Maria slår näven i presidenten

Jag sitter på tåget, andra klass till staden Râmnicu Vâlcea. Det är något särskilt med kvinnan i sätet intill, så jag böjer mig fram och visar henne en bild av Rumäniens president, Traian Basescu. Hon tar hela pappersbunden och slår näven rätt i hans ansikte.

Sedan skrattar hon stort så att gluggen mellan framtänderna syns tydligt. Drämmer till presidenten igen och igen och ropar på medpassagerarna att de ska komma och titta. Och tycka. De tillhör årgångar från tidig medelålder till pension och håller med henne när jag drar fram en annan bild ur min papperslunta.

Den föreställer den rumänske diktatorn Nicolae Ceausescu. Han blev statschef i Rumänien 1967 och höll landet i ett järngrepp tills han störtades av folket och arkebuserades den 25 december 1989.

– Bättre, bättre, utbrister kvinnan när hon tittar på Ceausescu.

Den pensionerade läraren i sätet mitt emot mitt har bistert löst sudoku hela resan. Nu mjuknar hans fåror och han instämmer. Jag tror inte de tänker på den forna säkerhetstjänsten Securitate. Jag tyder kvinnans ord som att det stora flertalet under den kommunistiska eran i alla fall hade arbete och hyfsade löner, som gick att leva på.

Maria heter min medpassagerare, får jag veta, och hennes man Miro. Från honom har hon familjenamnet Dima, sex barn och fyra barnbarn.

Vi tecknar med händerna i luften och klottrar siffror på mina blad. Maria pratar bara rumänska, upprepar långa meningar igen och igen för att jag ska förstå. Hon är 67 år och har jobbat på bilfabrik. Vad hennes man gjorde lyckas jag inte förstå, men vi blir vänner. Maria kastar sig över bitarna till en dalahäst i papp, som jag gräver fram ur ryggsäcken.

– Pussel, utbrister hon och plockar snabbt ihop hästen på sitt säte.

Men det saknas en liten bit, upptäcker hon. Vi söker ihop, men hittar den inte.

Skymningen faller och landsbygden blir svart utanför tågfönstret. De arbetshästar som ska jobba på åkrarna, enligt pressbilder i Sverige, har jag inte sett mycket av under vägen. Desto fler traktorer.

När vi kommer fram till Râmnicu Vâlcea tycker Maria att jag ska byta till ett finare hotell. Jag är ju i alla fall journalist. Hon lämnar maken, knorrande i mörkret på den halvt nedrasade perrongen. Tar mig under armen och för mig bort till taxikön. Ser till att chauffören inte tänker lura mig, utan köra raka vägen till hotellet.

Sedan kysser Maria mig på bägge kinderna.

Flera gånger tittar jag på meddelandet hon skrivit till mig med vackra snirklande bokstäver, under bilden av presidenten. När jag kommer hem ber jag min nyfunna rumänska lastbilschaufför översätta orden. Dumitru, som vakat över mig hela resan, hemifrån Göteborg. Han som säger att han är mer svensk än vi svenskar.

Så här skriver Maria:

”Rumänien, alla-onda-möjligheters-land. Vi är ett land som fallit ut ur alla mänskliga rättigheter. Folket äter från sopcontainers, människorna har ingen inkomst. Utan något arbete är de alla slavar i främmande land.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Snabbkoll
Texkning av man som ligger och solbadar på en badhanduk på en sandstrand, med solkräm, hink, parasoll och leksaksbil bredvid sig.

Håll koll på semesterlönen

Lön & avtal. Alla arbetstagare har rätt till semester. Men hur mycket du får betalt avgörs av lagen eller ditt kollektivavtal.