera bilen halva dygnet.
– Det är väldigt viktigt att förarna begär ett arbetstidsschema på det arbetstidsmått man har. Vid heltid i taxi är det oftast 38,25 timmar per vecka. De berörda chaufförerna ska inte jobba mer än så, så länge konflikten pågår, säger Mats H Andersson.
Han återkommer till arbetsgivarna som nu förhör sig om de anställdas fackliga tillhörighet:
– Det finns inget i lag som uttryckligen förbjuder arbetsgivaren att fråga. Men det här är uppgifter som den anställde absolut inte behöver lämna ut. Om arbetsgivaren utrycker sig på ett sätt som kan uppfattas som hot kan det vara fråga om föreningsrättskränkning eller olovlig stridsåtgärd.
– Då bör man som medlem omedelbart kontakta sin Transportavdelning. Jag vill också påminna alla förare om vikten av att vara med i facket. Om man inte gått med tidigare, så är det verkligen läge nu.